Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman se u královny šibalsky smál, Čaputovou zastínili. Na summitu NATO je dusno

Aktualizováno -
3. prosince 2019
21:00
Autor: ČTK, kal - 
3. prosince 2019
19:40

Stovky demonstrantů krátce před úterním začátkem dvoudenního summitu Severoatlantické aliance zablokovaly Trafalgarské náměstí v centru Londýna. Protestují proti válkám, NATO nebo proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Státníci se na úvod vrcholné schůzky konané k 70. výročí vzniku Aliance sjeli do Buckinghamského paláce na recepci pořádanou britskou královnou Alžbětou II. Na skupinové fotce vyniká úsměv prezidenta Miloše Zemana na kraji první řady, ale i zastíněná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Demonstranti se za soumraku vydali z Trafalgarského náměstí k Buckinghamskému paláci a londýnská policie varovala, že nejsou vyloučené uzavírky ulic v centru britské metropole. Protestující, někteří s maskami prezidenta Trumpa na obličeji, přinesli transparenty s nápisy jako „Ne NATO, ne Donaldu Trumpovi“, jiní upozorňovali na stav britského zdravotnictví. Nad hlavy lidí se vznesl i balónek ve tvaru známého vztekajícího se mimina jasně připomínajícího současného šéfa Bílého domu.

Macron si na výroku o mozkové smrti NATO dál trvá

Výroční summit NATO se koná v době, kdy působení organizace poznamenává řada neshod mezi aliančními zeměmi. Prezident Trump pohrozil hospodářskými tresty těm členům, kteří nebudou na obranu odvádět dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu. Mezi tyto země patří i Česko. Francouzský prezident Emmanuel Macron zase řekl, že trvá na svém nedávném výroku, že NATO se nachází ve stádiu „mozkové smrti“.

Navzdory vnitřním sporům dnes německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že na summit „přichází poměrně optimistická“.

Českou delegaci vede prezident Miloš Zeman, mezi jejími členy jsou ministr obrany Lubomír Metnar a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Lídři Británie, Francie, Německa a Turecka se dnes na okraj summitu NATO v Londýně shodli na nutnosti vytvořit v Sýrii podmínky pro bezpečný návrat uprchlíků. Zároveň uvedli, že útoky namířené proti civilistům v Sýrii musejí skončit. Informovala o tom agentura Reuters.

jiri.k ( 4. prosince 2019 09:34 )

Nikdo neví jak dlouho vydrží vypadat důstojně, ale nevím o nikom dalším s tak malým dostatkem soudnosti, jako má dědek zemanů. Místo aby "důstojně" brázdil rybník ve, Veselí, ostudně hnije v přímém přenosu, nalitej jak žok.

xiioma_ ( 4. prosince 2019 09:27 )

Svoloč a lidský odpad zase kuje intriky proti nejlepšimu premierovi Babišovi a ono furt nic nevychází a nevychází...to je k nas..rání co demožumpo 😜😝🤗👍👍👍🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😀😆😁

dobryclovek ( 4. prosince 2019 09:19 )

zdeneksevratil!!! ty ubožáku s mozkem kuřete jen aby tebe tvojí rodinu nenaštivil posmrtný škleb a to ti přeji ze srdce!!hovado

Viera Vaov ( 4. prosince 2019 08:41 )

😁modelka ?výživa ženská ktera si hra na něco na co nema.kdyby ji neplatil ten zmetek Šoroš tak je porad středa na skládce odpadu .Je vidět že za peníze si jde koupit vše .I křeslo prezidenta

.tg.bb ( 4. prosince 2019 08:24 )

Vždyť ho přeplaval

Zobrazit celou diskusi