Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na exotický ráj udeřil ničivý tajfun. Tisíce lidí prchají z domovů, letiště se uzavře

Aktualizováno -
2. prosince 2019
21:00
Autor: ČTK, sova - 
2. prosince 2019
17:49

 Na východní pobřeží středních Filipín dnes udeřil silný tajfun Kammuri. Z nejvíce ohrožených oblastí místní úřady evakuovaly již na 200.000 lidí, napsal server BBC. Bouři doprovázejí intenzivní srážky a vítr o rychlosti 175 kilometrů v hodině dosahuje v nárazech až 240 kilometrů za hodinu. Vedení mezinárodního letiště v Manile oznámilo, že v úterý na dvanáct hodin zcela přeruší letecký provoz. Živel také částečně narušil Hry jihovýchodní Asie, které na souostroví začaly v sobotu.

 

V oblasti Bicol, která pocítila dopady tajfunu jako první, preventivně opustilo své domovy téměř 70.000 lidí. Bicol se nachází na jihovýchodě největšího a nejlidnatějšího filipínského ostrova Luzon. Bouře se má podle meteorologů v příštích hodinách přehnat kolem filipínské metropole Manily, která má 13 milionů obyvatel. V několika provinciích zůstanou v úterý zavřené školy.

Od úterních 11:00 do 23:00 místního času (04:00 až 16:00 SEČ) bude na mezinárodním letišti v Manile přerušen provoz. „Letecké společnosti a (letištní) úřady se rozhodly letiště uzavřít,“ sdělil v pondělí novinářům ředitel letiště Ed Montreal. Z pražského letiště Václava Havla nelétá do Manily žádný přímý let.

Před šesti lety přes 7 tisíc mrtvých

Doufáme, že tajfun nezpůsobí žádné škody, ale vzhledem k jeho síle bude těžké se jim vyhnout,“ řekl agentuře AFP mluvčí národního úřadu pro řešení katastrof Mark Timbal. Meteorologický ústav varoval mimo jiné před záplavami, sesuvy půdy a vlnami, které mohou na pobřeží dosahovat až tří metrů.

Filipíny každoročně zasáhne asi 20 tajfunů či bouří, které připraví o život stovky lidí. Nejničivější byl tajfun Haiyan, který si v listopadu 2013 vyžádal více než 7350 mrtvých či pohřešovaných.

Zobrazit celou diskusi