Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident přiznal ruské špiony v zemi. Minulý týden skončil Vučić v nemocnici

Autor: ČTK, sova - 
21. listopadu 2019
22:15

Srbské rozvědky odhalily rozsáhlou operaci ruské tajné služby, která se v zemi pokoušela verbovat srbské zpravodajské agenty. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl srbský prezident Aleksandar Vučić (49). Vztahy Bělehradu s Moskvou to podle něj ale vážněji nepoškodí. Aféru rozpoutalo tajně pořízené video, na němž ruský špion předává peníze vysoce postavenému srbskému činiteli. Vučić byl v pátek hospitalizován v nemocnici kvůli kardiovaskulárním problémům.

„Srbské bezpečnostní orgány při několika příležitostech získaly ve formě videozáznamů a audiozáznamů důkazy o kontaktech mezi plukovníkem Klebanem a členy srbské armády,“ řekl srbský prezident. Potvrdil tak informace médií, že ruským špionem je pracovník vojenské rozvědky GRU Georgij Kleban, který byl nejspíš spojkou pro kontakt zverbovaného Srba s Moskvou.

Podle Vučiče ale srbské rozvědky mají informace také o dalších ruských špionech, podle něj zdokumentovaly „deset kontaktů se třemi zdroji“.

Srbský prezident zároveň vyjádřil přesvědčení, že ruský prezident Vladimir Putin o operaci ruských tajných služeb nevěděl a že aféra tradičně nadstandardní srbsko-ruské vztahy nepoškodí. „Politiku vůči Rusku, které považujeme za bratrskou a přátelskou zemi, měnit nebudeme... Posílíme však obranu našich rozvědek,“ řekl Vučić.

Ruské ministerstvo zahraničí mluví o provokaci

Srbská premiérka Ana Brnabičová ve čtvrtek novinářům řekla, že případem se na prezidentův pokyn zabývá vojenská zpravodajská služba VBA.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že doufá v zachování přátelských vztahů mezi Moskvou a Bělehradem. „Nevíme, co je to za incident, je třeba se v tom zorientovat,“ konstatoval Peskov. „Jsme přesvědčeni, že vztahy mezi Ruskem a Srbskem mají natolik speciální, partnerský, bratrský a spojenecký charakter, že je nemůže nic ovlivnit,“ prohlásil. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová hovořila o tom, že aféra může být provokací.

Pro srbskou vládu je aféra citlivou záležitostí. Proklamovanou prioritou její zahraniční politiky je směřování do Evropské unie, avšak bez ohrožení tradičně přátelských vztahů s Ruskem. Moskva stojí za Bělehradem při odmítání uznat nezávislost Kosova a dodává Srbsku zbraně.

Vučić se 4. prosince chystá na návštěvu Moskvy, v letošním roce už třetí.

Zobrazit celou diskusi