Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pytláci zabili kriticky ohroženého slona. Hnijící mrtvola měla oddělenou hlavu

Autor: sova - 
21. listopadu 2019
22:45

Pytláci na indonéském ostrově Sumatra zabili slona z kriticky ohroženého poddruhu, který zde žije. Rozkládající se tělo čtyřicetiletého slona sumaterského bylo objeveno na indonéské plantáži v pondělí. Pachatelé mu uřízli hlavu s ceněnými kly. Ve volné přírodě přitom zbývají méně než dva tisíce tohoto ohroženého živočicha. Informuje o tom britský zpravodajský web Daily Mail.

Hrozivý nález byl objeven zemědělskými pracovníky na plantáži v indonéské provincii Riau. „Hlava slona byla odříznuta a jeho torzo leželo zhruba metr od ní,“ uvedl šéf místní ochranářské organizace Suharyono.

Zároveň vyjádřil důvodné podezření, že byl slon loven a zabit právě za účelem odříznutí hlavy a finančně výhodně zhodnotitelných klů, které jsou zdrojem slonoviny.

Slon přišel o polovinu populace během jediné generace

Rostoucí míra odlesňování omezila území přirozeného prostředí daného druhu. Jejím následkem pak je rostoucí počet konfliktů, ke kterým dochází mezi slony a lidmi. Kly slona sumaterského jsou pak ceněným artiklem v nezákonném obchodu s volně žijícími živočichy.

V loňském roce byla v provincii Aceh nalezena mrtvola slona, který byl s největší pravděpodobností otráven. Stejně jako v tomto případě mu chyběla hlava s kly.

Podle Světového fondu na ochranu přírody slon sumaterský přišel o polovinu populace během jediné generace. Během té doby ztratil také 70 procent svého přirozeného prostředí, což mělo v roce 2012 za následek jeho zařazení na seznam kriticky ohrožených druhů.

Indonéské ministerstvo životního prostředí odhaduje, že ve volné přírodě zbývají méně než dva tisíce kusů slonů sumaterských.

Zobrazit celou diskusi