Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzi otevřeli sudy se slavným vínem. Prodej beaujolais ale provází obavy

21. listopadu 2019
07:22

Třetí listopadový čtvrtek je v posledních desetiletích spojen se slavnostním otevíráním sudů a lahví mladého vína z jihofrancouzského regionu Beaujolais a ani dnes tomu na mnoha místech ve Francii i ve světě nebude jinak. Letošní oslavy nového beaujolais ale provází značná nejistota na straně výrobců, píše agentura AP. Plyne mimo jiné z brexitu a nově zavedených amerických cel.

Vinaři z Beaujolais letos jako jedno z míst pro uvedení svého mladého vína na trh vybrali hlavní město Japonska. Asijská země je v posledních letech po Francii jeho největším odběratelem. Vedle Tokia se první lahve otevíraly v Beaujeau, tedy v srdci vinařské oblasti, v nedalekém Lyonu zase oslavy odstartovalo půlnoční načínání sudů před katedrálou svatého Jana Křtitele.

Víno beaujolais nouveau není považováno za příliš kvalitní, není však drahé a díky úspěšnému marketingu si od svých počátků v 50. letech minulého století vybudovalo značnou popularitu ve Francii i ve světě. Jeho obliba byla na vrcholu v 80. letech; od přelomu tisíciletí prodeje výrazně poklesly. Například do Japonska se v minulé dekádě vyváželo 12 milionů lahví ročně, nyní je dovoz zhruba poloviční.

Nejistotu výrobců letos umocňují nepříznivé geopolitické okolnosti a výkyvy na trzích, píše AP. Otazník do budoucna představuje odchod Británie z Evropské unie, zatímco příjmy už nyní ohrožují 25procentní americká cla na dovoz většiny francouzských vín. „Nepokoje v Hongkongu otřásly tímto lukrativním odbytištěm. A Čína přechází na chilská a argentinská vína,“ dodává AP.

Agentura AFP uvádí, že vinaři se nově snaží zákazníky přilákat specifickým zbožím, například vínem bez siřičitanů či „raným rosé“, které prý mladí vyhledávají více než víno červené. Někteří výrobci se zaměřují na nové trhy, například na Brazílii a Portugalsko, jiní zase obracejí pozornost k místním spotřebitelům.

Loni se prodalo 22 milionů lahví nového beaujolais, což je o 3,2 milionu méně než v roce 2016; přesto vinaři zaznamenali pětiprocentní nárůst tržeb. Letos prodej vín z Beaujolais v meziročním srovnání vzrostl o 11 procent, řekl mluvčí vinařského sdružení Inter Beaujolais Grégory Large. Podle AFP tak na letošních slavnostech mladého vína i přes některé znepokojivé faktory panuje radostná nálada.

Zobrazit celou diskusi