Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vražda syna exprezidenta (†59): Pachatele převezli na psychiatrii, proč zabíjel?

Aktualizováno -
20. listopadu 2019
17:46
Autor: ČTK, kal, kso - 
20. listopadu 2019
10:40

Mužem, který v úterý večer při lékařské přednášce v Berlíně ubodal primáře Fritze von Weizsäckera (†59), syna německého exprezidenta Richarda von Weizsäckera, je 57letý Němec ze spolkové země Porýní-Falc. Podle agentury DPA to ve středu sdělila policie. Útočnou zbraní byl nůž. Motivem činu podle prokuratury byla „všeobecná averze“ vůči rodině zabitého. Spekuluje se však i o politických důvodech.

Útočník, který vyběhl z obecenstva, zabil šéfa interního oddělní kliniky Schlosspark v berlínské čtvrti Charlottenburg von Weizsäckera na veřejné přednášce. Policie uvedla, že podezřelý u ní dosud neměl žádné záznamy. Von Weizsäcker byl na místě mrtvý.

Policista v civilu, který byl náhodou na přednášce, se snažil pachatele zadržet a byl vážně zraněn. Útočníka nakonec přemohlo několik posluchačů přednášky a krátce poté ho předali policii.

Berlínské státní zastupitelství uvedlo, že muž nebude kvůli psychickému onemocnění, kterým trpí, převezen do vazby, ale na psychiatrickou kliniku. Pachatel má být dnes předveden před vazebního soudce.

Spekulovalo se o politických důvodech

Podle německých médií von Weizsäcker přednášel na téma steatózy (ztučnění) jater. Na akci přišlo asi dvacet lidí. Klinika podobné přednášky pro laickou veřejnost pořádá pravidelně.

Podle německého magazínu Der Spiegel jsou za vraždou politické motivy. Útočník se podle své výpovědi chtěl rodině pomstít za to, že Richard von Weizsäcker v 60. letech působil v koncernu Boehringer Ingelheim, který dodal část chemikálií, jež Spojené státy použily ve vietnamské válce.

Právě von Weizsäckera, který byl ve vedení zmíněné farmaceutické a chemické firmy několik let, za to útočník viní. Německá firma v roce 1967 dodala novozélandské společnosti Dow Watkins 720 tun chemikálií, z nichž byl posléze vyroben jedovatý herbicid Agent Orange, který americká armáda za vietnamské války rozprašovala nad územím této země. Použití jedovaté látky je spojováno mimo jiné s rakovinou dýchacího ústrojí i řadou dalších zdravotních potíží u Vietnamců. Protože Richard von Weizsäcker v roce 2015 zemřel, rozhodl se pachatel podle Spiegelu pomstít na jeho synovi. 

Pachatel je psychicky nemocný

Berlínská prokuratura dnes informovala, že muž se vydal ze svého bydliště do Berlína vlakem poté, co si na internetu našel, že bude mít Fritz von Weizsäcker přednášku. Před cestou si koupil nůž. Na lékaře podle státního zástupce zaútočil až na samém konci jeho vystoupení a nožem ho zasáhl do krku. Oběť a pachatel se osobně neznali, řekl prokurátor.

Motivem činu byla podle státního zastupitelství „všeobecná averze vůči rodině zabitého“. Prokurátor přitom zdůraznil, že tato averze byla zřejmě „podmíněná bludy“, kterými pachatel trpí. Vzhledem k jeho „akutnímu psychickému onemocnění“ nebyl na útočníka vydán zatykač a místo vazby bude umístěn na psychiatrickou kliniku. Jakou přesně nemocí muž trpí, berlínský prokurátor nesdělil.

Zavražděný lékař měl za sebou dlouhou kariéru. Působil ve Freiburgu, Bostonu a Curychu a primářem oddělení interní medicíny na klinice Schlosspark byl od roku 2005. Fritz von Weizssäcker byl jedním ze čtyř dětí někdejšího primátora západního Berlína a pozdějšího šestého prezidenta Spolkové republiky Německo Richarda von Weizsäckera, který stál v čele státu v letech 1984 až 1994. Bývalý prezident zemřel v roce 2015.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarda304 ( 20. listopadu 2019 12:32 )

Slusne zdravil sousedy a pomáhal babičkám nosit tašky

petr366 ( 20. listopadu 2019 12:15 )

Ale prdlsjs anonyme! To zas byl nějaký slušný člověk. Liberální demokrat do morku kosti.

Zobrazit celou diskusi