Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sýrie zneškodnila izraelské rakety nad Damaškem. Izrael si to nenechal líbit

Syrská protiraketová obrana sestřelila izraelské rakety nad Damaškem (archivní foto)
Syrská protiraketová obrana sestřelila izraelské rakety nad Damaškem (archivní foto)  (Autor: ČTK/AP/Tsafrir Abayov)
Autor: ČTK - 
20. listopadu 2019
05:50

Syrská protiraketová obrana ve středu sestřelila izraelské rakety nad Damaškem. S odvoláním na zdroj v syrské armádě o tom informovala syrská státní agentura SANA. Izraelská armáda později podle agentury Reuters oznámila, že ve středu v odvetném útoku zasáhla v Sýrii desítky íránských a syrských cílů.

Izraelské střely byly podle agentury SANA odpáleny z izraelských letounů nad Golánskými výšinami a Mardžajúnem, většinu z nich ale syrský systém protiraketové obrany podle syrských médií sestřelil.

Později izraelská armáda uvedla, že zasáhla cíle v Sýrii. „V reakci na rakety odpálené íránskými silami ze syrského území na Izrael večer, bojové letouny izraelské armády zasáhly vojenské cíle íránských jednotek Al-Kuds a syrských ozbrojených sil, včetně raket země-vzduch, vojenských základen, a skladišť se zbraněmi,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení.

Od začátku syrského konfliktu v roce 2011 vedl Izrael několik útoků v Sýrii proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada a proti jeho spojencům, Íránu a libanonskému Hizballáhu.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se během let zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si vyžádalo již nejméně 400 tisíc obětí a přes 11 milionů obyvatel, tedy polovina předválečné populace, muselo opustit své domovy. Z toho 5,6 milionu lidí uprchlo do ciziny. Do bojů se na straně prezidenta Bašára Asada zapojilo v roce 2015 Rusko, což do značné míry ovlivnilo poměr sil ve prospěch režimu.

Oxana Pavelkova ( 20. listopadu 2019 08:22 )

Teroristický stát Israel!!!

Zobrazit celou diskusi