Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Dobročinnost je zástěrka.“ Ruský poslanec: Člověk v tísni tu cvičil demonstranty

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2019
21:02

Českou humanitární organizaci Člověk v tísni, které ruské ministerstvo spravedlnosti zařazením na seznam nežádoucích organizací zakázalo činnost v zemi, ruští poslanci podezírají, že „se zabývala verbováním a přípravou osob pro účast na nezákonných protestních akcích“. Napsala to v pátek agentura TASS. Člověka v tísni se naopak zastaly renomované ruské organizace na obranu lidských práv, které však mnohdy mají samy potíže s ruskými úřady.

„Je možné, že se nějakou dobročinnou činností zabývají, ale to je jen zástěrka,“ řekl o Člověku v tísni poslanec Adalbi Šchagošev z vládní strany Jednotné Rusko. Zákonodárce pocházející ze severního Kavkazu je členem parlamentní komise vyšetřující vměšování cizích států do vnitřních věcí Ruska, jakož i bezpečnostního a protikorupčního výboru Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu.

Česká organizace podle něj otevřeně verbovala Rusy a cvičila je, „jak si správně počínat během protestních demonstrací“. „Přímo posílají lidi na protesty a cvičí je jak zde, tak v cizině,“ dodal zákonodárce.

Poslanec: Je to základna pro výcvik agentů

„Tato organizace se jeví virtuální základnou, virtuálním centrem pro výcvik agentů, o kterých hovoříme a kteří se později stávají vedoucími, kurátory a koordinátory protestních nálad,“ uvedl Šchagošev. „Jednoduše řečeno, šlo o rekrutování demonstrantů,“ dodal.

Dodal, že Člověk v tísni v roce 2004 působil na severním Kavkaze, téhož roku byla odbočka uzavřena, ale o několik let později se do oblasti vrátila. Kromě toho působí v Donbasu na východě Ukrajiny. Při poskytování pomoci podle poslance požaduje od místních lidí vyplnit zvláštní dotazníky, které umožňují odhalit nálady ve společnosti. Poslanec má podezření, že jde o odhalování slabin - nejslabších nitek, za které lze pak tahat.

Šchagošev také TASS řekl, že roční rozpočet organizace dosahuje více než dvě miliardy korun, přičemž zdrojem je americká vládní agentura USAID a britské ministerstvo pro mezinárodní rozvoj.

Člověka v tísni brání ruské neziskovky

Člověka v tísni se naopak zastalo 18 ruských nevládních organizací a spolků. „V mnoha zemích a v různých letech naši čeští kolegové obětavě pomáhali lidem, kteří potřebovali pomoc, a to i v Rusku. Zařazení této humanitární organizace na seznam 'nežádoucích' je ukázka odpudivé nevděčnosti ruských úřadů,“ uvádí se v prohlášení, zveřejněném na internetové stránce sdružení Memorial. Spolky se domáhají zrušení sporného rozhodnutí, které označují za „mimosoudní omezení ústavních práv“ bez vznesení jakéhokoliv obvinění, a oficiální omluvy ze strany úřadů.

„Ve 20. století právě odstranění všech nezávislých společenských struktur umožnilo masový teror, jehož oběťmi se staly miliony našich spoluobčanů. Nejnovější události ukazují, že úřady v naší zemi si neuvědomují někdejší tragédie, a to je opravdová hrozba pro budoucnost Ruska,“ varují organizace v prohlášení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

At_zije_Babis ( 16. listopadu 2019 00:06 )

Souhlas👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi