Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bratři našli zmizelý let MH370? Pročesávají džungli, uspěli prý na Google mapách

Autor: Darina Jíchová - 
11. listopadu 2019
20:19

Zmizení letu MH370 malajsijské společnosti Malaysia Airlines zůstává  jednou z největších záhad v dějinách letectví. Boeing 777 s 239 lidmi na palubě odstartoval 8. března 2014 z letiště v Kuala Lumpuru na pravidelné lince do Pekingu. Do Číny ale nikdy nedorazil, necelou hodinu po vzletu beze stopy zmizel. Podle dvou bratrů z Velké Británie se letadlo zřítilo nad Kambodžou, Britové se už loni do džungle vydali a po letounu pátrali. I přes nebezpečí se do tamních lesů hodlají vrátit a pokračovat ve svém vyšetřování, informoval list The Mirror.

Videoproducent Ian Wilson a jeho bratr Jack v loňském roce prohledávali kambodžskou džungli, kde se podle Iana nachází zmizelý let MH370. Brit tvrdí, že letadlo našel pomocí mapové internetové aplikace Mapy Google. Překvapivý objev učinil v roce 2018 a okamžitě se s bratrem do Kambodži vydal. Jejich první výprava však málem skončila neštěstím a Jack může být rád, že přežil.

Místo, kde se podle Iana Wilsona nachází zmizelý let MH370. Souřadnice 12°05'20"N 104°09'05"E. Místo, kde se podle Iana Wilsona nachází zmizelý let MH370. Souřadnice 12°05'20"N 104°09'05"E. | Google Maps

Prokletá výprava. Producent měl záchvat, pod jeho bratrem se propadla země

Pod Jackem se propadla země v zalesněném a hornatém terénu nedaleko vrcholku hory Phnom Aural, kde se podle jejich názoru letoun nachází. „Celá akce je dost riskantní. Mohlo to dopadnout špatně, mohli jsme být opravdu vážně zranění. Máme však skvělé průvodce, kteří trasu zkoušejí před námi. Když se něco stane, jsou schopní nás vytáhnout nahoru,“ nechal se slyšet Ian.

„Jack loni špatně šlápnul a propadnul se. Kvůli tomu pak začal padat dolů, naštěstí se zachytil stromu, kdyby se nechytil, čekal by ho strmý pád někam dolů,“ popsal situaci. Připustil, že ani jemu se v Kambodži nedařilo zrovna nejlíp. „Den poté, co jsme přiletěli, jsem měl takový divný záchvat. Chvilku jsem myslel, že mám mrtvici, ale asi to byla jen silná dehydratace,“ řekl britskému tisku.

I přes nebezpečnou zkušenost se ale bratři chtějí ještě letos do Kambodži vrátit. V současné době shánějí finanční prostředky, aby mohli do jihovýchodní Asie znovu vyrazit. Zároveň shromáždili další podrobnosti o záhadně zmizelém letadlu. Pracují s údaji, že se boeing zhruba 40 minut po startu odklonil od svého kurzu a následně zmizel z radarů. Nespočet leteckých expertů jim potvrdilo, že tak ostrou otočku musel někdo provést manuálně, autopilot by toho prý nebyl schopný.

Vyšetřovatelé: Letadlo unesli nebo s ním záměrně havaroval pilot

Existuje řada teorií o tom, co se s letem MH370 skutečně stalo. Podle agentury pro bezpečnost civilního letectví ASN se letadla zmocnili únosci, další vyšetřovatelé se domnívají, že šlo o sebevražedný let třiapadesátiletého pilota Zaharieho Ahmada Šáha, který zabil nejen sebe, ale i všechny na palubě. Konspirátoři zase tvrdí, že byl boeing sestřelen, a to buď ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nebo severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, či dokonce malajsijskou armádou.

Wilsonovi mají problém sehnat finančního sponzora z toho důvodu, že se jejich hypotéza o zřícení v Kambodži neshoduje s výsledky dlouholetého vyšetřování malajsijských úřadů. Podle jejich šetření let MH370 havaroval někde nad Indickým oceánem. Ani to však nepřineslo žádné závěry, z letadla se našlo jen pár kusů trosek, a to na ostrově Réunion, tedy na úplně jiném místě, než se původně vyšetřovatelé domnívali.

Přestože oficiální pátrání po letu MH370 bylo uzavřeno, případem se zabývá mnoho soukromých vyšetřovatelů. Například tým vyšetřovatelů z Francie se přiklání k tomu, že s letadlem záměrně havaroval Šáh. Podle nich to byl „osamělý problémový muž, který trpěl depresí“. Doplňují, že jim bude nejméně rok trvat, než dají ze všech dostupných informací dohromady nějaké závěry.

proste_obcan ( 12. listopadu 2019 10:36 )

Aha, takže nám chcete tvrdit, že v terénu, kde je opravdu příkrý sráz svažující se ve směru letu toho co vydáváte za zmizelé letadlo, tak na tom krpálu to letadlo leží vodorovně, dokázalo nepoškozené "přistát" takhle z kopce dolů a dokonce hned zarostlo vegetací? bravo!

pjotri ( 12. listopadu 2019 07:41 )

Muze mi nekdo vysvetlit, jako ctyrletymu diteti, PROC je na te fotomontazi Boeing 747? Ze by redakce nemela jakoukoliv fotku B777? Nebo jde o neuveritelnou lenost, poradne delat novinarinu?

manessa ( 12. listopadu 2019 07:29 )

Tak určitě, letadlo dopadlo a nerozbilo se...

Zobrazit celou diskusi