Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident odstoupil, boháčům rabují domy. Řízený puč, štve Moskvu dění v Bolívii

Aktualizováno -
11. listopadu 2019
15:32
Autor: ČTK - 
11. listopadu 2019
08:00

V bolívijské metropoli La Paz a blízkém městě El Alto vypukly po odstoupení prezidenta Evo Moralese v noci na pondělí nepokoje. Exprezidentovi udělilo azyl Mexiko. Podle místních médií shořelo mnoho autobusů a žútočníci měli rabovat a zapálit domy známých osobností. K dění v Bolívii se vyjadřuje řada zemí Latinské Ameriky. Stejně tak i v případě Ruska přitom padají obvinění, že šlo o žízený puč či převrat.

 

V Bolívii se vytvořilo mocenské vakuum na nejvyšší politické úrovni. Po nedělní rezignaci prezidenta Eva Moralese složili své funkce také předsedové obou komor parlamentu.

Nemá tak kdo převzít povinnosti prozatímní hlavy státu, upozornila agentura AFP. Podle právníků, které dnes citoval deník El Deber, však vede nyní zemi senátorka Jeanine Áňezová. Ta jako druhá místopředsedkyně Senátu zůstala jedinou členkou vedení parlamentu, která neodstoupila.

Obavy politiků o bezpečí

„Hlavou státu jsem nyní já, protože rezignovala předsedkyně Senátu i jeho první místopředseda,“ citoval deník El Deber Áňezovou. Jeden ze senátorů, který si nepřál být jmenován, deníku El Deber řekl, že policie či armáda musí zajistit bezpečnost zákonodárců. Někteří z nich se začali vzdávat mandátů, rezignace oznámilo i několik guvernérů či starostů.

V La Pazu desítky demonstrantů „vstoupily do našich zařízení a podpalují autobusy“, uvedl na twitteru podnik městské hromadné dopravy v La Paz. Média ukázala, že v centru údržby autobusů hoří patnáct vozidel.

Vůdce občanského sdružení Waldo Albarracín, který se podílel na žádosti o Moralesovo odstoupení, řekl, že jeho dům vypálil a zničil „dav“ členů Moralesova Hnutí za socialismus. Albarracín, který je rektorem Státní univerzity v La Paz, zveřejnil na twitteru video hořící rezidence.

Mexický ministr zahraničí podle agentury Reuters v pondělí oznámil, že bývalému bolivijskému prezidentu Evu Moralesovi Mexiko udělilo azyl. 

"Budeme informovat bolivijské ministerstvo zahraničí, že podle mezinárodního práva by měl mít Morales zajištěn volný průchod," řekl mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard novinářům. O udělení azylu podle něj Mexiko již informovalo i Organizaci amerických států (OAS).

Kde se teď Morales nachází, není jasné. Šéf mexické diplomacie rovněž neupřesnil, zda exprezident o azyl požádal na půdě mexického velvyslanectví či v rezidenci velvyslance v bolivijské metropoli La Paz, jako to již dříve učinili někteří bolivijští politici.

Rezignace bolívijské prezidenta Moralese Rezignace bolívijské prezidenta Moralese | Reuters

Moderátorka: Zapálili mi dům

Televizní moderátorka Casimira Lemaová také uvedla, že její dům shořel. Neznámí lidé údajně vyplenili i domov bývalého ministra Juana Ramóna Quintany a odnesli si odtud všechny dokumenty.

Desítky lidí se budily v noci strachem v zámožné čtvrti Achumani na jihu hlavního města. V této čtvrti se také nalézá sídlo deníku Página Siete, kritického vůči Moralesovi. Na dveřích těchto novin bylo vyvěšeno varování, že „kvůli vlně teroru ve městě La Paz deník Página Siete kvůli bezpečnosti pozastavuje svou činnost“.

Dočasnou hlavou státu by se tak podle právníka mohl stát senátor, na němž se shodnou politické strany a občanské skupiny, které stály u počátků nynějších demonstrací. Nová hlava státu by pak měla jmenovat dočasnou vládu široké shody a vyhlásit co nejrychleji volby.

Lidé jásají v ulicích

Po rezignaci Moralese zaplnily náměstí bolivijských měst stovky rozradostněných lidí.

Šedesátiletý Morales v neděli oznámil demisi kvůli třítýdenním protestům, při nichž se v ulicích celé země střetávali jeho odpůrci s jeho příznivci a při nichž zemřeli nejméně tři lidé a na 400 lidí bylo zraněno.Protesty v jihoamerické zemi zažehly výsledky voleb, které údajně už v prvním kole 20. října opět vyhrál Morales. 

Opozice je označila za podvod a uznat je po auditu v zemi odmítla i Organizace amerických států. Morales rovněž přišel o podporu armády a policie. 

Rusko a další země mluví o převratu

Ruské ministerstvo zahraničí dnes kritizovalo opozici v Bolívii za to, že podle něj smetla snahu Moralese řešit krizi v zemi dialogem, a „řízeným převratem“ ho donutila k demisi. Informovala o tom agentura TASS.

Také latinskoameričtí vůdci a vlády jsou znepokojeni vývojem v Bolívii. Venezuelský vůdce Nicolás Maduro a nový argentinský prezident Alberto Fernández odsoudili údajný převrat. Mexiko před pučem varovalo a Peru vyzvalo k obnovení klidu v zemi. Kolumbijská vláda vyzvala k urychlenému svolání stálé rady Organizace amerických států (OAS).

Mexiko nabídlo Moralesovi azyl. Morales tvrdí, že policie dostala rozkaz ho zatknout, což ale šéf policie popřel. Maskovaní demonstranti podle místních médií obsadili velvyslanectví Venezuely v La Pazu.

Současný brazilský prezident Jair Bolsonaro, který patří ke krajní pravici, připsal Moralesovu demisi volebním podvodům.

snehulak ( 11. listopadu 2019 10:53 )

Lůza rabuje? Nejsou to náhodou demokratičtí demonstranti?

Zobrazit celou diskusi