Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V troskách Boeingu zemřelo 189 lidí. Aerolinky objevily trhliny u dalších strojů

Autor: tva - 
9. listopadu 2019
21:18

Indonéská nízkonákladová letecká společnost Lion Air objevila trhliny v trupu dvou letounů Boeing 737 NG. Stroje měly za sebou přitom méně letů, než povoluje limit americké Federální letecké správy (FAA). Všechny podmínky potřebné k provozu tak splňovaly, uvedl v pátek indonéský úřad pro leteckou bezpečnost. Informovala o tom agentura Reuters.

Nález by tak mohl podnítit snahu amerických úřadů nechat Boeingy stejného typu zkontrolovat. To by se týkalo i strojů s méně než 22 600 nalétanými cykly, kterých se dříve povinné prověření netýkalo. Každý cyklus obvykle znamená jeden let se vzletem a přistáním.

Trhliny se týkají dílu zvaného trupová přepážka. Tato část spojuje a připevňuje trup letadla ke konstrukci křídla. Mluvčí Federální letecké správy zároveň vyzvala dopravní společnosti, aby jakékoli objevené trhliny ve svých strojích okamžitě nahlásili, aby úřad mohl posoudit, zda je třeba do budoucna upravit inspekční příkazy.

Lion Air havarovala s Boeingem 737 MAX

Letouny Lion Air, kterých se případ týká, měly nalétáno méně než 22 tisíc cyklů. Společnost se nechala slyšet, že kontrolu provedla navzdory tomu, že jí to povinnost ještě nenařizovala. Učinila tak k „zajištění bezpečnosti letů a cestujících“. Stroje jsou nyní uzemněny, aby na nich mohlo dojít k výměně poškozených dílů.

Hledání trosek Boeingu 737 indonéské společnosti Lion Air, který se na konci října 2018 zřítil do moře. Hledání trosek Boeingu 737 indonéské společnosti Lion Air, který se na konci října 2018 zřítil do moře. | Reuters

Let číslo 610 právě společnosti Lion Air na konci října minulého roku havaroval krátce po vzletu z indonéské Jakarty. Na palubě zahynulo všech 189 osob. Neštěstí se týkalo stroje Boeing 737 MAX 8, přičemž na vině byl podle pozdějšího vyšetřování chybný software letounu tohoto typu. Nehoda vedla ke zvýšenému dohledu indonéského úřadu pro leteckou bezpečnost nad údržbou leteckých strojů.

Kontroly nad rámec nejsou třeba, myslí si úřad

Americká Federální letecká správa vyžaduje okamžité kontroly letadel s více než 33 tisíci nalétanými cykly. U strojů s více než 22 600 cykly musí dojít k prohlídce během následujícího tisíce letů.

Ředitelka indonéského leteckého úřadu v pátek uvedla, že její kontrolní orgán neplánuje rozšířit počet inspekcí nad požadovaný rámec směrnice Federální letecké správy.

Společnost Boeing na žádost o komentář neodpověděla. Výrobce však tento týden uvedl, že kontroly si v dosavadní míře vyžádalo jen něco přes tisíc jeho letounů, přičemž závada byla zjištěna v méně než pěti procentech případů.

pupak_1 ( 10. listopadu 2019 00:11 )

Boeing má kliku, že přes tyhle průšvihy v civilním letectví má zaručené zakázky pro armádu a NASA.
Jinak by šel do kopru.
I když, až aerolinky spočítají ztráty, kvůli uzemnění B-737 MAX, tak se na centrále Boeingu asi budou věšet.
Ne, že bych jim to přál, B-747, B-777 a samozřejmě B-52 jsou super stroje, ale s MAXem zvítězila nenažranost, před dravým rozumem a pravidly.

Zobrazit celou diskusi