Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řidič kamionu se při pohledu na 39 mrtvých zhroutil. „Kovboj“ vezl uprchlíky

Aktualizováno -
24. října 2019
16:40
Autor: blv, ČTK - 
24. října 2019
09:03

39 mrtvých, které ve středu našli v návěsu nákladního vozu v průmyslové zóně na jihovýchodě Anglie, bylo původem z Číny. V prohlášení o tom ve čtvrtek informovala britská policie s tím, že mezi oběťmi bylo 31 mužů a osm žen. Kdo je Maurice „Mo“ Robinson, který řídil kamion mrtvých? Hrůzný náklad sám nahlásil, podle svého přítele se při pohledu na chlazená mrtvá těla zhroutil. Teď je ale hlavním podezřelým z vraždy. 

 

Rád nosí kovbojský klobouk a na svých fotografiích na instagramu se stylizuje do role amerického truckera. Ve skutečnosti Maurice „Mo“ Robinson žije v Severním Irsku a kamarádi ho považují spíš za komickou postavičku – říkají mu Woody podle hrdiny z animáku Toy Story.

Nikdo z jeho známých nechce věřit tomu, že by úmyslně převážel, a dokonce zabil 39 lidí v chladírenském kontejneru. Přesto to byl právě on, kdo skončil ve vězení s podezřením z vraždy. „Je to můj kamarád, velmi dobrý kamarád a na sto procent je nevinný,“ řekl pro deník Mirror jeden z Robinsonových přátel.

Nic nenasvědčuje tomu, že by Robinson o hrůzném nákladu věděl. Spíš to vypadá, že prostě plnil zakázku jako každou jinou. Měl vyzvednout chladírenský kontejner, který dorazil do přístavu Purfleet v Essexu a pocházel z belgických Zeebruge.

Přítel kamioňáka uvedl pro web listu Daily Mail, že si Robinson šel vyřídit papíry, zkontroloval náklad a při pohledu na mrtvá těla se zhroutil.

Nic z minulosti nenasvědčuje tomu, že by byl Robinson do něčeho „namočený“. Pochází z obyčejné irské rodiny, otec je trenérem amatérského fotbalového mužstva.  „Mo“ studoval střední školu a jako řidič trucku se živil už od svých dvaceti let. Navíc teď se svou přítelkyní, která se živí jako kadeřnice, prý čeká dvojčata. 

Policisté prohledali v noci na čtvrtek dvě nemovitosti v Severním Irsku. Právě tam Robinson žije, jeho dům stojí ve městě Portadown.  Ale v případu je stále více otázek než odpovědí. Vyšetřovatelé teprve mapují cestu kontejneru. „Domníváme se, že návěs cestoval ze Zeebruge do Purfleet. Tahač pochází ze Severního Irska,“ uvedl policejní mluvčí.

A jasné není, ani jak 39 obětí zahynulo. Podle britských médií je možné, že lidé umrzli, protože se jejich těla našla v chladírenském kontejneru. Podobný případ, ale s milosrdnějším koncem se v Británii stal už v roce 2016. Tehdy se 15 uprchlíkům ve francouzském přístavu Calais také podařilo dostat do mrazírenského kontejneru. Naštěstí je Britové odhalili dříve, než umrzli.