Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hongkong opět bouří, policisté vytáhli obušky a slzný plyn. Mladík skončil pobodaný

Aktualizováno -
20. října 2019
11:45
Autor: ČTK - 
20. října 2019
08:26

Hongkongský aktivista, který rozdával letáky s pozváním na prodemokratickou demonstraci, utrpěl vážné zranění, když ho napadl útočník s nožem. Ten devatenáctiletého mladíka pořezal na krku a bodl ho do břicha. Informoval o tom v neděli list The Guardian. Stalo se tak ve stejný den, kdy na další nepovolený protest dorazilo několik tisíc lidí. Do ulic vyšli studenti i starší lidé, kolem jsou barikády a policisté použili slzný plyn, uvedla agentura AP.

Podle deníku k incidentu došlo v sobotu u jedné z takzvaných Lennonových zdí, na něž lidé v Hongkongu v posledních měsících lepí pestrobarevné lístečky se vzkazy, v nichž vyjadřují podporu demonstrantům a nesouhlas s místní vládou. Jejich inspirací se stala barevně pomalovaná Lennonova zeď v Praze, která byla předrevolučním symbolem svobody v Česku.

Mladík, který se stal terčem útoku, měl na sobě oblečení černé barvy, již nosí protivládní demonstranti. Měl také nasazenou obličejovou maskou, kterými demonstranti skrývají svou totožnost a kterými se chrání před slzným plynem či pepřovým sprejem, jež používají při zásazích policisté. Vláda hongkongské správkyně Carrie Lamové tento měsíc zakrývání tváře zakázala, mnoho demonstrantů ale nosí masky dál.

Devatenáctiletý aktivista byl napaden nožem ve čtvrti Tai Po na severovýchodě města. Na sociálních sítích byly zveřejněny fotografie muže, který drží v ruce nůž a provolává: „Hongkong je součástí Číny. Zkazili jste Hongkong!“

V neděli se bude opět bouřit

Policie potvrdila, že v souvislosti s případem zadržela dvaadvacetiletého muže. Napadený mladík byl s vážnými zraněními rychle převezen do nemocnice na operaci.

Ačkoli jsou Lennonovy zdi považovány za symbol pokojného protestu, stávají se dějištěm střetů mezi prodemokratickými demonstranty a přívrženci hongkongské vlády, kteří se opakovaně pokusili ze zdí strhat papírky se vzkazy.

Útok na devatenáctiletého mladíka se odehrál jen pár dní poté, co byl v Hongkongu přepaden muži s kladivy a noži jeden z vůdců protestního hnutí Jimmy Sham. Na sociálních sítích byly zveřejněny fotografie, na nichž je vidět zkrvavený Sham ležící na ulici. Podle opozice je cílem těchto útoků zastrašit odpůrce vlády, kteří od června demonstrují v ulicích Hongkongu za demokratické reformy a proti sílícímu vlivu pevninské Číny.

Shamova Občanská fronta za lidská práva na neděli svolala další protestní pochod, jehož účastníci požadují nezávislé vyšetření tvrdých zákroků policie proti demonstrantům a svobodné volby správce Hongkongu. Lidé přišli i přes zákaz úřadů.

V davu bylo vidět transparenty s nápisy jako „Svobodný Hongkong“. Na jednom místě útočníci hodili do stanice metra zápalnou bombu, policie pak použila slzný plyn.

Protesty za demokratické reformy a proti Číně trvají od června. Ten nedělní se koná na poloostrově Kowloon, který byl dějištěm násilností při minulých demonstracích. V oblasti jsou uzavřeny stanice metra a policie na ulici umístila vodní děla.

Podle agentury Reuters bylo vidět i členy takzvaného tvrdého jádra hnutí, kteří v minulosti rozpoutali útoky na policisty a zapálili vchody do metra. Dnes v ulicích postavili zátarasy a nasprejovali hesla jako „Rozhodli jsme se raději zemřít vestoje než žít na kolenou“. V minulosti tyto skupinky útočily na čínské banky a obchody s kontakty na pevninskou Čínu.

Účastníci protestů se domnívají, že správkyně Hongkongu Carrie Lamová nedokáže ochránit jejich svobody vůči Pekingu a umožňuje policii tvrdé zákroky proti účastníkům protestů. „Carrie Lamová nám vůbec nenaslouchá. Tak to může fungovat v Číně, ne v Hongkongu,“ citoval Reuters jednu z účastnic dnešní akce.

Protesty v Hongkongu původně začaly nesouhlasem s navrhovaným zákonem o vydávání obviněných do pevninské Číny, který správkyně Hongkongu později stáhla. Demonstrantům to ale nestačilo, mezitím své požadavky rozšířili na obecnější demokratické reformy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 20. října 2019 12:20 )

gabreta ( 20. října 2019 12:17 )

Hohgkong je od nás daleko. Co takhle Madrid? Ten máme za rohem! V Madridu nejspíš tlučou Policajti protestující demokraticky a humanitárně, podle směrnic EU!! Proto je ticho po pěšině!! To jsou ty vyvážené informace že??

Nezadat ( 20. října 2019 12:14 )

Činští komunisti jsou amatéři,to španělští demokrati jsou jiní frajeři,rovnou rozhání a honí lidi autama a střílí ostrýma. http­s://pr­avdi­ve.e­u/new­s/1533­01/to-je-sialene-policia-v-barcelona-naraza-do-%C4%BEudi-autami-aby-rozpustila-protesty-video

Zobrazit celou diskusi