Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tělo na kousky, z obličeje jí zbyla jen brada, líčí hrůzu matka ukamenované političky (†35)

Aktualizováno -
18. října 2019
10:51
Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2019
17:23

Poprava kurdské političky Hevrin Chalafové otřásla celým světem, pohledná Kurdka se stala další obětí turecké ofenzivy v severní Sýrii. Vůz Chalafové zastavili povstalci podporovaní Turky, jejího řidiče zastřeli a Chalafovou vytáhli ven. Politička byla znásilněna a ukamenována, její vrazi si svůj hrůzný čin natočili na video. Když si rodina Chalafové přišla pro její ostatky, byla zděšena - dostali silně zohavené „tělo na kousky“, řekla matka političky.

Suád Mohammadová, matka Chalafové, promluvila s novináři a popsala moment, kdy viděla tělo své popravené dcery. „Zvedla jsem látku, co jí zakrývala prsa a obličej, z jejího těla nic nezbylo, v obličeji byl jen zbytek brady,“ uvedla zdrcená Kurdka agentuře North Press.

„Moje dcera byla civilistka, nikdy se neúčastnila žádné bitvy. Byla politická aktivistka, chtěla, aby byla každé osobě, mužům i ženám, garantovaná jejich lidská práva,“ řekla Mohammadová.

Matka: Došlo mi, že je v rukou nepřítele

Matka s dcerou spolu naposledy mluvily v pátek 11. října, kdy Chalafové odjela do Hasaky. Druhý den ráno, před sedmou ráno, zazvonil u Mohammadové doma. „To musí být moje Hevrin,“ domnívala se, zvedla telefon, ale slyšela jen, jak někdo mluví arabsky. „Haló? Kdo je to? Haló? Opakovala jsem, také jsem přešla do arabštiny,“ vypověděla Mohammadová, okamžitě jí došlo, že její dcera je „v rukou nepřítele“.

Mohammadová kontaktovala řidiče politické strany Budoucí Sýrie, ve které její dcera dělala generální tajemnici a ze stranického štábu v Kámišlí vyrazili političku hledat. Žena se po celou dobu snažila s dcerou spojit, nakonec se dovolala jejím kolegům ze strany.

„Řekli mi, abych jela do nemocnice v Hasace. Krátce na to volili znovu, abych jela do bezpečnostního centra v Tall Tamíru. Pak přišel další telefonát, ať se vrátím domů,“ pokračovala.

Snímky z pohřbu popravené kurdské političky Hevrin Chalafové (†35). Na snímku je Suád Mohammadová, matka Chalafové (vpravo). Snímky z pohřbu popravené kurdské političky Hevrin Chalafové (†35). Na snímku je Suád Mohammadová, matka Chalafové (vpravo). | reprofoto/youtube

„Jela jsem do nemocnice, očekávala jsem, že tam bude Hevrin. Ptala jsem se: Je tady? Řekli, že ano. Pak jsem se ptala, jestli byla umučená. Řekli, že ano,“ sdělila novinářům. Do nemocnice se sjela i širší rodina, ale nakonec museli jít domů. V půl deváté večer je navštívil jeden z bodyguardů pracující pro Budoucí Sýrii.

„Její tělo zmasakrovali.“

„Rovnou jsem se zeptala, jestli už dorazilo její tělo. Sdělil nám, že ano. Tehdy jsem se dozvěděla, jak brutálním způsobem zavraždili mojí Hevrin. Mohli ji zastřelit jednou, dvěma ranami, její tělo ale zmasakrovali,“ uvedla Mohammadová. Doplnila, že do nemocnice šla až v neděli ráno. „Z oblečení nezbylo nic. Její tělo připomínalo kousek vaty obalený látkou,“ naznačila, že dokáže pochopit boj mezi dvěma znepřátelenými stranami, brutalita popravy její dcery ji ale překvapila.

„Její boj nevzdám, moje slova, můj křik uslyší každý ochránce lidských práv. Vyzývám je, aby stejně jako já připomínali brutální zacházení, kterým si prošla má dcera, aby její smrt nepřišla vniveč,“ vyzvala Mohammadová.

Chalafová umírala hodiny

Imigrační právnička Samíra Ghaderíová sdílela na svém twitteru pitevní zprávu lékaře, který vyšetřoval tělo Chalafové. „Žena utržila rány tvrdým tupým předmětem do hlavy, ostrým předmětem byla bita v oblasti zadní části nohou. Byla vláčena za vlasy, což způsobilo skalpování. Byla zasažena desítky střelnými ranami, 4 byly v oblasti zad,“ shrnula Ghaderíová.

Pitevní zpráva mluví o mnohačetných zraněních, řezných ranách v oblasti krku, tržných ranách, známkách po vláčení. Dále popisuje nespočet střelných ran, které byly na jejím těle – byla zasažena do hlavy, do krku, hrudi, zad, břicha, paží i nohou. Měla rozdrcené kosti a potrhané svaly a šlachy. „Příčinou smrti byla fraktura lebky a silné krvácení do mozku,“ domnívá se lékař. Chalafová v bolestech umírala hodiny, některé střelné rány, utržila po smrti.

Češky v domě popravené novinářky

Válečná zpravodajka Lenka Klicperová se svou kolegyní Markétou Kutilovou vyrazila na sever Sýrie, do městečka Malikíjáh, známého rovněž pod názvem Dejrík. České novinářky se ve městě setkaly s maminkou popravené političky.

„Hevrin Chalafová byla vláčená za vlasy, což ji skalpovalo a poškodilo mozek,“ napsala Kutilová na své facebooku. Zmínila také lékařskou zprávu, Chalafová utrpěla nespočet zlomenin a její tělo bylo plné kulek. „Její znásilněné tělo našli na silnici, uvláčené za autem, ke kterému ji přivázali za vlasy,“ uvedla na svém profilu Klicperová.

Také Češky zpovídaly matku popravené Kurdky, ta se svěřila, že při pohledu na dceřino tělo neuronila ani slzu. „Nešlo to,“ sdělila jim zlomená žena. „Jen jsem zavřela oči,“ dodala. Klicperová přiznala, že ona ani její kolegyně slzy neudržely. „Objímaly jsme se a plakaly jsme jako želvy,“ napsala na facebooku

Češkám vyprávěla dceřin příběh. Mluvila o 3 diplomech z univerzity i snaze, aby všechny národnostní a náboženské skupinky žily v Sýrii v míru. „To někomu vadilo. Chalafová byla zavražděna žoldáky z jedné ze skupin Svobodné syrské armády, které si najalo Turecko,“ vysvětlila Kutilová.

Její tělo prostříleli jako řešeto, říkají Češky

„Její matka viní přímo Erdogana, vše ukazuje na to, že to byla vražda na zakázku,“ doplnila Kutilová. „Byla chytrá, krásná a byla statečná,“ prohlásila matka Chalafové. „Nelituju toho, že se dala na politiku a kvůli tomu umřela. Doufám, že svět uvidí její příklad a mnohé to povzbudí,“ řekla Kurdka českým novinářkám. „Statečná žena, která porodila statečnou dceru,“ komentovala setkání Klicperová. „Jediné, co Chalafová udělala, bylo, že se snažila přispět ke klidnějšímu soužití mezi Araby a Kurdy. Umučila ji horda odporných prasat,“ uvedla Klicperová ve svém příspěvku.

Klicperová ve svých komentářích rovněž upřesnila, že Chalafová byla mučena, znásilněna, ukamenována a následně vláčená za autem. Vrazi nakonec její tělo „prostříleli jako řešeto“, zakončila Češka. K vraždě významné kurdské političky došlo v sobotu 12. října, když se vracela z Hasaky do Kamišlí, mířila do štábu své strany Budoucí Sýrie, kde zastávala funkce spolulídryně a generální tajemnice. „Stala se mučednicí své země a pro naši věc,“ prohlásila v neděli její matka před obrovským davem, který se shromáždil na pohřbu Chalafové.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 19. října 2019 02:53 )

naprosto trapné na čem se dá vydělávat a jak hloupí lidé platí třeba i za to aby věděli co vlastní paní Ivana za majetek, co je komu do toho ?? a ještě za to dají peníze............. Pokračování článku patří k placenému
obsahu Blesku
Přihlásit se a pokračovat ve čtení

HledacPravdy ( 19. října 2019 01:51 )

Proč ty hodné Kurdy tolik národů utiskovalo a utiskuje?

Bleskoska ( 18. října 2019 22:29 )

Je na čase ujednotit si děj. Jednou média psala, že političku zastřelili, pak že ukamenovali. Pak se zveřejnila, a to hned několikrát fotka, kde sice obličej je prokostičkován, ale je celý, teď íšete, že z obličeje zbyla jen brada. Ukamenování i zastřelení něoho jen tak je zvěrstvo, střílí se ale po nevinných i v ČR. Nicméně obvykle pak následuje trest. Tak až bude jasno, co se stalo, napište to a nelžete pořád. Připište, co a proč a co že to bylo za političku. U nás jsou také politici zralí na kriminál, případně už nejsou, protože utekli do zahraničí (Wolf, ČSSD na příklad).

karelka ( 18. října 2019 21:24 )

co to je za zvířata.....tihle pohani se snažili už před stovkami let vybít naší civilizaci.....
Ale když se to vezme, křesťané se svými křižáckými výpravami nebyli o nic lepší.....

montevideo ( 18. října 2019 20:06 )

Ať už ji zabili jakkoliv, byli to muslimové, kteří se snaží vniknout do Evropy. Toto jednou budou dělat s námi. Stojí těm neziskovkám ty jejich krvavé peníze za to?

Zobrazit celou diskusi