Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dohoda u brexitu se oddaluje. V průtazích hrál roli i sexismus, bouří politička kvůli Mayové

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. října 2019
20:33

Naděje na brexitovou dohodu opět krachují. I přes očekávání se ve středu Britové dohody nedočkají, uvedla to BBC. Bývalá britská ministryně práce Amber Ruddová pak promluvila o sexismu v parlamentu a zvláště mezi konzervativci. Hlavním důvodem, proč se expremiérce Therese Mayové nepodařilo prosadit její brexitovou dohodu, bylo, že je žena. To současný premiér Johnson má oproti ní výhodu, míní Ruddová.

Podle nejmenovaného britského vládního zdroje se ve středu brexitovou dohodu s Evropskou unií nepodaří dojednat, uvedla britská televizní stanice BBC. „Vládní zdroj mi právě teď řekl, že dohoda dnes večer nebude,“ napsala na twitteru zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová. Brexitová jednání v Bruselu v noci na středu uzavření dohody o vystoupení Británie z EU nepřinesla a rozhovory pokračují. EU nicméně původně chtěla mít už ve středu dokument v ruce, aby se jím mohl ve čtvrtek zabývat unijní summit.

Ruddová chování konzervativců během doby, kdy se Mayová snažila o prosazení své dohody upravující odchod Velké Británie z Evropské unie, označila za sexistické. „Vyštípala ji skupinka sexistů,“ komentovala Ruddová neúspěch Mayové i její rezignaci na post lídryně strany a předsedkyně vlády.

Exministryně: Jsem z nich zklamaná

Podle exministryně premiéra takové obtíže rozhodně nečekají. „Jakoukoli dohodu, kterou Johnson přiveze z Bruselu, i když bude podobná té, co dovezla Mayová, premiér prosadí,“ dodala. Téma sexismu „vytáhla“ v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC Radio 5. „Jejich chování považuji za nespravedlivé, jsem z toho velmi zklamaná,“ uvedla politička.

„Domnívali se, že kdyby v Bruselu víc smlouvala, získali by lepší dohodu,“ doplnila Ruddová. „Myslím, že Johnson jim předloží něco dost podobného, co Mayová, a oni to přijmou,“ prohlásila Ruddová.

Současně připustila, že konzervativci mají v Johnsona větší důvěru, protože byl od počátku proto, aby Británie opustila EU. „Ale jako žena, která je politicky velmi aktivní, můžu říct, že celá záležitost s Mayovou měla nádech sexismu,“ pokračovala exministryně.

Na pohlaví nezáleží, brání se konzervativci

„Budu hlasovat pro vyhovující dohodu, špatnou nepřijmu, tak jsem hlasoval vždycky,“ brání se obviněním ze sexismu jeden z konzervativců, poslanec Steve Baker. „Všechno záleží na podobě dohody, jako euroskeptici jsme samozřejmě kritičtější, ale s pohlavím předsedy vlády to nesouvisí,“ dodal Baker, který je zároveň šéfem euroskeptické skupiny ERG. Právě členové ERG dělali Mayové největší problémy.

Ruddová v kabinetu expremiérky Mayové působila určitou dobu jako ministryně vnitra, pak jako řadová poslankyně. Ve vládě Johnsona zastávala až do září post ministryně práce, ale rezignovala na protest proti vyloučení 21 konzervativců ze strany.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi