Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Osvoboďte Hongkong,“ řičí demonstranti na Trumpa. Policie nasadila slzný plyn

Aktualizováno -
8. září 2019
13:52
Autor: ČTK, for - 
8. září 2019
10:16

Demonstranti v Hongkongu v neděli pochodovali k ambasádě Spojených států a vyzvali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby jejich město osvobodil. Mnozí demonstranti mávali americkými vlajkami a nesli plakáty s nápisem „Prezidente Trumpe, osvoboďte prosím Hongkong“. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Americká hlava státu ale naznačila, že se USA bude držet stranou. Někteří členové jeho vlády ale na dálku protestující podporují a žádají Peking, aby se k nim choval humánně. Protesty provází násilnosti, policie nasadila slzný plyn.

Hongkong se už několik měsíců potýká s masovými protesty, jejichž účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy ze ztráty svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu. Tisíce demonstrantů za dohledu policie v neděli zpívaly americkou hymnu a skandovaly slogany jako „Bojujte za svobodu, stůjte na straně Hongkongu“ či „Vzdorujte Pekingu, osvoboďte Hongkong“.

Někteří američtí zákonodárci vyslovují podporu hongkongským demonstrantům a vyjadřují obavy z hrozby brutálního zákroku ze strany Číny. Trump nicméně podle agentury AP naznačil, že Spojené státy se budou držet stranou. Americký prezident vyjádřil přesvědčení, že obchodní válka, kterou nyní Spojené státy s Čínou vedou, přiměje Peking k obezřetnému postupu.

„Chceme, aby americká administrativa pomohla chránit v Hongkongu lidská práva,“ citovala agentura Reuters jednoho z demonstrantů. Americký ministr obrany Mark Esper v sobotu vyzval Čínu, aby v Hongkongu postupovala umírněně. Viceprezident Mike Pence už dříve nabádal Peking k humánnímu přístupu k demonstrantům a varoval, že použití násilí by zkomplikovalo dosažení obchodní dohody.

„Hongkong stojí v čele boje proti čínskému totalitnímu režimu,“ uvedl jeden z organizátorů dnešního pochodu. „Prosím, podpořte nás v našem boji,“ dodal.

 

Protestující vyzývají Trumpa: Osvoboďte nás a nenechte se Pekingem zastrašit Protestující vyzývají Trumpa: Osvoboďte nás a nenechte se Pekingem zastrašit | Reuters

Protesty v Hongkongu pokračují od začátku června. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová tento týden slíbila úplné stažení návrhu tohoto zákona, její slib však aktivisty neuspokojil.

Demonstranti v neděli vyzvali Washington, aby schválil návrh zákona, který by sankcionoval hongkongské a čínské představitele, kteří potlačují demokracii a lidská práva.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila v roce 1997 pod čínskou správu. Od té doby funguje podle zásady „jedna země, dva systémy“ a díky tomuto modelu má některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné. Včetně možnosti demonstrovat. Kritici však tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

santikxauz ( 8. září 2019 17:07 )

V EU by si s nimi rychle poradili,nasadili by vodní děla,slzný plyn a gumové projektili,sanitky by nestíhali jezdit.Francie a Španělsko jsou toho příkladem.

asijo ( 8. září 2019 13:59 )

Váleční štváči by dostali od Číny pěkně na***,kdyby chtěli zasáhnout

zlymikes ( 8. září 2019 12:44 )

a šídlo je z pytle venku. Ale jinak názorný příklad postupu zrzavého šaška a snad i pro něho vzor postupu.

Zobrazit celou diskusi