Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusko a Ukrajina přepisují historii: Vyměnily 35 vězňů, volný je i režisér Sencov

Aktualizováno -
7. září 2019
16:59
Autor: ČTK, for - 
7. září 2019
10:12

Z letišť u Moskvy a Kyjeva dnes vzlétla letadla s vězni, určenými pro výměnu mezi Ruskem a Ukrajinou, později přistála na letištích v Moskvě a Kyjevě. Oznámily to tiskové agentury. „Letadla vzlétla současně,“ napsala agentura Interfax, odvolávající se na specializovaný web Flightradar a na očité svědky. Agentura AFP už označila výměnu sedmi desítek vězňů mezi oběma znepřátelenými sousedními zeměmi za historickou.

Na palubě vládních letadel by podle advokátů a informovaných zdrojů agentur mělo být 35 Ukrajinců uvězněných v Rusku a 35 ruských vězňů z Ukrajiny, včetně 24 ukrajinských námořníků zajatých loni u Kerčského průlivu a režiséra Oleha Sencova, odsouzeného v Rusku na 20 let do vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu.

Z Kyjeva do Ruska má naopak letět novinář Kyryl Vyšynskyj (používající i ruskou podobu svého jména Kiril Vyšinskij), kterému na Ukrajině hrozilo 15 let za údajnou vlastizradu, anebo někdejší povstalecký velitel Volodymyr Cemach, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou z léta 2014.

Na vězně už čeká letadlo Na vězně už čeká letadlo | Reuters

Na kyjevském letišti Boryspil už příbuzní čekají na propuštěné vězně, kteří mají nejprve absolvovat lékařské vyšetření, než se vydají na cestu domů.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že výměna vězňů by se mohla by se stát začátkem normalizace rusko-ukrajinských vztahů, zatížených anexí Krymu a ruskou podporou separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.


prasatkopepicek ( 7. září 2019 17:59 )

Rusaci jen hnali sve byvale kamose a my byli pri ceste. Nic jineho v tom "osvobozeni" nebylo.

Evka4 ( 7. září 2019 13:09 )

Fandím Putinovi, to je správný vůdce, a vůbec Rusům.Západu nevěřím ani slovo.

Taurus70 ( 7. září 2019 12:03 )

Prasepepek krome osvobozeni Ty hlupaku,to ze Zapadu neprislo nikdy nic dobreho vzdy kazdeho zradi pro svuj prospech a Ukrajina je toho dalsim dukazem.Nebyt tech hloupych Rusaku tak uz davno Tva babka s dedkem vyleteli kominem jako vsichni z protektoratu 💩💩💩

prasatkopepicek ( 7. září 2019 11:59 )

Z ruska nikdy nic dobreho neprislo. Umi jen chlastat a valcit. Jakykoliv ustupek nebo vstricnost povazuji za slabost. Rusum nikdy nikdo neublizil tolik jako oni sami sobe...
Od nich co nejdal.

Zobrazit celou diskusi