Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Extrémně nebezpečný hurikán ohrožuje i Trumpův resort. Expremiérka doufá, že jej zasáhne

Aktualizováno -
31. srpna 2019
18:33
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. srpna 2019
21:56

Hurikán Dorian zesílil na extrémně nebezpečný a míří na USA. Bývalá premiérka Kanady Kim Campbellová, která se na svém twitteru netají, že není zrovna největší fanynkou Donalda Trumpa, však výrazně pohoršila poznámka, že doufá, že hurikán zdevastuje Trumpovo sídlo Mar-a-Lago na Floridě. Živel by měl USA zasáhnout v pondělí, kdy se v USA slaví svátek, podle meteorologů míří na Floridu a Georgiu a pravděpodobně dosáhne síly 251 kilometrů za hodinu, uvedl deník Daily Mail.

Bouře Dorian mířící k Floridě zesílila a podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) přerostla v extrémně nebezpečný hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. V některých pobřežních floridských okresech začnou v neděli ráno povinné evakuace. Trasa hurikánu zatím není zcela jistá, ale podle některých počítačových projekcí se živel stočí na sever a floridskému pobřeží se těsně vyhne.

Ředitel soukromé meteorologické služby Jeff Masters řekl, že „je určitá naděje“, že Dorian nakonec Floridu mine. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) došlo od páteční noci k „výrazné změně“ a nejnovější předpovědi říkají, že oko bouře by se mohlo stočit na sever a zůstat nad mořem. Pohyb hurikánu ale stále zůstává nepředvídatelný a Dorian tak představuje hrozby pro miliony lidí v oblasti, kde se nacházejí i známé turistické atrakce jako je Walt Disney World a kde má rovněž své sídlo Mar-a-Lago prezident Donald Trump.

Na Floridě dojde k evakuaci

Šerif floridského okresu Brevard Wayne Ivey v noci oznámil, že v neděli v 08:00 místního času (14:00 SELČ) začne v oblasti povinná evakuace, která zahrne také Kennedyho vesmírné středisko. Okres Martin zahájí povinnou evakuaci o dvě hodiny později, v Indian River bude evakuace dobrovolná. Všechny tyto oblasti leží severně od Miami.

Na východním pobřeží Floridy začali místní obyvatelé již v pátek ve velkém kupovat balenou vodu, prkna a dřevotřískové desky a další zásoby. Na některých čerpacích stanicích kvůli vysokému zájmu došel benzín. „Lidé kupují všechno, co by se jim mohlo během hurikánu hodit, baterky, baterie, generátory,“ uvedla prodavačka jednoho z místních obchodů pro kutily.

Prezident Trump už v úterý v noci kvůli bouři vyhlásil stav nouze a nařídil poskytnout federální pomoc místním úřadům. V sobotu na twitteru napsal, že Dorian může mnohem silněji udeřit i ve státech Jižní Karolína, Severní Karolína a Georgia. „Přesouvá se a je velmi těžké cokoli předpovídat s výjimkou toho, že jde o jeden z největších a nejsilnějších hurikánů, které jsme zažili za poslední desetiletí. Buďte opatrní!“ uvedl Trump.

Expremiérka: Byl to sarkasmus

„Je smutné vidět, jak zlomyslní lidé opravdu jsou. Neuvěřitelné, Američané jsou vyděšení a tohle rozhodně potřebují,“ komentovali uživatelé twitteru, expremiérku označovali za „ďábelskou“, „zlou“ a „nepřející“„Jak může Floriďanům přát smrt a zkázu? Jak se bude tvářit, až bude číst o obětech, mrtvých dětech? Jejich smrt padne na její hlavu. Ať si zajde ke cvokaři,“ zuřili lidé.

Campbellová, které se v premiérském křesle v roce 1993 udržela jen 5 měsíců, sice svůj příspěvek smazala a Floriďanům se omluvila, dodala ale: „Docela by pomohlo, kdyby se Trump konečně probudil a začal něco dělat s klimatickými změnami, kvůli nim jsou hurikány čím dál ničivější,“ bránila se kritice, expremiérka vysvětlila, že svůj původní komentář myslela „samozřejmě sarkasticky“.

Američané se připravují na úder hurikánu Dorian, (30.08.2019). Američané se připravují na úder hurikánu Dorian, (30.08.2019). | ČTK

„Bude to naprosté monstrum,“ řekl o hurikánu americký prezident, zrušil kvůli němu i cestu do Polska, kde se měl účastnit piety u příležitosti 80. výročí začátku druhé světové války. Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že Dorian bude dosahovat síly hurikánu 4. až 5. kategorie, to znamená, že se přižene rychlostí více než 200 kilometrů v hodině.

Hurikán děsí jen proto, že míří na Floridu

V cestě hurikánu stojí i Trumpův resort na Floridě, kde spoustu času tráví hlavně první dáma Melania Trumpová. „Hurikán neustále sílí. Dbejte prosím na pokyny úřadů, připravte únikový plán pro svou rodinu v případě evakuace, řiďte se radami FEMY (poz. red. Federální agentury pro zvládání krize),“ vyzvala na twitteru Trumpová.

Prezident Trump svůj postoj k hurikánu změnil až ve chvíli, kde se dozvěděl, že by mohl zasáhnout Floridu včetně Palm Beach, kde má své sídlo. Na tento fakt upozornil demokratický kongresman za stát Virginia Don Beyer.

„Podívejte se, nejenže má na Floridě svůj dům a golfový klub, ale Florida by jako stát mohla být klíčová pro prezidentské volby v roce 2020. Florida zároveň není ostrov plný barevných lidí,“ prohlásil Beyer, narážel na to, že Trump neměl téměř žádné slitování pro Portoriko, které v roce 2017 naprosto zdecimoval hurikán Maria.

Současná bouře Trumpa nechávala podle Beyera klidným, dokud se nedozvěděl, že v jeho trase stojí Mar-a-Lago. „Nekritizuju ho za to, že snaží zmírnit zásah hurikánu na Floridě. Jen si přeju, aby se takhle choval, i když má cyklon řádit jinde, ať už na Portoriku nebo na Panenských ostrovech,“ dodal Beyer.

Lidé plundrují supermarkety

Hurikán přitom v noci na sobotu zesílil. Trasa hurikánu zatím není zcela jistá, takže floridské úřady ještě nenařídily evakuaci. Trump uvedl, že rozhodnutí ohledně evakuace Floridy pravděpodobně padne v neděli.

Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval obyvatele, aby si pořídili zásoby potravin, vody a léků nejméně na týden. Panují obavy, že Dorian by se mohl stát nejsilnějším hurikánem, který Floridu za posledních téměř 30 let zasáhl.

Dorian už prošel severem Karibiku a na portorických ostrovech Vieques a Culebra způsobil výpadky proudu a záplavy.

y1xcvbnm ( 31. srpna 2019 18:52 )

není ta ženská úplně blbá???

Sibyla ( 31. srpna 2019 11:52 )

Přej a bude ti přáno - jenže to platí i pro špatná přání, že paní expremiérko.

ladybug ( 31. srpna 2019 06:32 )

Co jako by měl pan President dělat se klimatickými změny paní Campbell?
To jsou změny způsobené naší milovanou Zemí a nikým jiným, my jenom
zamořujeme naší planetu lidmi a odpadem.

ostuda ( 31. srpna 2019 02:50 )

taky doufám že se hurikán floridě vyhne. vždyť by způsobil starost a neštěstí pro mnoha lidem, možná by jeho řádění mělo na svědomí i smrt nevinných lidí a malých dětí.
(jenom jsem si zkoušel jestli bych zvládnul ty dobros erský kydy když se teď naše chování na sociálních sítích monitoruje a zůstává v paměti cloudu po celý život, a možná si to budou odskákávat i potomci. ale varoval jsem je že nemaj zlobit)

Zobrazit celou diskusi