Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Aktivistka Greta (16) se vydala na moře s vnukem kněžny Grace. Bez postele i WC

Aktualizováno -
14. srpna 2019
17:00
Autor: ČTK - 
14. srpna 2019
07:25

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová (16) se ve středu vydala z přístavu Plymouth na jihozápadě Anglie na plavbu přes Atlantik, kde se chce v září zúčastnit klimatického summitu v newyorském sídle OSN. V prosinci ji pak čeká světová konference o ochraně ovzduší v Chile.

Školačka, která ve snaze co nejméně škodit životnímu prostředí odmítá cestovat letadlem, popluje na závodní plachetnici Malizia. Kromě německého kapitána Borise Herrmanna s ní dva týdny na palubě stráví její otec Sven, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské herečky a pozdější monacké kněžny Grace Kellyové.

Začátek jejich cesty může zkomplikovat počasí, předpověď mořeplavcům zatím příliš nepřeje, má podle ní foukat silný vítr. Thunbergová i její otec se o možných úskalích dlouhé plavby radili jak s lékaři, tak s mentálními kouči.

Jachta Malizia má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou pro navigaci plavidla a komunikaci. Cestování však nikterak komfortní není. Aby bylo co nejlehčí, je na plavidle jen minimální vybavení. Toalety ani umyvadlo na něm nejsou a posádka nespí v postelích, ale ve stísněných kójích, ve kterých je při vyšší rychlosti ohlušující hluk.

Kvůli nadcházející několikaměsíční cestě si Thunbergová ve škole vzala roční volno. Během něj chce zvyšovat povědomí veřejnosti o klimatických změnách a přimět světové politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Mecc ( 15. srpna 2019 19:25 )

Maminka me vzdy rikala uc se at to nekam dotahnes, a podivej jak se mylila,staci nechodit do skoly nechat se dobre vest a tvarit se priblble, a podivej jaky uspech, dokonce navrh na nobelovku, a potom ze svet nemiri dopr,,,,,

zlymikes ( 14. srpna 2019 18:23 )

Tak bych tipnul, že na konci cesty bude gravidní

Manowar ( 14. srpna 2019 15:25 )

Děti používají nočník,proto nepotřebuje wc.

Groove ( 14. srpna 2019 14:53 )

To je ale kráva, ekologická stopa jachty je mnohem větší než letadla. Kdyby jela na šlapadle nebo plachetnici nebo tak, kdo z normálních lidí má na to jezdit jachtou.

andorea ( 14. srpna 2019 10:05 )

Slyším slovo "aktivista" a dostávám tik do oka. A na tuhle osůbku mám již vypěstovanou slušnou alergii.

Zobrazit celou diskusi