Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nabírali benzin z převrácené cisterny. Děsivá exploze zabila 60 lidí, zraněných jsou desítky

Aktualizováno -
10. srpna 2019
13:49
Autor: ČTK - 
10. srpna 2019
10:55

Nejméně 60 lidí dnes zemřelo, když v Tanzanii explodovala cisterna s palivem, dalších 70 lidí bylo zraněno. Ve státní televizi to řekl mluvčí vlády Hassan Abbasi. Je to jedno z největších neštěstí tohoto druhu v zemi, uvedla agentura AP. Stalo se asi 200 kilometrů západně od hlavního města Dáresalámu. Mnoho z těch, kteří zahynuli, se snažilo z havarované cisterny odčerpat benzin.

Neštěstí se stalo zhruba 200 kilometrů západně od hlavního města Dáresalámu. Mnoho z těch, kteří zahynuli, se snažilo z havarované cisterny odčerpat benzin.

Šéf místní policie Willbrod Mtafungwa uvedl, že cisterna havarovala a následně se k ní seběhlo mnoho lidí, převážně řidičů taxislužby, kteří si chtěli načerpat unikající palivo. Krátce nato cisterna explodovala, zřejmě kvůli cigaretě.

Nahrávky kolující po sociálních sítích ukazují ohořelá těla desítek mladých mužů a spálené motocykly. Na záběrech před explozí je vidět, že kolem cisterny se shromáždil dav, který nabíral palivo z louží.

Jeden ze svědků neštěstí Daniel Ngogo agentuře Reuters řekl, že oheň byl obrovský a záchrana obětí náročná. Oheň se v místě nehody rychle šířil. Sám viděl, že se podařilo zachránit téměř sedm desítek lidí. Situace byla velmi vážná, zemřelo i mnoho lidí, kteří se nesnažili odčerpat si unikající benzin. Cisterna totiž havarovala v rušné oblasti.

Vláda podle mluvčího pomáhá koordinovat záchranné operace, aby zajistila identifikaci těl a jejich pohřbení, a také ošetření pro zraněné. Mnoho jich má vážné popáleniny. Prezident John Magufuli zveřejnil prohlášení, ve kterém vyjádřil nad událostí šok a zármutek.

Podobná neštěstí, kdy mnoho lidí zemře při krádeži paliva, nejsou ve východní Africe nijak vzácná, stejně jako v dalších částech afrického kontinentu. Letos v květnu zahynulo nejméně 55 lidí při výbuchu cisterny v Nigeru. Minulý měsíc při podobném neštěstí v Nigérii zemřelo pět desítek lidí.

Sibyla ( 10. srpna 2019 11:32 )

oni ten benzín hlavně kradli ...

Zobrazit celou diskusi