Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Eritrejec shodil ženu s chlapcem (†8) pod vlak. Žil ve Švýcarsku a sám má tři děti

Aktualizováno -
30. července 2019
20:08
Autor: ČTK, tva - 
30. července 2019
12:15

Eritrejec (40), který v pondělí ve Frankfurtu nad Mohanem shodil ženu s dítětem (†8) na koleje před přijíždějící vlak, žil od roku 2006 ve Švýcarsku. Sám je otcem tří dětí. O motivu jeho činu však zatím není nic známo, uvedla v úterý mluvčí frankfurtského státního zastupitelství Nadja Niesenová. Muž se podle ní pokusil do kolejiště strčit ještě jednu ženu. Měl by tak být obviněn z vraždy a z pokusu o vraždu, za což by mu hrozilo až doživotní vězení. Osmiletý chlapec pondělní incident nepřežil. Německý ministr vnitra Horst Seehofer chce vyslat více policistů do ulic a zavést technická opatření pro zlepšení bezpečnosti na nádražích.

Niesenová v úterý řekla, že podezřelý žil v curyšském kantonu a před několika dny přijel vlakem z Basileje do Frankfurtu. K motivu jeho činu na frankfurtském hlavním nádraží se dosud nepodařilo nic zjistit. V úterý má být podezřelý předveden před vazebního soudce.

Švýcarská policie potvrdila, že podezřelý žil v kantonu Curych od roku 2006, přičemž má povolení k trvalému pobytu. Narodil se v Eritreji a má tamní občanství. Podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera dlouho platil za příklad úspěšné integrace, pracoval a měl rodinu.

Muž v pondělí strčil z peronu osmiletého chlapce a jeho matku před přijíždějící vlak ICE. Chlapec zemřel, zatímco matka vyvázla se zraněním. 

Od minulého týdne po Eritrejci pátrala švýcarská policie kvůli tomu, že napadl nožem sousedku. Podle ní trpěl muž psychickými problémy, kvůli kterým byl na nemocenské. Švýcarští policisté ale nevydali evropský zatykač.

Eritrejec se pokusil do kolejiště před přijíždějící rychlovlak ICE v pondělí strčit ještě jednu 78letou ženu. Ta ale spadla přímo na peróně, a neskončila tak pod koly vlaku. Oběti a pachatel se patrně neznali.

Ministr vnitra přerušil dovolenou

Na místě činu v úterý panovalo zděšení. Mnozí lidé na nástupišti číslo sedm pokládali květiny, svíčky a plyšové medvídky. Večer se má na nádraží konat veřejná pietní akce.

Eritrejec, který v Německu shodil pod vlak ženu a chlapce, má tři děti Eritrejec, který v Německu shodil pod vlak ženu a chlapce, má tři děti | ČTK

Frankfurtský útok vyvolal v Německu i debatu o bezpečnosti na nádražích. Například dopravní expert sociálních demokratů (SPD) Martin Burkert v rozhovoru s deníkem Bild poukázal na nedostatečný dozor na nástupištích a nedostatečný počet policistů na nádražích.

Ministr vnitra Seehofer kvůli případu v pondělí přerušil dovolenou. V úterý se „vzhledem k více závažným činům z poslední doby“ setkal s šéfy bezpečnostních úřadů a v 15 hodin českého času vystoupil na tiskové konferenci.

Potřebujeme nutně více policistů v ulicích, uvedl Seehofer na tiskové konferenci, kterou svolal v reakci na případ z Frankfurtu nad Mohanem. Smrt osmiletého chlapce označil za chladnokrevnou vraždu. Kromě většího množství policistů v ulicích požaduje Seehofer také více bezpečnostních kamer a další „technická řešení“, která by přispěla k většímu pocitu bezpečí lidí nejen na nádražích. 

Žádné důsledky v imigrační politice ministr nevyvodí

Seehofer zdůraznil, že Eritrejec žil ve Švýcarsku legálně a legálně přijel i do Německa, nevidí proto důvod, proč by měl z tohoto případu vyvodit nějaké důsledky v oblasti imigrační a pobytové politiky.

Podle agentury DPA měly být předmětem debaty také útoky a pohrůžky vůči představitelům krajně levicové strany Levice, hrozby bombou vůči mešitám a nedávný rasisticky motivovaný útok na jednoho Eritrejce v hesenském Wächtersbachu.

Podobný případ jako ve Frankfurtu se stal 20. července ve městě Voerde v Severním Porýní-Vestfálsku, kde 28letý muž před projíždějící vlak shodil 34letou ženu. Také ona následkům svých zranění podlehla. I v tomto případě se policie domnívá, že oběť a pachatel, který čelí obvinění z vraždy, se neznali. Podezřelý pachatel se podle FAZ sice narodil v Německu, ale národností je Srb a má i srbské státní občanství.