Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mayovou vystřídal Johnson, který uráží muslimy vyrábí autobusy. Část ministrů odstoupila

Aktualizováno -
24. července 2019
18:34
Autor: ČTK, štš, simao - 
24. července 2019
07:49

Velká Británie má nového premiéra. Místo Theresy Mayové, která nedokázala v parlamentu opakovaně prosadit dohodu o odchodu země z EU, o níž dva roky vyjednávala s Bruselem, nastoupí Boris Johnson. Bývalý ministr zahraničí, zastánce nekompromisního brexitu a v pořadí 77. britský ministerský předseda, který má za sebou řadu kontroverzních výroků i činů. Mayová odpoledne podala demisi do rukou královny Alžběty II., předtím i s manželem Philipem naposledy zapózovala před premiérským sídlem v Downing Street. Královna jen o několik minut později jmenovala Johnsona.

Novému britskému premiérovi Borisi Johnsonovi ke středečnímu nástupu do funkce pogratulovali německá kancléřka Angela Merkelová či předseda Evropské rady Donald Tusk.

„Drahý Borisi, gratuluji ke jmenování. Těším se, až se setkáme a podrobně projednáme naši spolupráci,“ napsal Tusk na Twitteru, kde zveřejnil také gratulační dopis, který Johnsonovi zaslal.

Média si povšimla, že Tuskův dopis je mimořádně krátký a stručný. Obsahuje jen dvě věty. V první mu jménem Evropské rady pogratuloval k premiérskému úřadu a ve druhé uvádí, že se těší, až podrobně projednají vzájemnou spolupráci. Podle portálu The Guardian to spíše připomíná vzkaz, aby se dostavil do Tuskovy pracovny. „Není pochyb o tom, kde je šéfem,“ poznamenal portál.

Merkelová v dopise, který její mluvčí zveřejnil na Twitteru, připomíná, že Německo i Británii pojí svazky hlubokého přátelství a úzkého partnerství. „Jsme spojeni osobními vztahy mezi lidmi, ekonomickými vazbami mezi společnostmi, společnými závazky k udržování mezinárodního pořádku a naším společným evropským dědictvím,“ uvedla v dopise kancléřka.

Odchod dvou členů vlády

Britskou vládu nově opouští ministryně obrany Penny Mordauntová a ministr obchodu Liam Fox, rezignaci oznámili po Johnsonově jmenování premiérem.

Trumpova radost

Donald Trump (73) týdny horoval pro to, aby novým premiérem Velké Británie byl jeho přítel Boris Johnson (55). Teď se prezidentovi USA přání vyplnilo, kontroverzní zastánce tvrdého brexitu se stal nástupcem Theresy Mayové (62).

„Bude skvělý!“ radoval se Trump na Twitteru, jakmile bylo zveřejněno, že Konzervativní strana Johnsona zvolila za nového šéfa, a tím i premiéra. Šéf Bílého domu a britský exstarosta Londýna a ministr zahraničí toho mají společného ažaž. Od prořídlé blonďaté hřívy přes neurvalý projev až po striktní, leč nestálé postoje.

Sejmul děcko

Johnson se však v samotné Británii netěší velké oblibě. A pro valnou část Britů je šaškem a tlučhubou provázeným nesčetnými aférami. Před lety dostal coby začínající novinář vyhazov z The Times, jelikož se ukázalo, že si v článcích vymýšlí citace. Od nástupu do politiky na přelomu století nešetří bizarními činy ani výroky.

Tak třeba o svém ročním starostovském platu 7,2 milionu korun prohlásil, že: „…vystačí tak na zobání pro kuřata.“ V roce 2015 zase v Tokiu při exhibičním ragbyovém zápase s dětmi tvrdě srazil k zemi asi osmiletého protihráče.

Uráží muslimy a rád vyrábí autobusy

Volný pohyb osob po EU nazývá hovadinou, muslimky v burkách mu připomínají poštovní schránky a jeho nedávný rozhovor, v němž se svěřil, že: „…rád vyrábí z beden od vína modely fantastických autobusů a do nich maluje cestující, kteří se výborně baví,“ má předpoklady stát se legendárním. 

Toto je doslovný přepis Johnsonova tři týdny starého, mírně řečeno zvláštního rozhovoru pro stanici TalkRadio.

Moderátor: Jak nejraději relaxujete?

Boris Johnson: „Rád maluju. Vyrábím věci.“

M.: Co vyrábíte?

B. J.: „Rád dělám to… Vyrábím modely. Když jsem byl starostou, udělal jsem nádherný… Vyrábím autobusy.“

M.: Vy vyrábíte modely autobusů?

B. J.: „Já tím nemyslím modely autobusů. Co já dělám, je… Seženu si staré… Dřevěné bedny, jo? A natírám je. Ony mají dvě… Jsou to krabice, ve kterých byly dvě lahve s vínem, víte? Je tam taková ta dělicí věc. A já z toho udělám autobus a dávám do něho cestující. Opravdu tohle chcete vědět?“

M.: Vyrábíte z krabic autobusy. Tím se bavíte?

B. J.: „A maluju do nich cestující. Jak se výborně baví. Ve fantastickém autobuse.“

M.: Skvělé.

Mayová a Johnson u královny

Mayová ve 13:00 SELČ absolvuje svoje poslední interpelace v parlamentu a o hodinu později se vydá do Buckinghamského paláce ke královně Alžbětě II. Poté by se už neměla vrátit do sídla ministerských předsedů na Downing Street.

Po Mayové odjede k panovnici Johnson, kterého královna pověří sestavením vlády. Nový premiér by pak měl vystoupit s projevem na Downing Street a začít vybírat členy svého kabinetu.

Klíčovou otázkou podle médií je, kdo se stane Johnsonovým představitelem v Dolní sněmovně, jehož úkolem bude udržet disciplínu v řadách nejednotných konzervativních poslanců. Rozdělený parlament již třikrát odmítl brexitovou dohodu dojednanou Mayovou a podniká také kroky proti brexitu bez dohody.

Varianta brexitu bez dohody je přitom možnost, kterou Johnson nevylučuje. Země podle něj opustí evropský blok 31. října „stůj co stůj“, tedy s dohodou, nebo bez ní. Očekává se také rezignace dvou členů kabinetu Mayové, ministra financí Philipa Hammonda a ministra pro mezinárodní rozvoj Roryho Stewarta, kteří nesouhlasí s brexitem bez dohody.

Johnson má rozhodnout o postupu při jaderném konfliktu

První důležitý krok, který dnes bude muset učinit nastupující premiér Johnson už několik minut po příchodu do Downing Street 10, je rozhodnout, co mají velitelé čtyř britských ponorek vybavených jadernými střelami dělat v případě nukleárního konfliktu.

Jeho pokyny budou po celou dobu jeho úřadování uchovány v zabezpečené schránce v kontrolní místnosti každého z plavidel, napsal dnes server televize Sky News. Premiér má podle něj čtyři možnosti: nařídit odvetu, žádnou akci, podřídit ponorky spojeneckému velení, nejlépe americkému nebo australskému, nebo dát pokyn kapitánovi, aby se řídil vlastním rozumem.

Totožné, ručně psané dopisy mají být použity v případě, že by premiér nebo jeho zástupce zahynuli při jaderném útoku. Službu má vždy jeden z velitelů ponorek. Jakmile do Downing Street přijde jiný předseda vlády, dopisy jsou bez otevření zničeny. Co v nich bylo, se tedy nikdo nedozví. Pouze několik bývalých ministerských předsedů podle Sky News zveřejnilo, jakou variantu by zvolilo.

Labouristický premiér Jim Callaghan, který stál v čele vlády v letech 1976 až 1979, v jednom dokumentu uvedl, že by neochotně nařídil útok. Británie vyvinula svou první jadernou zbraň po druhé světové válce. Současný britský program jaderného odstrašení se opírá právě o čtveřici ponorek třídy Vanguard, které jsou vybaveny 16 sily na odpalování balistických střel vybavených jadernými hlavicemi. Na moři je vždy nejméně jedna ponorka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 25. července 2019 17:30 )

Tak to vypada ze brzy z Velke Britanie nezbude vubec nic jen fura barevnych a levny koks😂😂😂😂

ingmarie ( 24. července 2019 09:42 )

Odchod z Unie s přiblblým šaškem v čele ! To se povedlo Svět zirá ,

sekebo ( 24. července 2019 08:18 )

Z Brexitu pod Johnsonovým vedením může být taky brexitus.

Zobrazit celou diskusi