Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Agent StB, hesla Havla a český Trump.“ Bouře proti Babišovi si všímají i v zahraničí

Aktualizováno -
24. června 2019
12:41
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. června 2019
09:17

„Češi se vydali do ulic v největším protestu od dob komunismu,“ všímají si v zahraničí toho, co se dělo v neděli na Letné. A třeba CNN připomíná i údajnou vabu hlavního terče protestu - českého premiéra Andreje Babiše - na StB, kvůli čemuž se však Babiš v minulosti soudil a tvrdil, že spolupráci nepodepsal. The Guardian vytahuje i havlovské heslo, že „pravda a láska musí zvítězit.“

Nedělní mohutná demonstrace na pražské Letenské pláni se dostala do zpravodajského servisu všech světových tiskových agentur i předních informačních serverů. Média upozorňují na mimořádný rozsah protestu, největšího od roku 1989, a informují o kauzách premiéra Andreje Babiše, které přivedly na pražské prostranství statisíce lidí.

„Češi se vydali do ulic v největším protestu od dob komunismu,“ napsala americká agentura Bloomberg v úvodu své reportáže nazvané „Miliardářský premiér vyvolal v Praze největší protest od roku 1989“. Agentura uvedla, že mnozí demonstranti přijeli do Prahy z nejvzdálenějších konců země s vlajkami České republiky a Evropské unie a s transparenty „Demisi“.

Důkladně se protestům na Letné věnovala i americká stanice CNN. Ve shodě s dalšími světovými médii označila demonstraci „za největší od pádu komunismu“. Reportéři CNN připomněli, že se premiérovi v tisku přezdívá „český Trump“, poukázali na jeho domnělou spolupráci s tajnou policí StB, v jejíchž záznamech by měl figurovat jako agent Bureš.

Západní média připomněla Babišovy vazby na StB

CNN otiskla i Babišovu reakci na protesty, premiér se nechal slyšet, že „sice respektuje právo lidí mít vlastní názor“, ale že „nerozumí tomu, proč se protesty konají“. Je pro nás nepřijatelné, aby 29 let po sametové revoluci v čele vlády stál agent StB. Nebudeme předstírat, že je to normální, požadujeme jeho rezignaci,“ citovala CNN organizátory demonstrace.

Britský list The Telegraph se soustředil na fakt, že český premiér je ve střetu zájmů, i na to, že tento týden Babišovu vládu čeká hlasování o nedůvěře. „Hlavní rozdíl mezi rokem 1989 a dneškem je to, že neprotestujeme proti systému, ale pro něj, abychom ochránili demokracii. Vzkaz pro Babiše je jasný: Občané vás sledují, na republice jim záleží,“ citoval deník spoluorganizátora protestů Benjamina Rolla. Britská média místo přezdívky „český Trump“ o premiérovi píší jako o „Babišconim“, což je aluze na italského politika Silvia Berlusconiho.

Deník The Guardian zmínil i havlovská hesla, která zaplnila Letnou: „Pravda a láska musí zvítězit.“ Což je jasným odkazem na filozofii první českého prezidenta Václava Havla: „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.“

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) | Reuters

„Byl jsem tady v devětaosmdesátém se synem na ramenou,“ uvedl Martin Exner (56), starosta Nové Vsi, který před sametovou revolucí pomáhal s tiskem samizdatové literatury. „Tehdy jsme byli naivní, nedokončili jsme, co jsme začali. Měli jsme si vynutit, aby hlavní komunističtí aparátčíci byli potrestáni,“ domnívá se Exner.

„S Havlem se to všechno zdálo být v pořádku. Od té doby jsme se ale vydali jiným směrem, a tak jsme teď tady, abychom dokončili sametovou revoluci,“ dodal Exner. The Guardian přinesl i slova českého politologa Lubomíra Kopečka. „Když se na to podíváte, Babiš má mnoho politických problémů, nejen demonstrace. Dopad těchto problémů uvidíme za sedm osm měsíců, možná se dočkáme rezignace, možná pádu vlády,“ Kopeček naznačil možný vývoj situace.

Impozantní protest: Na Letné se sešlo čtvrt milionu lidí

O demonstraci v Praze informují všechna přední slovenská média. Například portál soukromé televize Joj, ale i list Hospodárske noviny ze skupiny Mafra na svém webu přinesly živě video z protestní akce.

List Sme, který na své hlavní internetové stránce rovněž průběžně informoval o dění na demonstraci, napsal, že Praha patrně zažila největší protest od takzvané sametové revoluce v roce 1989. Zpravodajský portál Aktuality.sk podobně jako další média zveřejnil odhad organizátorů protestu, že na demonstraci přišlo zhruba čtvrt milionu lidí. Připomněl také vyjádření Babiše, že nerozumí, proti čemu lidé demonstrují.

Agentura Reuters napsala, že letenský protest je kulminací série demonstrací proti Babišovi a stejně jako všechny minulé se odehrál pokojně. „Našim vůdcům je třeba velmi naléhavě připomenout, že jim naše země nepatří, že nestojí nad zákonem a že je tu pořád dost lidí, jejichž mozky nevymyla nenávistná propaganda,“ řekl Reuters brněnský demonstrant. Politici na tribunu demonstrace pozváni nebyli, konstatovala agentura.

Čtvrtmilionový údaj o počtu demonstrantů nelze podle Reuters ověřit. Agentura uvedla, že Babiš, miliardářský podnikatel, který se změnil v politika, někdy bývá srovnáván s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

„Demonstranti považují populistického miliardáře za hrozbu pro demokracii a pro nezávislost právního systému země,“ napsala americká agentura AP. „Žádají i demisi nové Babišovy ministryně spravedlnosti,“ dodala. Informace o pražské demonstraci se objevila na informačních serverech San Franciska, Houstonu, Daytonu, Saint Louis a dalších amerických měst.

Německo: Babiš vrátil moc komunistům

Střed Prahy zaplavil mohutný dav žádající Babišovo odstoupení, popsala letenskou demonstraci německá televize RTL, která ve svém webovém zpravodajství označila Česko za „zemi sužovanou korupcí“. Konstatovala, že Babiš je prvním premiérem od pádu komunismu, který umožnil komunistům hrát roli při vládnutí.

Německá stanice Deutsche Welle stejně jako další média upozornila, že protest se konal jen několik dní před parlamentním hlasováním o nedůvěře Babišově vládě. „Už toho prostě bylo dost,“ řekla německé rozhlasové stanici demonstrantka Karolína z jižních Čech. Podle reportérky rádia Svobodná Evropa Hannah Kavianiové podporovali zvoněním demonstraci i řidiči pražských tramvají.

Zahraniční média shodně upozorňují na mimořádný počet lidí, kteří se v Praze shromáždili. Agentura AFP označila protest na Letné za „impozantní“. „Od protestů v roce 1989 Praha nic takového neviděla,“ uvedl list The New York Times. „Je to zajímavé, ale zároveň ostudné, že je naše politická situace taková, že se musí něco takového stát,“ citoval newyorský list zástupce organizátorů demonstrace Benjamina Rolla.

Rusko: Stejné místo, které položilo komunistický režim

Pražský protest zaznamenala i ruská média od Kavkazu po Petrohrad, informace se objevila také na okupovaném ukrajinském Krymu. Ruské servery uvádějí, že demonstrace byla svolána na místo velkých protestů před třiceti lety, které vedly k pádu komunistického režimu.

Agentura TASS s odvoláním na svého zpravodaje na místě napsala, že protestu se zúčastnili představitelé pravicových politických stran, poslanci opozičních parlamentních frakcí, veřejní a kulturní činitelé a studenti. Uvedla, že premiéra Babiše podporuje prezident Miloš Zeman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 26. června 2019 15:09 )

borka30:
Do zahraniční žalují a "informují" novodobá stb - Piráti, ODS , TOP09.

luder ( 26. června 2019 14:47 )

Hošové z DB budou mít i jiné starosti, než stále útočit na Babiše : Na 30.schůzi PS dne 6.6.2019 bylo 108 hlasy přijato usnesení, podle kterého se vláda musí vrátit k obřím přesunům státního majetku v letech 1992 až 2005. Usnesení vyplynulo z debaty o prodeji státních podniků za vlád ODS, Občanské demokratické aliance a KDU-ČSL v 90. letech minulého století. Komunisté původně chtěli vyšetřovat privatizace jen do roku 1998, ale Piráti doplnili jejich návrh o léta až do roku 2005. Podle schváleného usnesení má vláda zahájit legislativní kroky k tomu, aby se alespoň „část ukradeného majetku vrátila do rukou lidu České republiky.

hejhej ( 26. června 2019 10:55 )

Řvouni na letné: nevadí vám agent STB Drahoš - Bas, člen muslimského bratrstva ????

luder ( 26. června 2019 07:16 )

Čapí hnízdo za 50 milionů je zločin a co Náklady transformace 1991-2004 577 500 000 000 Kč
Nucená správa IPB 200 000 000 000 Kč
Chemapol 16 900 000 000 Kč
Knižní velkoobchod Praha 21 000 000 Kč
Anex Cirrus, Kalouskovy padáky 150 000 000 Kč
Modernizace tanku T72 13 000 000 000 Kč
Kasárna na náměstí Republiky - penále pro stát 400 000 000 Kč
Lehké topné oleje, LTO 100 000 000 000 Kč
Promopro, Vondra 938 000 000 Kč
OpenCard 800 000 000 Kč
Zelená Praha 250 000 000 Kč
Bezdrátová Praha 390 000 000 Kč
Praha Olympijská 70 000 000 Kč
Nova, arbitráž s CME 10 000 000 000 Kč
Kauza Český dům, nevýhodné pronájmy 26 000 000 Kč
Diag Human, arbitráž, zabavení majetku 13 000 000 000 Kč
Mostecká uhelná 3 200 000 000 Kč
OKD, nevýhodný prodej firmy 5 700 000 000 Kč
OKD, následné tunelování 80 000 000 000 Kč
Gross, akcie, byty 300 000 000 Kč
Tak co, jde o Čapí Hnízdo ???

borka30 ( 25. června 2019 12:21 )

V zahraničí ať si řeší jejich problémy. Za Babiše je líp než za dobu minulých vlád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa