Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nemocnice „otočila“. Rodině Adámka, kterého nechali krvácet, nabízí šest milionů

Aktualizováno -
18. června 2019
13:36
Autor: ČTK - 
18. června 2019
13:05

Pardubická nemocnice nabídla rodině desetiletého Adámka, který je po operaci mandlí a pozdějších komplikacích v kómatu, šest milionů korun jako zálohu na odškodnění. Kromě toho by rodina měla neomezené čerpání nákladů na péči. Řekla to mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Informaci přinesla Česká televize.

Celkovou výši odškodnění nemocnice už v březnu vyčíslila na 15,5 milionu korun. Rodina se soudní žalobou domáhá 22 milionů korun. K nabídce se dosud nevyjádřila, řekla Semrádová.

Tehdy osmiletý chlapec byl operován v květnu 2017. Čtyři dny po operaci začal masivně krvácet, následkem čehož má poškozený mozek, a skončil v bdělém kómatu.

„Můžeme po dohodě s pojišťovnami mimořádně a naprosto nestandardně uvolnit šest milionů korun po dohodě s pojišťovnami, které jsme rodině schopni převést na účet. Pokud to nebude chtít, budeme to muset akceptovat,“ uvedla Semrádová.

Rodina podala na nemocnici několik žalob. Kromě odškodnění se domáhala také vydání části zdravotnické dokumentace, a to kopie záznamu předoperačního vyšetření na přístroji Somnocheck. Nemocnice tvrdila, že to není technicky možné, což vyvrátila výpověď experta dodavatelské firmy. V pondělí krajský soud pravomocně rozhodl, že nemocnice kopii záznamu vydat musí.

Chlapec je v takzvaném bdělém kómatu a potřebuje trvalou péči. Podle rodiny je jeho stav je velmi vážný, ale stabilizovaný. Případ vyšetřuje i policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Dosud nikoho neobvinila.

Česká televize nedávno uvedla dokument z cyklu Infiltrace, který na záznamech kamery ukázal tehdejší zmatky při záchraně krvácejícího chlapce na chodbě ambulance ORL. Po odvysílání dokumentu rezignoval náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice Roman Michálek, který daný den slouži ljako lékař ORL, jeho postavení mimo službu doporučil nemocnici hejtman Martin Netolický (ČSSD).

 

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Adina Kadina ( 19. června 2019 14:04 )

Nejhorší je pohled na mladou lékařku, ruka v kapse, nevšímavost, povýšenost...a kluk ještě hledá pomoc pro mamin­ku..­...ot­řesné. Proč neučí na medicíně etiku jejich povolání, pokud chtejí vydělávat ať jdou studovat ekonomii a vstoupí na burzu Pacient nemůže být obětí systému!!Zkažený život celé rodiny......miliony jen náplast.

Pavel_N ( 18. června 2019 20:36 )

Tak pojd frajere. Vyskakovat si na zenskou umis. Zkus to jinou vahovou kategorii, treba se mnou. Blbe, klukovi znicili zivot a rodicum take. Musi se o nej 24h denne starat. Takze zadna prace, jen byt doma. Navzdy... bez sance na uzdraveni. Nemocnice uhyba a nechce platit, i kdyz za to mohou. Ano, jde o penize. Jestli jim zavidis, chcipaku, tak jsi opravdu ubozak. Nemocnice muze jen zmirnit nestesti a hruzu co zpusobili te rodine. Kdyby hned reagovali, nemuselo se to medializovat. Ovsem bez TV by stale rikali ze oni nic... takze co, ty bys vymenil zivot a zdravi syna za penize? Fakt?

DWEI ( 18. června 2019 18:26 )

ollina - příspěvek 13.54 Jinak těch 22 milionů, které chce rodina je nic za zničený život chlapce, který nastoupil do nemocnice na běžnou operaci. A doktorka, která odchází s rukama v kapsách???? Otřesné - té náně sebrat diplom!!!!

krtek. ( 18. června 2019 16:23 )

6 mega je precedens z jedne nemocnice, ale tam se snazili a i prez to pacientka exla... tohle je jiny pripad, tady na to káleli z vysoka

jajas ( 18. června 2019 16:23 )

Jak je možné, že nemocnice nechce vydat zdravotní dokumentaci? Co to je blbost? Blbý je, že nemocnice může tu dokumentaci dodatečně pozměnit.....ale to video, alespoň pro mne, je jasným důkazem o naprosté ignoraci k pacientovi v nouzi a ještě na půdě zdravotnického zařízení! Ředitel a spol. by měli být "odejíti"!

Zobrazit celou diskusi