Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exprezident (†67) Egypta náhle zemřel přímo u soudu. Erdogan šije do tyrana a poprav

Aktualizováno -
17. června 2019
20:48
Autor: ČTK - 
17. června 2019
18:28

Někdejší islamistický egyptský prezident Muhammad Mursí zemřel u soudu. V čele Egypta stál od 30. června 2012 do svého svržení armádou 3. července 2013. Mursí podle egyptské televize omdlel při soudním stání a následně zemřel. Hlavního představitele Muslimského bratrstva sesadila armáda po masových protestech proti jeho vládě. Ve vězení si nyní 67letý exprezident odpykával sedmiletý trest za zfalšování přihlášky k prezidentským volbám v roce 2012, v dalších kauzách byl souzen.

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaného soudního činitele uvedla, že Mihammad Mursí byl u soudu držen ve skleněné kleci. Řekl, že má tajemství, která by vedla k jeho propuštění, kdyby je zveřejnil. Doplnil ale, že toto tajemství nevyzradí, protože by to ohrozilo bezpečnost státu.

„Řekl, že je patriot a že miluje Egypt a jeho lid,“ uvedl později Mursího právník. Po zhruba pětiminutovém proslovu se exprezident podle advokáta skácel k zemi a zemřel dřív, než mohl být převezen do nemocnice. Tam bylo podle televize pak odvezeno jeho tělo.

Úkladná vražda?

Mursí byl zadržován ve zvláštním křídle věznice Tura, kde jsou podle ochránců lidských práv vězni drženi v podmínkách, které jsou na mezinárodní i egyptské poměry hluboce podprůměrné. Vysoce postavený představitel Muslimského bratrstva Muhammad Súdán v Londýně v rozhovoru s agenturou AP označil Mursího smrt za úkladnou vraždu. Exprezident měl podle něj zakázané návštěvy a nedostával léky.

Mezi prvními, kteří vyjádřili smutek nad Mursího skonem, byl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Kéž Bůh dá milost našemu mučedníkovi, našemu bratrovi Mursímu,“ řekl Erdogan podle agentury AFP skupině novinářů. „Jak víte, tyran Sísí, který se v Egyptě chopil moci tím, že potlačil demokracii převratem, dosud popravil téměř 50 Egypťanů, a Západ mlčí,“ doplnil turecký prezident. Kondolence se objevily také na twitteru katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního.

Kandidát Muslimského bratrstva

Islamista Muhammad byl prezidentem zvolen v červnu 2012, jeho zbavení moci armádou přišlo v červenci 2013 – nahradil jej Abdal Fattáh Sísí, který nastoupil do úřadu v roce 2014 a v roce 2018 svou pozici ve volbách obhájil.

Hlavou státu byl Mursí zvolen v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka, který zemi vedl 30 let.

Do voleb šel Mursí jako kandidát islamistického Muslimského bratrstva a šéf Strany svobody a spravedlnosti (FJP). V kampani vystupoval jako umírněný islamista a obyvatelům sliboval, že dodrží hodnoty revoluce, která svrhla Mubarakův režim. Zemi však začal islamizovat dle kritiků o poznání tvrději.

Svržen armádou včetně ministra Sísího

Krátce po nástupu do prezidentského úřadu Mursí zrušil ústavní deklaraci poskytující široké pravomoci armádě. Odvolal též ministra obrany a náčelníka generálního štábu. V listopadu 2012 vydal Mursí dekret upevňující jeho postavení a odvolal generálního prokurátora. Následovaly mohutné demonstrace proti Mursímu, který dekret posléze zrušil.

Egyptský soud s podporovateli svrženého islamistického exprezidenta Mursího Egyptský soud s podporovateli svrženého islamistického exprezidenta Mursího | Reuters

Při prvním výročí zvolení Mursího do čela státu se v Egyptě střetli jeho odpůrci a příznivci. Mohutných protiprezidentských demonstrací se zúčastnilo údajně na 14 milionů lidí. Opozice hlavě státu vyčítala islamizaci země a špatnou ekonomickou situaci. Egyptská armáda 3. července 2013 Mursího zbavila funkce. Tehdejší ministr obrany a současný prezident Abdal Fattáh Sísí to zdůvodnil tím, že Mursí jako hlava státu nenaplnil očekávání národa.

Řada tvrdých trestů i obvinění

Po svém svržení byl zatčen, obžalován z několika zločinů a již několikrát odsouzen. Za podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při protestech v prosinci 2012 byl v dubnu 2015 odsouzen na 20 let vězení, což v říjnu 2016 potvrdil odvolací soud. Obviněn byl i ze spiknutí s palestinským hnutím Hamás a libanonským Hizballáhem za účelem plánování teroristických akcí a také z vyzrazení vojenského tajemství cizí zemi (Íránu). V této kauze byl v červnu 2015 odsouzen na 25 let vězení, trest mu byl ale v listopadu 2016 zrušen a nařízen nový proces.

Nepokoje v Egyptě za vlády Mursího, který byl svržen armádou. Nepokoje v Egyptě za vlády Mursího, který byl svržen armádou. | Reuters

V další kauze v souvislosti s hromadným útěkem z věznice v roce 2011, který si vyžádal lidské životy, dostal v květnu 2015 trest smrti. Toto rozhodnutí také odvolací soud v listopadu 2016 zrušil a nařídil nový proces. Mursí byl též v červnu 2016 odsouzen na doživotí za špionáž pro Katar, což v Egyptě znamená na 25 let vězení, rozsudek byl potvrzen soudem v září 2017.

Pracoval v USA, děti mají americké občanství

Rodák z malé vesnice Adua v nilské deltě (narozen 8. srpna 1951) vystudoval inženýrství na Káhirské univerzitě, v roce 1982 získal doktorát na Jižní kalifornské univerzitě v USA. Ve Spojených státech pracoval do roku 1985, poté se vrátil na univerzitu do Egypta. Byl ženatý, dvě z jeho pěti dětí mají americké občanství.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

online ( 17. června 2019 20:16 )

To byla jen komedie pro takové jak Vy. Ten už je na cestě na zasloužený důchod ve své vilce na Floridě.

Pseudodemokracie1 ( 17. června 2019 18:33 )

Když se daří

Zobrazit celou diskusi