Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ve Francii útočil student informatiky z Alžírska. Pomáhal mu středoškolák

Aktualizováno -
27. května 2019
15:03
Autor: ČTK - 
27. května 2019
11:21

Francouzská policie po třech dnech dopadla a zatkla muže podezřelého z výbuchu v centru Lyonu. Oznámil to dnes ministr vnitra Christophe Castaner. Jde o 24letého studenta informatiky, který je podezřelý, že v pátek večer zranil 13 lidí a použil pravděpodobně podomácku vyrobenou bombu. Lyonský starosta Gérard Collomb ohlásil krátce po Castanerově oznámení zadržení druhého podezřelého, který je podle televizní stanice BFMTV bratr prvního zatčeného. Pařížská prokuratura uvedla, že oba jsou alžírské národnosti. Případ vyšetřuje jako spáchání teroristického činu. Podle BFMTV ve vazbě je i matka hlavního podezřelého.

Castaner na twitteru poděkoval protiteroristické jednotce, která se na pátrání po pachateli podílela spolu s policií a tajnou službou. Kde byl podezřelý zadržen, z tweetu není jasné.

První muž byl zadržen dopoledne těsně před desátou hodinou v 7. lyonském obvodu, když vystupoval z autobusu. Policie o něm neměla záznam. Podle BFMTV se policisté na muže zaměřili už v neděli, ale vyčkávali, až vyjde z domova, protože měli podezření, že by mohly v bytě být výbušniny.

Zadržena byla i matka útočníka

Důvodem zatčení jeho bratra je podle televize snaha získat o hlavním podezřelém více informací o jeho zvycích a kontaktech. Prokuratura druhého zatčeného označila za středoškoláka z rodinného okruhu prvního muže. BFMTV uvedla, že jde o osmnáctiletého bratra podezřelého. Zadržena byla i jeho matka. Policie vyslýchá rovněž jeho sestru, ale ta zůstává na svobodě.

Muže se podařilo identifikovat díky určení polohy jeho telefonu a také speciálním bateriím, které si koupil a jež byly nalezeny v sáčku s výbušninami na místě činu.

Agentura AFP informovala, že na lyonské předměstí Oullins dnes přijelo více než deset policejní aut včetně vozů s technickým vybavením. Zablokovaly přístup k obytnému domu, který je v sousedství supermarketu. Novinář AFP na místě viděl mnoho policistů v maskách označených jako členové technického oddílu. Přivezli tam údajně i hlavního podezřelého.

Mezi 13 lidmi, které výbuch zranil, bylo osm žen, desetileté dítě a čtyři muži. Jedenáct z nich byl třeba hospitalizovat a odstranit jim z těla střepiny. Motiv útoku zůstává nejasný a BFMTV má informace, že hlavní podezřelý s vyšetřovateli příliš nespolupracuje.

K útoku se nikdo nepřihlásil a vyšetřovatelé vyslechli mnoho svědků. Útok byl spáchán před pekařstvím a prověřovaly se stopy DNA, které pachatel na místě zanechal. K výrobě bomby posloužil podle všeho peroxid acetonu (TATP), což je nestabilní a podomácku vyrobitelná výbušnina. V březnu 2016 v Bruselu a v roce 2015 v Paříži tuto látku použili islamisté při atentátech.

V Lyonu pachatel výbušninu odložil před pekařstvím na pěší zóně v centru města. Bezpečnostní kamery zachytily maskovaného muže, který na místo dotlačil kolo a odložil balíček. Pak se z dosahu kamer vzdálil. Do vyšetřování se zapojilo 90 policistů a 30 policejních techniků.

Případ se vyšetřuje jako pokus o vraždu s možnými teroristickými pohnutkami, spáchaný za denního světla a s použitím výbušniny schopné zasáhnout velké množství lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině