Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zachmuřené pohledy na tlouštíky. Trump s Melanií vyrazil po golfu na sumo

Autor: ČTK, simao - 
26. května 2019
11:53

Byl to dramatický začátek návštěvy Donalda Trumpa v Japonsku. Dvě hodiny před příletem americké delegace totiž postihlo oblast poblíž Tokia zemětřesení o síle 5,1 stupně. V Tokiu se třásly stavby. Otřesy měly epicentrum v Číně, která leží asi 60 kilometrů jihovýchodně od Tokia. Právě v této prefektuře se Trump s Abem v neděli vydal hrát golf. A poté přijal pozvání na sumo, kam se vypravil i s manželkou Melanií.

Americký prezident Donald Trump v sobotu zahájil svou čtyřdenní návštěvu Japonska setkáním s místními podnikateli na večeři pořádané v rezidenci amerického velvyslance v Tokiu. Vyzval je k navýšení investic v USA a svým tweetem zaslaným ještě z letadla naznačil, že se hodlá v Japonsku věnovat tématu obchodních vztahů.

„Opravdová obchodní válka začala před 30 lety a my v ní prohrávali. Toto je nový věk, věk osvícení. Prohrávat už nebudeme,“ vzkázal Trump, který se stane prvním zahraničním hostem, jenž se sejde s novým japonským císařem Naruhitem.

Zemětřesení, golf a sumo

Před příletem Trumpa se přitom v Tokiu otřásla země. A to kvůli zemětřesení, které mělo epicentrum jen několik desítek kilometrů daleko. Trumpa kromě obchodních a politických témat čekal také golf nebo pozvání na zápas sumo.

Trump a jeho manželka Melania zhlédli zápas ze židlí, nikoli z polštářů, jak velí tradice přihlížejícím v blízkosti ringu. Stejně tak byli usazeni na židlích i japonský premiér Šinzó Abe a jeho manželka Akie.

Prezidenta USA Donalda Trumpa pozvali i s manželkou v Japonsku na zápas v sumo Prezidenta USA Donalda Trumpa pozvali i s manželkou v Japonsku na zápas v sumo | Reuters

Trump pak předal 177 kilogramů těžkému vítězi turnaje Asanojamovi speciální „prezidentský pohár“.

Trump přečetl prohlášení, v němž Asanojamu ocenil za jeho „úžasný výkon“. S pomocí jednoho z přítomných pak zvedl pohár, vysoký podle Bílého domu 137 centimetrů a těžký až 32 kilogramů, a předal ho, coby vůbec první americký prezident, vítězi. Čtveřice prominentů seděla v aréně spolu s asi 11 500 dalšími lidmi. Kvůli Trumpovi musela být zpřísněna bezpečnostní opatření a japonský svaz sumo omezil prodej vstupenek na polovinu.

U vstupů si museli všichni diváci nechat prohlédnout tašky, byl zákaz přinést nápoje v plechovkách nebo lahvích. Vyhlášen byl rovněž zákaz vyhazovat do vzduchu polštáře, na nichž diváci sedí a které Japonci vyhazují tradičně na znamení zklamání s vývojem zápasu.

Trump v Japonsku na sumo předal vítězi zápasu prezidentský pohár Trump v Japonsku na sumo předal vítězi zápasu prezidentský pohár | Reuters

Cheeseburger pro Trumpa. A cla pro Japonce?

Na letišti americký první pár přivítal japonský ministr zahraničních věcí Taró Kóno a americký velvyslanec. Pro zajištění bezpečnosti Trumpových Japonsko zmobilizovalo 25 000 vojáků a policistů v Tokiu a na místech, kde se Trump bude pohybovat. Speciální oddíly byly rozmístěny na souši i na moři.

Agentury při popisu Trumpovy návštěvy v Japonsku upozorňují, že je koncipována na posílení osobního vztahu s premiérem Abem, i proto došlo právě na golf. Také menu dnešního společného jídla pak obsahovalo prezidentův oblíbený cheeseburger připravený s hovězím masem amerického původu. Krátce po golfu se Trump vrátil k politice a tweetování.

Trump v Japonsku: Na golfu s premiérem Abem Trump v Japonsku: Na golfu s premiérem Abem | Reuters

Trump mj. napsal, že mu dnes mnoho japonských představitelů řeklo, že „demokraté byl raději viděli nezdar Spojených států než úspěch můj a Republikánské strany“. O hospodářství budou patrně na formální schůzce Trump a Abe hovořit v pondělí, napsala AP.

Právě jednání o obchodu a případných clech však mají prioritu. Agentura AP napsala, že Trump neopomene třeba japonský 70miliardový přebytek obchodní bilance Japonska s USA. Trump chce bilaterální dohodu s Tokiem o volném obchodu, ale k ní je podle AP ještě daleko.

Japonsko se obává vysokých cel na dovoz aut a automobilových součástek. A japonské automobilky, jejichž produkty zaplavují americké silnice, už ve snaze snížit napětí s Washingtonem, přesunuly svou výrobu určenou pro americký trh do USA, píše AP. Investovaly do toho 51 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč) a vybudovaly 24 výroben.

Donald Trump s japonský premiér Šinzó Abe vyrazili s manželkami v Tokiu na oběd (26.5.2019) Donald Trump s japonský premiér Šinzó Abe vyrazili s manželkami v Tokiu na oběd (26.5.2019) | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi