Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Populární dětský seriál dostal stopku. Kvůli svatbě krysáka s přítelem

Autor: FiM, ČTK - 
22. května 2019
10:47

Alabamská veřejná televize (Alabama Public Television - APT) odmítla odvysílat díl oblíbeného kresleného seriálu pro děti Arthur, ve kterém se koná sňatek krysáka s jeho přítelem hrabáčem. Ředitel programu APT Mike McKenzie řekl, že by to narušilo důvěru rodičů v tuto televizi. Tvrdí, že rodiče spoléhají na to, že jejich potomci se na tento program mohou dívat i bez jejich dohledu. Informovala o tom britská zpravodajská stanice BBC.

V prvním dílu 22. řady seriálu o hrabáčovi Arthurovi nazvaném „Kdosi mimořádný“ se krysák Pan Ratburn žení se svým partnerem, hrabáčem Patrickem. Ale alabamská televize APT místo tohoto dílu odvysílala jinou, starší část a tu se sňatkem homosexuálních zvířecích hrdinů děti v jejím vysílání neuvidí.

Televizní společnost, která seriál o Arthurovi vyrábí, vysílací společnosti na díl se sňatkem homosexuálů upozornila v dubnu a tehdy podle McKenzieho padlo v APT rozhodnutí ho nepustit.

Seriál o Arthurovi Readovi, hrabáči kapském s lidskou podobou a vlastnostmi, a jeho přátelích z fiktivního města Elwood City, mohou dětští diváci sledovat od roku 1996. Už v roce 2005 APT odmítla odvysílat díl, v němž králík Buster navštívil dívku, která má dvě matky.

Alabamská učitelka Misty Souderová portálu AL.com řekla, že ona i její dcery jsou zklamány tím, že APT první díl nové série nevysílala, a že se kvůli tomu na televizi obrátila. „Nikdy bych nepomyslela, že budu bojovat za sňatek homosexuálního krysáka, ale už je to tady,“ řekla.

BBC připomíná, že podle loňského průzkumu Gallupova institutu se 48 procent obyvatel Alabamy označilo za konzervativní, což bylo po státu Mississippi nejvíce v USA.

Alabama nedávno přijala přísný protipotratový zákon, který zakazuje ženám předčasně ukončit těhotenství i v případě znásilnění či incestu.