Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vlivný poslanec a milionář špehoval pro StB. I za poukázky do luxusního obchoďáku

Aktualizováno -
19. května 2019
09:59
Autor: ČTK - 
19. května 2019
08:01

Britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson špehoval pro Československo. Tvrdí to podle listu Mail on Sunday zpravodajské dokumenty československé Státní bezpečnosti (StB). Osmdesátiletý Robinson však takovéto obvinění odmítá.

Z dokumentů podle listu Mail on Sunday vyplývá, že Robinson v letech 1966 až 1969 předal komunistickému Československu desítky zpráv, včetně vysoce citlivých informací o jaderných zbraních. Zároveň prý přijal dary, jejichž hodnota by dnes přesahovala 12.000 liber (zhruba 350.000 Kč).

Dokumenty z pražského archivu podle listu rovněž tvrdí, že Robinson v té době připouštěl, že je „zapleten do špionáže“ a že by v případě dopadení byl „poslán do vězení“.

Robinson měl podle dokumentů blízký vztah s Karlem Pravcem, bývalým šéfem kanceláře StB na londýnské ambasádě. Tomu je nyní 88 let a žije v New Jersey. Dokumenty rovněž hovoří o údajných Robinsonových kontaktech s agenty někdejší sovětské tajné policie KGB, píše Mail on Sunday.

Podle serveru Daily Mail měl Robinson krycí jméno „Karko“ a do tehdejšího Československa předal minimálně 87 citlivých informací, které se týkaly britského raketového programu Polaris a instrukcí NATO. Sám Robinson se označoval za „leninistu“ a agenti ho oslavovali jako jeden z „nejproduktivnějších zdrojů“.

Poukázky do Harrods a návštěvy nočních podniků

Kromě peněz v hotovosti měl podle Daily Mail dostávat i poukázky do luxusního obchodního domu Harrods. Podle tehdejších dokumentů tehdy Robinson přiznával, že se „podílel na špionáži“ a pokud by byl chycen, skončil by za mřížemi.

Dokumenty po spolupráci Robinsona s StB prověřila odbornice Daniela Richterová. „Nevím, zda to, co údajně v té době dělal, bylo nezákonné, ale mohlo se na něj pohlížet jako na zrádce. Lidé pracující pro vládu by neměli pouštět zpravodajství Rusům,“ řekla serveru.

Dokumenty, které má Daily Mail k dispozici, popisují, jak agenti Robinsona rekrutovali, že se s ním scházeli v exkluzivních londýnských restauracích. Robinson s Pravcem podle Daily Mail si oblíbili luxusní noční podniky. Třeba Pussy Club s půvabnými hosteskami oblečenými do kočičích masek a vysokých bot.

Část  dokumentů odhaluje způsob, jakým StB úzce spolupracovala s ruskými zpravodajskými službami, o údajných kontaktech Robinsona s KGB jako o schůzkách se „sovětskými přáteli“.

Robinson podle nich pokračoval ve spolupráci s StB i poté, co komunistický režim v Československu v roce 1968 brutálně potlačil Pražské jaro.

Podle tehdejších dokumentů považovala StB Robinsona za důvěrníka, postupně ho ale chtěla povýšit na špiona se vším všudy. To se mělo stát během fotbalového mistrovství světa v roce 1970 ve Vysokých Tatrách. „Byl velmi nadšený z plánovaného pobytu a byl plně připraven na další specifikaci své stávající spolupráce,“ tvrdí spis. To se ale nakonec údajně nestalo.

Robinson spolupráci popírá

Robinson však nyní prostřednictvím svých právníků odmítl jakékoliv pochybení. „Nikdy nepředával důvěrné vládní dokumenty či informace žádnému zahraničnímu agentovi a neměl k takovýmto materiálům přístup,“ uvedli právníci.

Bulvární deník The Sun loni přinesl zprávu, že šéf britských labouristů Jeremy Corbyn se v 80. letech nejméně třikrát setkal s příslušníkem StB. Corbyn uvedl, že to bylo nevědomky, protože ho považoval za československého diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal nějaké tajné informace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

turbina ( 19. května 2019 11:29 )

Má kvalifikaci na předsedu vlády ČR.

Manowar ( 19. května 2019 10:56 )

Dnes donáší piráti.

Zobrazit celou diskusi