Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Teror na Srí Lance měl být odvetou za Zéland: Tým vyšetřovatelů vede český policista

Aktualizováno -
23. dubna 2019
21:15
Autor: ČTK - 
23. dubna 2019
06:55

Počet obětí nedělních teroristických útoků na Srí Lance vzrostl na 321. Informovala o tom místní policie, která během pátrání po možných pachatelích zadržela už 40 lidí. Po výsleších místních podezřelých přibyl mezi zadrženými i Syřan, kterého vyslýchají v souvislosti s atentáty. Úřady připisují masakr, kvůli němuž byl v zemi vyhlášen výjimečný stav, místní islamistické skupině s kontakty v zahraničí. Náměstek ministra obrany oznámil, že nedělní útoky byly odvetou za střelbu v mešitách na Novém Zélandu. A k dílu zkázy se navíc přihlásil tzv. Islámský stát. Důkazy nepředložil. Na místě působí i mezinárodní tým specialistů, který vede český policista působící v Interpolu jako expert na terorismus, uvedl na twitteru český policejní prezident Jan Švejdar.

Totožnost policisty policejní prezidium nechce zveřejnit, aby neohrozilo jeho bezpečnost, řekla ČTK mluvčí české policie Kateřina Rendlová.

Obyvatelé ostrova v úterý drželi tři minuty ticha za oběti, mezi nimiž byly i více než tři desítky cizinců. Vládní a vojenské zdroje gentuře Reuters sdělily, že úřady zadržely i syrského občana. Je ve vazbě, aby mohl být vyslechnut v souvislosti s nedělními atentáty na kostely a hotely. „Zatčen byl po výsleších místních podezřelých,“ uvedl jeden zdroj.

Mezi zadrženými je podle policejního mluvčího například řidič dodávky, kterou údajně používali atentátníci, nebo majitel domu, v němž někteří z nich bydleli. Většinu zatčených tvoří místní lidé, ačkoli policie pátrá po možném zapojení cizinců.

Vyšetřování dosud vedlo k závěru, že za smrt 321 lidí, včetně 45 dětí, a zranění dalších 500 nese vinu sedm sebevražedných atentátníků, kteří útočili především v hotelích a křesťanských kostelích metropole Kolomba.

Islámský stát se k atentátům přihlásil prostřednictvím propagandistické agentury Amak. Tato skupina v posledních letech přijala odpovědnost téměř za všechny velké teroristické útoky ve světě.

Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe podle Reuters nevyloučil možnost dalších atentátů. Terčem útoku v neděli měl být podle něj i čtvrtý hotel, ale atentát se nezdařil.

Pomsta za Christchurch

Nedělní atentáty proti křesťanským kostelům a hotelům na Srí Lance byly podle počátečního vyšetřování odvetou za březnový útok proti muslimům ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil náměstek srílanského ministra obrany Ruvan Vidžavardene.

Novozélandské město Christchurch se minulý měsíc stalo terčem teroristického útoku australského pravicového extremisty, který ve dvou místních mešitách povraždil 50 lidí.

„Počáteční vyšetřování odhalilo, že se jednalo o odvetu za útok na mešity na Novém Zélandu,“ řekl k nedělním atentátům v metropoli Kolombu a na dalších místech na Srí Lance Vidžavardene. Podle jeho informací útoky na Srí Lance spáchaly dvě dosud málo známé místní islamistické skupiny. Jednou z nich je národní Tauhíd džamáate, označovaná zkratkou NTJ.

Výjimečný stav

Díky výjimečnému stavu, který platí v zemi od dnešní půlnoci (pondělních 20:30 českého času) může policie a armáda zatýkat a vyslýchat podezřelé a nečekat na soudní povolení.

Srílanský prezident Maithripala Sirisena vyhlásil na dnešek státní smutek za oběti nedělních útoků. Vlajky byly staženy na půl žerdi, obchody s alkoholem jsou zavřené a rádio a televize musí s ohledem na smutek upravit své hudební pořady, uvedla agentura AFP.

Obyvatelé Srí Lanky dnes také uctili třemi minutami ticha památku lidí, kteří při atentátech zemřeli. Země se ponořila do ticha v 8:30 místního času (5:00 SELČ), tedy v okamžiku, kdy před dvěma dny otřásla kostelem svatého Antonína v Kolombu první exploze.

V kostele svatého Antonína se dnes ráno shromáždily desítky lidí se svíčkami v rukou k tiché modlitbě. Po třech minutách se věřící začali modlit nahlas. O zhruba 30 kilometrů severněji v kostele svatého Šebestiána v Negombu, který byl v neděli terčem dalšího z útoků, dnes začal hromadný pohřeb zemřelých.

K atentátům, označovaným za nejhorší teroristický útok v dějinách Srí Lanky, se zatím nikdo nepřihlásil. Úřady ale obviňují místní islamistickou skupinu identifikovanou jako NTJ. Srílanský prezident, pod něhož spadají bezpečnostní složky, čelí kritice, že o hrozbě útoků věděly a nedokázaly jim zabránit.

Podle agentury AP srílanské bezpečnostní složky 11. dubna varovaly, že místní extremistická skupina plánuje teroristický útok na „významné kostely“ v zemi. Vláda vyčítá prezidentovi, že bezpečnostní složky, které spadají pod jeho pravomoc, o hrozbě útoků věděly, ale nezabránily jim. Premiér Vikremasinghe, který s prezidentem vede dlouhodobě spor, prý o hrozbě nebyl informován.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 23. dubna 2019 22:44 )

A kdy bude odveta křesťanů za Notre Dame ?

fido2 ( 23. dubna 2019 18:24 )

Žádná odveta, jen záminka jako u sankcí proti Rusku.

PPP150W ( 23. dubna 2019 18:13 )

Bude se po takovýchto věcech někdo pozastavovat, když se někomu v Evropě podaří stejně sofistikovaný útok na evropské mešity? Budou umírat nevinní muslimové a jejich děti. Kdo se tomu bude divit? Stejní vymaštěnci jako tihle zm..i jsou i mezi námi. Teror se stane běžnou součástí evropského života. Děkujeme páni politici.

karelka ( 23. dubna 2019 16:37 )

Bin Ládin byl jen žabař proti nynějším ISIS

anonyn01 ( 23. dubna 2019 14:41 )

PROČ TAM?

Zobrazit celou diskusi