Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Porošenko obvinil rivala na Ukrajině z ruských peněz. Zelenskyj: Jsem vaše chyba

Aktualizováno -
19. dubna 2019
21:10
Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2019
19:35

Ukrajinský prezidentský kandidát, herec Volodymyr Zelenskyj v pátek v debatě na stadionu v Kyjevě kritizoval svého protivníka, současného prezidenta Petra Porošenka za to, že za pět let působení ve funkci hlavy státu nesplnil své sliby. Porošenko svého soupeře ve volbách naopak obvinil z toho, že získává peníze z Ruska. Rovněž ho označil za nezkušeného, informoval web ukrajinské televize Hromadske. Rozhodující druhé kolo voleb se uskuteční v neděli.

Oba kandidáti spolu debatovali za bouřlivé atmosféry na kyjevském olympijském stadionu. Kdo bude první hovořit, určil hod mincí. Vyhrál Zelenskyj. Během pětiminutové úvodní řeči vítěz prvního kola voleb poděkoval svým stoupencům a zkritizoval Porošenka za to, že nesplnil své sliby a že během svého působení ve funkci stále bohatne.

Oba kandidáti si podali na úvod ruce, zazpívali s celým stadionem hymnu a také spolu poklekli, aby uctili památku 13 tisíc obětí konfliktu s proruskými separatisty v Donbasu na východě země. Zelenskyj slíbil „udělat vše, aby válka skončila“.

Řeči byly plné útoků

Současný prezident Porošenko naopak svého protivníka obvinil z toho, že získává peníze z Ruska, není transparentní a skrývá se před médii. „Hlavním rizikem je nekompetentnost. Říkáte, že jste se přišel učit. Nechal byste ale nezkušeného lékaře či pilota, aby pro vás pracoval?“ uvedl ukrajinský vůdce.

Když chybějí kvalitní léky, dostupné ceny a slušné podmínky v nemocnicích, lékaři nemají pořádné výplaty a vůbec nejsou peníze, tak co je to za reformu zdravotnictví? O silnicích nemám co říct, protože silnice nemáme,“ poznamenal bavič o výsledcích prezidentovy éry.„Nejsem politik, jsem obyčejný člověk, který chce změnit tento systém. Jsem důsledkem vašich chyb a slibů,“ obrátil se populární komik Zelenskyj na Porošenka

Prezident Petro Porošenko a kandidát Volodymyr Zelensky spolu zuřivě debatovali. Vzájemně se obviňovali Prezident Petro Porošenko a kandidát Volodymyr Zelensky spolu zuřivě debatovali. Vzájemně se obviňovali | ČTK

Porošenko zase vyzýval ke sjednocení všech Ukrajinců v zájmu navrácení Krymu, anektovaného Ruskem, obrany Donbasu a celé země před „populismem a ruskými podvrhy“.

Porošenko, považovaný za jednoho z nejbohatších Ukrajinců, byť své podnikání v cukrovinkách předal svěřenskému fondu, se také zapřisáhl nepřipustit „návrat oligarchismu“ v zemi. Již dříve svého soupeře totiž obvinil, že je jen loutkou olicharchy Ihora Kolomojského, uprchlého do Izraele.

Stávající prezident také uvedl, že je připraven přijmout verdikt vzešlý z voleb. „Přijmu jakékoliv rozhodnutí ukrajinského lidu 21. dubna. A 22. dubna bude život pokračovat - a 22. se musíme sjednotit, abychom společně hájili stát,“ zdůraznil.

Vyjádření obou kandidátů často přerušovaly pokřiky či potlesk tisíců lidí, kteří do fotbalové arény přišli.

Zelenskyj, který 31. března snadno zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, má v průzkumech velký náskok před Porošenkem. Zdá se, že Ukrajinci jsou ochotní dát šanci nováčkovi vzhledem k hlubokému zklamání z nynějšího prezidenta po jeho pěti letech vládnutí poznamenaného nízkou životní úrovní, obviněními z korupce a trvajícím konfliktem s povstalci na východě země podporovanými sousedním Ruskem.

Pepicek1953 ( 22. dubna 2019 15:16 )

se mě líbí jak se Poprošenko vydává za zkušeného politika,nastoupil jako největší kecal a podvodník a jen lže a lhal ve směru k Ivanům ale kačerovi Donaldovi leze do zádele vrchem i spodem,,už ho bylo dost a doufejme že Zelenskyj přežije

vaber ( 20. dubna 2019 13:15 )

ti co něco vykřikují o ovlivňování voleb ,třeba pěnězi, asi dobře ví, že volby jsou jen divadlo a vyhrávají peníze nebo jiné zájmy a počítání hlasů voličů, to je jen nutné zlo a pokud náhodou vyhraje nesprávný kandidát ,nastoupí média, aby se vše rychle napravilo, to známe u nás taky

Taurus70 ( 20. dubna 2019 08:59 )

Zidovske obtloustle prasatko citi reznika tak kvici,fdoufam ze Poroch dostane co zaslouzi🤔🤔💩💩

Manowar ( 20. dubna 2019 02:43 )

Rozumní lidé si přejí,aby vyhrál Zelenskyj,držíme palce.

lufenda ( 20. dubna 2019 00:00 )

Horší než Poroš už snad nikdo být nemůže.

Zobrazit celou diskusi