Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Naštvaní Poláci do Izraele neletí. Babiš řekl, co nahradí zrušený summit V4

Aktualizováno -
18. února 2019
13:35
Autor: ČTK, nkov - 
18. února 2019
09:02

Summit visegrádské čtyřky (V4) se v Izraeli kvůli neúčasti Polska neuskuteční, řekl v pondělí novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Mohl by se podle něj konat v druhé polovině roku, až bude Česká republika skupině čtyř středoevropských států předsedat. V Izraeli se nyní uskuteční bilaterální jednání. Slovenský premiér Peter Pellegrini a maďarský předseda vlády Viktor Orbán už jsou podle Babiše na místě.

„Tři premiéři přijíždějí a budou mít schůzky s (izraelským) premiérem,“ napsal v textové zprávě agentuře Reuters mluvčí ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon.

Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z minulého týdne a po něm i výroky úřadujícího ministra zahraničí Jisraela Kace o podílu Poláků na vyvražďování Židů za druhé světové války. Polský premiér Mateusz Morawiecki výroky označil za „nepřijatelné a rasistické“.

Izrael kolem výroku Netanjahua kličkuje

Úřad izraelského ministerského předsedy popřel, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu. I Netanjahu řekl, že neměl na mysli, že by všichni Poláci kolaborovali s nacisty, ale že mu šlo pouze o individuální případy.

V neděli ovšem přilil oleje do ohně úřadující izraelský ministr zahraničí Kac, když označil polský antisemitismus za historickou skutečnost. „Poláci určitě kolaborovali s nacisty. A jak řekl (bývalý premiér) Jicchak Šamir, sají už antisemitismus s mateřským mlékem,“ řekl Kac podle deníku The Times of Israel izraelské televizi.

Video  Polsko schválilo zákon o holokaustu. Kritizují ho USA i Izrael  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 18. února 2019 14:25 )

Izrael má pravdu poláci byli horší než fašisti jen proto že náháněli vlastní občany kteří měli jedinou smulu že byli židí!!!

Taurus70 ( 18. února 2019 11:46 )

Uz 2000 let Zida vsichni pronasleduji,ublizuji a vyvrazduji,kamkoliv dojdou na ne delaji pogromy,to asi bude tim jak jsou hodni ,mirumilovni,cestni ,pracoviti s odporem k penezum kupcenim a lichve vcetne ,cestnemu dodrzovani smluv a dohod😂😂😂😂😂narod vyvolenych😘

dietr ( 18. února 2019 09:53 )

Poláci židy udávali a pak si rozebírali jejich majetky a obsazovali prázdné domy. Z přeživších židů se stali bezdomovci. To jsou fakta.

zaka ( 18. února 2019 09:21 )

Oni Poláci jsou na to háklivý stejně jako Slováci na fašistický stát(po válce křičeli všichni partyzáni)tak i Poláci na holocaustu se prý nepodíleli.Tak kdo ty židy vraždil jen Němci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa