Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Jsou trochu pitomí.“ Rodiče odmítli syna očkovat, vakcíny si tajně obstaral sám

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
12. února 2019
16:20

Očkování je podle některých lidí zásadní součást ochrany moderní společnosti. Podle dalších jde o nebezpečnou věc, argumentují tím, že u dětí může způsobit i autismus. Do druhé skupiny patřili i rodiče Ethana Lindenbergera (18) z Ohia. Nikdy svého syna neočkovali, protože se báli, že by mu tím mohli ublížit. Ethan ale vakcinovaný být chtěl, a tak si to tajně zařídil sám.

Ethan celý svůj příběh popsal na internetovém fóru Reddit, kam se také poprvé obrátil, když o očkování začal přemýšlet. Uživatelů se ptal, jak postupovat a kde vakcíny získat. Jak důvod uvedl, že „jeho rodiče jsou trochu pitomí a nevěří v očkování“, takže mu ho nikdy nezařídili. Vlastně byl překvapený, že kvůli tomu nikdy žádnou vážnou nemoc nechytil. „Jen Bůh ví, proč jsem stále naživu,“ napsal.

Všechny rady si pečlivě pročetl, dokonce zašel na konzultaci ke knězi, zda je očkování v pořádku. Poté navštívil polikliniku ve městě Norwalk a zažádal o vakcíny proti žloutence typu A a B, lidskému papilomaviru (HVP) a chřipce.

Matka zmínila plivání do obličeje

Bylo to jeho první očkování. Nikdy jako dítě nedostal injekci proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR), což mu způsobovalo problémy – většina amerických států požaduje, nebo tehdy požadovala, aby děti byly proti těmto nemocem očkované, jinak nemohou do školy.

Ethanovi to vrtalo hlavou, a jakmile byl dostatečně starý, začal si o tématu vyhledávat informace na internetu. Dokonce konfrontoval svoji matku a pomocí textů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Světové zdravotnické organizace (WHO) se ji snažil přesvědčit, aby ho očkovat přece jen nechala.

„Její odpověď byla, že jsou to všechno lži, které tyto organizace chtějí, abychom si mysleli,“ vyprávěl Ethan pro server NPR. „Byl jsem úplně v šoku, že může největší světová zdravotnická centra odepsat takovou konspirační teorií,“ popisoval své zděšení.

Vliv doktora, který z Británie unikl do vyhnanství

Jeho matka byla podle něj ovlivněna britským lékařem Andrewem Wakefieldem, který v 90. letech tvrdil, že existuje vztah mezi vakcínou MMR a opožděným vývojem dětí spojeným s autismem. Jeho tvrzení byla v Británii opakovaně vyvrácena a Wakefield byl donucen uchýlit se do USA.

Zde se doktorovi daří – ve svých názorech našel takové příznivce, jako je prezident Donald Trump. Ten sám v minulosti několikrát řekl, že věří ve spojitost mezi očkováním a autismem, a při své kandidatuře se s Wakefieldem osobně setkal.

Ethan nakonec matce prozradil, že si vakcíny pořídil. Byla velmi naštvaná. „Připadala jsem si, jako by mi plivl do obličeje. Řekla jsem mu, že neví, co dělá, a že učinil špatné rozhodnutí,“ uvedla pro Undark.org.

Čím méně očkování, tím více spalniček

Odmítání očkování je trend, ke kterému dochází celosvětově. I v Česku proočkovanost populace klesá, u takzvané hexavakcíny byla loni na 90 procentech a u MMR pouze na 83 procentech. To představuje problém, protože jakmile se proočkovanost dostane pod 90 procent, hrozí ztráta kolektivní imunity, která jinak chrání i ty, kteří očkovaní nejsou.

Výsledkem jsou nejrůznější lokální epidemie nemocí, jako jsou spalničky, kterých neustále přibývá. Jen v Praze došlo podle hygieniků od začátku nového roku k 51 novým případům, za celý loňský rok to přitom bylo 103 případů. Spalničky se dostaly i do restaurace Poslanecké sněmovny, kde se čtyři lidi nakazili tak těžce, že se nachází v karanténě.

Podobnou situaci hlásí Francie, Filipíny, Ukrajina, Rusko nebo Washington, kde musel být dokonce vyhlášen stav nouze. Důvodem je, že spalničky jsou vysoce infekční nemocí, která se těžce léčí a může vést ke smrti. Zabránit jí lze snadno očkováním, ale jakmile společnost přijde o kolektivní imunitu, nastává problém. I proto WHO popisuje odpor k očkování jako jednu z největších hrozeb současnosti.

europa ( 7. března 2019 06:49 )

Jsem pro povinné očkování, to určitě. Ale nějak nechápu, proč by důvodem mělo být, aby očkovaní chránili ty, kteří se očkovat nenechají? Nechcete své dítě očkovat? Ohrožujete tím zdraví všech! A na to vaše neočkované dítě s dovolením se.e bílej tesák. Asi tak...

mazliva.samicka ( 12. února 2019 19:04 )

Hele..a..to..jako..fakt?....

mazliva.samicka ( 12. února 2019 19:02 )

Za vším hledej prachy....Dojemná..pohádka...

hasickajana ( 12. února 2019 18:12 )

a z ekoteroristek se nám stávají mamateroristky... jen zírám, čeho jsou současné madam matky schopné...

Zobrazit celou diskusi