Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Řecko brání historii: 2300 památek je na zvláštním seznamu, věřitelé na ně nedosáhnou

Autor: ČTK, ula - 
23. ledna 2019
07:35

Řecká vláda vyňala 2330 archeologických nalezišť, památek a muzeí ze státního majetku v reakci na protesty občanů, kteří se obávali, že by kulturní dědictví mohlo skončit v rukou věřitelů země. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na řecké ministerstvo kultury.

Jednou z položek, které spadaly pod holdingovou společnost vlastněnou řeckým státem, byl archeologický komplex paláců v Knóssu na ostrově Kréta. Zmiňovaná holdingová společnost, Řecká společnost pro majetek a účasti (HCAP), vznikla v roce 2015 k uspokojení mezinárodních věřitelů při posledním, třetím záchranném programu pro Řecko. Vedle řady státních nemovitostí a podílů ve státních společnostech kontroluje i domácí záchranný bankovní fond a privatizační agenturu HRADF.

Vláda opakovaně popřela, že by kulturní dědictví mohlo být prodáno, čímž ale protestům nepředešla. Loni v říjnu například na jeden den stávkovali archeologové a po čas jejich protestu se turisté nedostali na athénskou Akropoli.

„Kulturní majetek byl (z holdingu) vyňat,“ informovala dnes reportéry řecká ministryně kultury Myrsini Zorbaová o ministerské vyhlášce. „Máme 2330 aktiv, která jsou nyní chráněna právním úkonem, a teď si můžeme oddechnout,“ dodala. 

Úplný seznam bude zveřejněn později, uzavřela ministryně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi