Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podpálili matrace, aby se dostali ven. Při požáru zahynulo 18 lidí na „odvykačce“

Autor: ČTK, for - 
12. ledna 2019
20:27

Při požáru kliniky pro léčbu závislostí v ekvádorském městě Guayaquil zemřelo v pátek 18 lidí. Informovala o tom místní prokuratura, podle níž bylo po tragédii zadrženo pět lidí spojených s vedením zařízení, jehož provoz nebyl oficiálně povolen.

Požár podle policie způsobili pacienti, když ve snaze dovolat se otevření uzamčených prostor zapálili matrace svých postelí. Podle příbuzné jednoho z nich, kterou cituje list La Hora, však pracovníci kliniky na volání pacientů o pomoc nereagovali.

Cekem 18 lidí zemřelo, většina z nich se podle médií udusila. Několik dalších bylo s popáleninami převezeno do nemocnice.

Klinika neměla licenci

„Zodpovědné osoby již byly zadrženy. Nedovolíme, aby smrt nevinných lidí zůstala nepotrestána. Vláda je s vámi!“ napsal na twitteru ekvádorský prezident Lenín Moreno, který vyjádřil soustrast příbuzným obětí.

Klinika s desítkami pacientů závislých na alkoholu či drogách byla situována v nevyhovujících prostorách patrového domu v chudinské čtvrti přístavního města na jihozápadě Ekvádoru. Podobná střediska vznikající bez potřebných licencí nejsou podle médií v této jihoamerické zemi nijak výjimečná.