Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Useknutá hlava a zohavené tělo. Dívku (†16) zabili vlastní rodiče, pomáhal jim řezník

Autor: Darina Jíchová - 
12. ledna 2019
19:07

Indické město se vzpamatová z hrůzné vraždy šestnáctileté dívky, její zohavené tělo bylo nalezeno minulý víkend. Nejdříve to vypadalo, že se stala obětí brutálního zločinu, pravda je ještě horší. Za její smrtí stojí její vlastní rodiče. Andžana se podle všeho rozhodla utéct z domu a provdat se, čímž v očích příbuzných zostudila rodinu. Dívku proto zabili, asistoval jim u toho řezník, ohavná vražda ze cti vyvolala v Indii protesty, uvedl deník Guardian.

Dívčino tělo bylo nalezeno v neděli, vrazi jí usekli hlavu, obličej jí polili kyselinou a znetvořili její trup. Pachatelé dívce uřezali prsa, mrtvolu nechali ležet jen pár metrů od jejího domu.

Vyšetřovatelé se nejdříve domnívali, že se Andžana, jak dívce referují média, stala obětí násilníka a jedná o další případ sexuálního násilí na ženách. Ukázalo se, že jde ale o vraždu ze cti, krutý zvyk, který dodržují obzvláště muslimské rodiny. Příbuzného, který je zostudil, bez slitování zabijí.

Po brutální vraždě šestnáctileté dívky se v oblasti zvedla vlna protestů. Ohavný čin naplánovali její rodiče. Naštvala je útěkem s chlapcem. Po brutální vraždě šestnáctileté dívky se v oblasti zvedla vlna protestů. Ohavný čin naplánovali její rodiče. Naštvala je útěkem s chlapcem. | reprofoto/twitter

Rodiče naplánovali brutální vraždu

Andžana zmizela ještě před koncem roku, policie po ní pátrala od 28. prosince. Vyšetřovatelé uvedli, že poté, co bylo nalezeno její tělo, rodina trvala na tom, že dívka byla znásilněna a zabita. Důkazy to ale nepotvrdily. Šéf policie Rajiv Kumar Mišra sdělil tisku, že za její smrt jsou zodpovědní její rodiče.

„Dívka s nějakým chlapcem utekla z domova, ale po třech dnech se vrátila domů. Svým činem rozčílila rodiče, ti společně s dalšími příbuznými a rodinným přítelem-řezníkem naplánovali chladnokrevnou vraždu,“ dodal, že pitva vyloučila znásilnění. Na vraždu ze cti ukazuje i výpověď Andžaniny sestry, která řekla policii, že dívku viděla naposledy 31. prosince v doprovodu řezníka.

Vraždy ze cti jsou v oblasti časté

„Na stanici jsme si pozvali i rodiče zavražděné, nedostavili se. Jejich pokusy vyhnout se výslechu jen utvrdily naši domněnku,“ prohlásil Mišra. Vysvětlil, že případy, kdy sňatek bez požehnání rodiny vedl k vraždě, už bohužel vyšetřovali mnohokrát. V tamní komunitě to podle něj není neobvyklé.

V Gaje od neděle proběhlo několik protestů a památečních akcí, situace připomíná stav po vraždě vysoškolačky, kterou v roce 2012 nejdřív skupinka mužů opakovaně znásilněna a pak zabila. V Indii, ozvláště ve státě Bihár, kde leží i Gaja, se zvedla vlna demonstrací, které upozornily na rostoucí sexuální násilí na ženách.

V roce 2016 indické úřady zaznamenaly 69 vražd ze cti, podle aktivistů za lidská práva je ale číslo mnohem vyšší a každoročně stoupá. Na vině je podle nich hluboko zakořeněný kastovní a patriarchální přístup.