Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tsunami v Indonésii má už 373 obětí, lidé umírali i na koncertě. Nakupte detektory, nařídil prezident

Aktualizováno -
24. prosince 2018
14:48
Autor: ČTK, kal - 
23. prosince 2018
00:35

Počet obětí víkendové vlny cunami v Indonésii vzrostl na 373, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéskou agenturu pro přírodní katastrofy. Dosud se uvádělo 281 mrtvých. Přes 1400 lidí bylo při neštěstí zraněno a více než stovka osob se stále pohřešuje, uvedla AP. Záchranáři pátrají po dalších obětech. Umírali turisté na pláži i lidé na koncertě, Češi ale podle ministerstva zahraničí nejspíš ne. Nově zveřejněné snímky ukazují sopku Anak Karakatoa bezprostředně po erupci, která tsunami předcházela.  Všichni mrtví jsou ale podle úřadů Indonésané. Indonéský prezident Joko Widodo nařídil národní meteorologické agentuře nakoupit detektory schopné včas varovat obyvatele před vlnami tsunami. Řekl to dnes novinářům při návštěvě ostrova Jáva.

Tsunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Příčinou byl podle indonéské geofyzikální agentury výbuch sopky Anak Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami.

Mluvčí Sutopo Purwo Nugroho již dříve připustil, že obětí může být víc, protože z některých postižených míst zatím nepřišly informace. „Tsunami mohla nejhůř postihnout obyvatele ostrůvků v Sundském průlivu," řekl.

Slovo Anak v názvu sopky znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, jež se začala formovat před 90 lety na místě původního vulkánu Krakatoa. I jeho mohutná erupce v roce 1883 vyvolala vlny tsunami, o život tehdy přišlo na 36 tisíc lidí.

„Podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi tsunami žádní cizí státní příslušníci, tedy ani čeští občané,“ uvedl Robert Řehák z českého ministerstva zahraničí a dodal: „Český zastupitelský úřad v Jakartě situaci nadále sleduje a v případě nových informací bude informovat.“ Ministerstvo rozeslalo varovné SMS vzkazy lidem pobývajícím v oblasti a doporučilo sledovat sdělovací prostředky a řídit se pokyny úřadů. V případě nutnosti je možné se obrátit na nouzovou linku zastupitelského úřadu v Jakartě.

„Chtěl bych vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám postiženým tsunami v Indonésii. Česká republika je připravena nabídnout pomoc podle požadavků indonéské vlády. Možnosti pomoci na místě už zjišťuje náš zastupitelský úřad v Jakartě,“ uvedl na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Video  Dovolenou na pláži vystřídala smrt. V Indonésii zabíjelo tsunami  - Reuters a Hudební banka - Wasteland
Video se připravuje ...

Turisté umírali na plážích

Jednou z nejhůře postižených oblastí je Banten, na jehož plážích jsou ubytováni turisté. Tam zemřelo 126 lidí a podle indonéských médií byli mezi turisty hlavně zaměstnanci státní energetické společnosti a úředníci ministerstva sportu a mládeže.

Mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho k nové bilanci řekl, že obětí může být víc, protože z některých postižených míst zatím nepřišly informace. „Tsunami mohla nejhůř postihnout obyvatele ostrůvků v Sundském průlivu,“ řekl.

Podle mluvčího civilní obrany je poškozeno asi devět hotelů, desítka lodí, mnoho automobilů a kolem 400 domů. Úřady nevydaly předem žádné varování, obyvatele proto vlna zaskočila. Zasáhla také venkovní stan, v němž se právě konal koncert místní skupiny Seventeen. Jeden její člen stejně jako manažer katastrofu nepřižili.

Podívejte se, jak náhle tsunami přerušilo koncert:

Video  Tsunami v Indonésii smetlo kapelu Seventeen přímo z pódia  - Twitter / @IgersBanten
Video se připravuje ...

Úřady to schytaly za chybějící varování

Úřady se zprvu domnívaly, že nejde o tsunami, ale o příliv, a vyzvaly obyvatelstvo, aby nepropadalo panice. „Byl to omyl, litujeme toho,“ uvedl mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho, kterého citovala agentura AFP. Omyl podle něj pramenil z toho, že vlně tentokrát nepředcházelo zemětřesení.

Na sociálních sítích ale Indonésané úřady za tuto chybu rozhořčeně kritizují. Zástupci mezinárodního střediska pro tsunami se ale postavili na stranu indonéských úřadů, když sdělili, že cunami vyvolaná vulkanickou činností je vzácná. Častěji se dá vlna předpovědět při zemětřesení.

Lidé rychle prchali do bezpečí na poslední chvíli

„Přijeli jsme v devět večer na prázdniny a náhle tu byla voda. Všechno zčernalo. Nešla elektřina,“ uvedl Muhammad Bintang (15), který na velice populární pláži Carita Beach na západním pobřeží ostrova Jáva viděl, jak se vlna blíží. „Nemohl jsem nastartovat svou motorku, a tak jsem utíkal pryč. Modlil jsem se a utíkal jsem, jak jsem mohl nejrychleji,“ vylíčil AFP Lutfi Al Rasyid (23).

„Musel jsem utíkat, zatímco vlna překonala pláž a pronikla 15 či 20 metrů do vnitrozemí,“ vylíčil Nor Öystein Lund Andersen podle agentury AP. Zrovna pořizoval snímky sopky, když náhle uviděl, že se k němu blíží velká vlna. „Příští vlna se dostala k hotelu a smetla auta ze silnice za ním. Stihl jsem s rodinou uprchnout lesními stezkami do vyšší polohy, kde se o nás místní postarali. Bohudíky jsme vyvázli nezraněni,“ dodal.

Nakupte nové detektory, nařídil prezident

Záchranáři stále hledají přeživší, či mrtvé, vysoké vlny tam přitom hrozí až do středy, informovala agentura Reuters. Úřady mají nakoupit nové detektory, které na příchod ničivé vlny upozorní, nařídil prezident.

„Obvykle vlnám tsunami předchází zemětřesení, a proto nyní místní obyvatelé nebyli varováni, aby mohli včas uniknout,“ řekl prezident. Zároveň přiznal, že předvídat sobotní tsunami bylo nad schopnosti místních úřadů. Proto prezident nyní nařídil Meterologické, klimatické a geologické agentuře (BMKG), aby příslušná zářízení nakoupila.

Také šéfka MBKG Dwikorita Karnawatiová přiznala, že senzory agentury v místě nereagovaly, protože jsou schopné zaznamenat tektonickou aktivitu, a nikoli sopečnou. Dodala, že agentura se bude snažit co nejdříve naistalovat do moře přílivové brány, které by detekovaly vlny u pobřeží.

Americká televize CNN dnes uvedla, že nejde o první případ, kdy indonéské úřady včas nevarovaly obyvatele před přírodní katastrofou. Například také letos v září, kdy si zemětřesení a vlna cunami na ostrově Sulawesi vyžádalo přes 2000 obětí, si také mnozí stěžovali, že varování nedostali.

Indonésie má za sebou zářijové ničivé zemětřesení, které provázela vlna tsunami a které nepřežilo přes 2000 lidí. Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo v Indonésii přes 120 tisíc lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 tisíc obětí.

dragomira ( 24. prosince 2018 13:25 )

Škoda že se podobna tsunami nemuže přehnat alespom v 10 metrové víši několikrat za sebou přes arabské a islamské země kde planuji ty teroristické vraždy a panuje ukamenovaní,podřezavaní ,Šaría a podobne uchylarny Ale kdo ví,jednou...

britva ( 24. prosince 2018 13:21 )

až bouchne Říp, tak žádná tsunami nebude, jelikož není voda v labi ani ve vltavě

dragomira ( 24. prosince 2018 12:34 )

Muslimů je jako S. R. A. Č. E. K

brano34 ( 24. prosince 2018 08:44 )

Zemětřesení v moři u sopky Krakatoa, pár minut před vlnou tsunami, prokazatelně bylo. Nechápu tamní úřady, že tyto dohledatelné informace zapírají(viz. odkaz níže). Asi mají své důvody. Podle expertů, kteří označili podmořský sesuv části sopečného kužele jako nejvíce pravděpodobný, mohla vzniknout pod mořem v blízkosti Krakatoa i další nová podmořská sopka, která vytvořila vlnu tsunami. Magnitude Mw 5.0 Region SUNDA STRAIT, INDONESIA Date time 2018-12-22 13:55:48.3 UTC Location 6.16 S ; 105.67 E Depth 5 km viz odkaz: https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=734380

vihor ( 24. prosince 2018 01:46 )

Jenže ti majitelé letovisek v Indonésii moc dobře ví, že je to tam nebezpečné. Přesto tam staví a místí vláda je natolik zkorumpovaná, že s tím nic neudělá. To je ta hlavní příčina problému. Takže jediným možným řešením je tam žádnou pomoc ani peníze neposílat, aby tam už příště nic nestavěli. Tihle Asiaté podobně jako Afričané umí hlavně pěkně brnkat na city Evropanů, aby z nich tahali peníze. To je stejné jako s těmi údajnými uprchlíky či migranty. Pašeráci je posadí na vratké gumové lodě a Evropané postarejte se o ně. Nezodpovědné matky si ještě cestou nadělají děti, aby pak noviny plnily srdceryvnými obrázky novorozenců vytahovaných z vody a neziskovky typu Save the children si na tom plnily kasu. No a celá tahle kumpanérie pak prosadila šílenost typu migrační pakt, kdy ti migranti, místo aby si budovali svou ekonomiku ve svých zemích, dostanou právo na stejnou životní úroveň jako Evropané financovanou z daní evropských daňových poplatníků, aniž by v tom paktu byla nějakým způsobem definována povinnost těch migrantů všechny ty ohromné náklady nějak uhradit. Takže nejlepším způsobem, jak Indonésii pomoci, je skutečně tam nic neposílat, ta země má dostatek lidí a zdrojů poradit si sama, jenom musí chtít a veřejné mínění musí přesvědčit tamní vládu, aby se letoviska na takových nebezpečných místech opravdu nestavěla.

Zobrazit celou diskusi