Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump hrozí Putinovi: „Zruším schůzku.“ Rusové uvalili vazbu i na zraněné námořníky

Aktualizováno -
28. listopadu 2018
07:40
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2018
07:04

Americký prezident Donald Trump pohrozil, že by mohl kvůli nedělnímu incidentu v Kerčském průlivu zrušit plánovanou schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, která se má uskutečnit na okraj summitu G20 v Argentině. Prezident to řekl v rozhovoru, který dnes zveřejnil list The Washington Post. Představitelé dvacítky největších ekonomik světa se v Buenos Aires sejdou v pátek a v sobotu.

Možná na tu schůzku dokonce nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese. Vůbec tu agresi nechci,“ řekl americký prezident v rozhovoru s deníkem The Washington Post. Zdůraznil, že nyní čeká na „úplnou zprávu“ svého týmu bezpečnostních poradců, na základě které rozhodne o dalším postupu.

Zpráva, kterou Donald Trump očekává, se má týkat nedělního ozbrojeného incidentu v Kerčském průlivu mezi Černým a Azovským mořem. Ruské lodě tam zadržely tři plavidla ukrajinské armády. Část z 24 členů jejich posádek poslal ruský soud v Simferopolu v úterý do vazby, zbylí námořníci stanou před soudem dnes. Kyjev na incident reagoval vyhlášením válečného stavu v části země.

Trump už v pondělí uvedl, že se mu nelíbí, co se nyní děje mezi Ruskem a Ukrajinou, a ujistil, že na řešení pracuje spolu s evropskými politiky.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se ohradil proti slovům Trumpa o agresi. „Jedna věc je, pokud (Trump) označuje za agresi počínání ukrajinských vojenských lodí. O to se lze hádat, zda to byla agrese, anebo ne. Ale je jiné, jestli nazývá agresí počínání ruských pohraničníků, kteří překazili pokus o porušení státních hranic Ruska. S tím nesouhlasíme,“ řekl mluvčí Vladimira Putina.

Ruský soud poslal většinu zadržených do vazby

Ruský soud v krymském Simferopolu přitom v úterý poslal na dva měsíce do vazby polovinu z 24 ukrajinských námořníků, které ruské vojenské lodě v neděli zadržely v Kerčském průlivu mezi Černým a Azovským mořem. Vazbu rovněž uvalil na tři zraněné Ukrajince hospitalizované po ruském útoku v kerčské nemocnici.

Krymská ombudsmanka Ljudmila Lubinová odhadla, že zbývajících devět Ukrajinců přivezou k soudu ve středu. Eděm Semedljajev, advokát Oleha Melnyčuka, kapitána zadržené ukrajinské lodi Jany Kapu, řekl zpravodaji Rádia Svoboda, že posádka lodi při výslechu jakoukoli vinu odmítla a popřela, že by loď narušila ruské teritoriální vody. Při zadržení ruští vojáci Melnyčuka údajně bili, mučení Ukrajinec popřel.

USA vyzvaly Evropu k větší podpoře Ukrajiny

Ukrajinská tajná služba a vojenská prokuratura však obvinila osm Rusů, kteří se na nedělním incidentu podíleli, z napadení ukrajinských námořníků. Podezírají je také z „přípravy, rozpoutání a vedení agresivní války“, anebo z „úkladné vraždy“. Šéf ukrajinské tajné služby potvrdil, že na palubě ukrajinských člunů byli i příslušníci kontrarozvědky a „jeden z důstojníků byl těžce zraněn“.

USA vyzvaly své evropské spojence k větší pomoci Ukrajině v jejím boji proti agresivní politice Ruska. Ministerstvo zahraničí USA v úterý upozornilo na potřebu tvrdšího prosazování evropských protiruských sankcí a doporučilo přehodnotit podporu, kterou Evropa poskytuje budování plynovodu Nord Stream 2.

„Mnoho států vyhlásilo sankce proti Rusku za jeho chování na ukrajinském Krymu. Ne všechny tyto sankce se ale plně uplatňují. To je jedna z věcí, v nichž by Evropa mohla udělat víc,“ prohlásila na tiskové konferenci ministerská mluvčí Heather Nauertová a dodala: „Spojené státy Ukrajinu silně podporují a chtěli bychom, aby i ostatní země udělaly více.“ 

Trump se sejde s Merkelovou i Si Ťin-pchingem

Německá kancléřka Angela Merkelová, které český prezident Miloš Zeman z Jeruzaléma popřál úspěch ve snaze konflikt zmírnit, po telefonátu s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem hovořila i s ruský vůdcem Vladimirem Putinem.

S Putinem se po kerčském incidentu pokoušel spojit i Porošenko, jak uvedl v kyjevské televizi. Žádost o rozhovor ale zůstala bez odpovědi. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov informaci o Porošenkově žádosti nepopřel, ani nepotvrdil. Omezil se na konstatování, že telefonický rozhovor prezidentů se neuskutečnil.

Bílý dům v úterý oznámil, že se Trump na okraj summitu G20 v argentinské metropoli hodlá sejít s řadou představitelů největších ekonomik světa. Kromě setkání s Putinem má zatím na programu také schůzky s německou kancléřkou Merkelovou, japonským premiérem Šinzóem Abem, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a indickým premiérem Naréndrou Módím.

Sejít by se měl také s prezidentem hostitelské země Mauriciem Macrim. Na sobotní pracovní večeři s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem hodlá Trump jednat o obchodní dohodě mezi Pekingem a Washingtonem.

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

zacoaproc ( 28. listopadu 2018 13:04 )

Amici zdegenerovany...

janhu ( 28. listopadu 2018 11:08 )

porošenko použil vyzbrojené válečné lodě k útoku na rusko, k volbám , chování západních a českých politiků vůči napadenému rusku je hitlerovské , politici a novináři kteří v tak jasném případu mečí o ruské agresi patří na seznam agentů CIA, na seznam teroristů, protičeských záškodníků kteří nás chtějí zatáhnout do útočné války ,USa okupant chce rozbít, ovládnout, rozkrást ,zotročit rusko jako to udělal nám 1989 ,USA = hitlerovské zlo současnosti, agresor ,samozřejmě v rusku žijí kolaboranti kteří věří usa ..at se podívají na ukrajinu jak se jim živoří pod usa Nový film Olivera Stona „Ukrajina v ohni" o tom, jak to před čtyřmi roky začalo.Obvinil v něm USA a CIA ze sesazení Janukovyče a střelby do protestujících na Majdanu http://www.novarepublika.cz/2017/02/novy-film-olivera-stona-ukrajina-v-ohni.html bohužel fašistická diktatura USA ,je nástupcem hitlerovského Německa a neustále vyvolává občanské války, terorismus, okupuje jiné státy aobsazuje zemí svou okupační armádou ,fašistická diktatura usa porušuje lidská práva, mezinárodní právo, ženevské konvence aneustále narušuje územní celistvost desítek zemí světa ******************************************************************************************** ******************************************************* Fragment řeči Igora Kolomojského v Haifě na počest Roš Ha-šanu (25.9.2014): "Provedli jsme s Ukrajinci pokus" Vzali jsme jen jazykový rozdíl a přitlačili na dějiny, kde jsme za hlavní nepřátele rozkvětu "Nezávislé" prezentovali Rusy. Po 20 letech propagandy jsme získali ideální bojovníky proti Rusům v podobě jejich slovanských bratří - nyní již bude kterýkoliv Ukrajinec, který zabije Rusa, nazýván hrdinou. Doufám, že jsme jejich vztahy přerušili asi tak na sto let. Teď už bude snadné zničit samotné Ukrajince jejich odtržením od Ruska, když se jim budou poskytovat půjčky na válku, a pak se jim pro dluhy odebere všechno. Ti, kteří zůstanou, mrzáci, ženy a starci, se již vůb

brblal1 ( 28. listopadu 2018 10:35 )

Pořád je to daleko méně,než pepsi popsal počet agresí USA a to o hodně.Navíc,Tebou uvedené státy jsou bývalé státy SSSR sousedící s Ruskou federací.USA útočí na státy tisíce km od nich vzdálené a to je velký rozdíl!!!!

tojsemale_ctverak ( 28. listopadu 2018 10:31 )

Pane prezidente Vladimíre Vladimirovici, pojďme se už konečně jednou provždy vypořádat s eurofasisty a americkými teroristy! Sláva Velkému Rusku!!!

brblal1 ( 28. listopadu 2018 10:26 )

Šmarjá panno,to se z toho Putin asi podělá že se nesejdou.Je vůbec známo,zda se chce Putin s Trampem setkat?

Zobrazit celou diskusi