Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Melania Trump běsní: Nesnese se s bezpečnostní poradkyní, chce její hlavu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. listopadu 2018
11:02

První dáma Spojených států Melania Trumpová ukázala svoji sílu, v pro ni netradičním „výlevu“ se nechala slyšet, že bezpečnostní poradkyně Mira Ricardelová si „nezaslouží tu čest dál sloužit v Bílém domě“. Ženy mezi sebou mají neshody od oficiální návštěvy Afriky, informovala stanice CNN.

O reorganizaci americké vlády se mluví od chvíle, kdy prezident Donald Trump vyzval k rezignaci ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, o místo zřejmě přijde i ministryně vnitřní bezpečnosti Kirsten Nielsenová. Tisk rovněž spekuluje o tom, že Trump vymění personálního šéfa Bílého domu, generála Johna Kellyho. Toho zřejmě nahradí Nick Ayers, dosavadní personální šéf aparátu viceprezidenta Mikea Pence.

Ženy se neshodly kvůli penězům a sedadlům

Co ale všechny šokovalo, byl zásah první dámy. Její kancelář vydala oficiální prohlášení, kde Trumpová vyzvala k propuštění Ricardelové, která slouží jako zástupkyně hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona. Trumpová se k celé věci dál nevyjádřila, podle zdrojů se ženy nemůžou snést hlavně kvůli Africe, kam se první dáma vydala v říjnu. Pohádaly se prý kvůli zasedacímu pořádku v letadle a financování cesty.

Melania nevěří manželovým zaměstnancům

Trumpová už v exkluzivním rozhovoru pro televizní stanici ABC prohlásila, že nevěří zaměstnancům Bílého domu, toto je ale poprvé, kdy proti jednomu z nich tak razantně vystoupila. Reportérům CNN se podařilo zjistit, že personální šéf Kelly ani mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová o akci první dámy nevěděli.

Není nic neobvyklého, že prezident po neúspěšných volbách reorganizuje svůj kabinet a úzký kruh poradců, aby se zbavil nátlaku kritiků. První dáma ale většinou stojí mimo tyto události. Ještě se ukáže, jak silný je vliv Trumpové na prezidenta. Nicméně už teď je jasné, že Ricardelová svou funkci neudrží.

Bezpečnostní poradkyně Mira Ricardelová přijde o práci v Bílém domě. Vystoupila proti ní první dáma Melania Trumpová. Ženy se neshodly kvůli cestě do Afriky. Bezpečnostní poradkyně Mira Ricardelová přijde o práci v Bílém domě. Vystoupila proti ní první dáma Melania Trumpová. Ženy se neshodly kvůli cestě do Afriky. | Reuters

Předchůdkyně Trumpové svou nelibost držely pod pokličkou

V historii prvních dam to není neobvyklé, mnohé z nich našly ve vládách svých mužů někoho, kdo jim „byl proti srsti“. Nancy Reaganová nemohla vystát personálního šéfa Dona Regana, který sloužil pod jejím mužem Ronaldem Reaganem. Hillary Clintonová nemohla vystát šéfa komunikace George Stephanopoulose a Michelle Obamová zase tiskového mluvčího Roberta Gibbse.

Ani jedna z nich však své nesympatie nedala znát na veřejnosti a už vůbec ne takovým způsobem, jakým to udělala Trumpová. Trumpův spojenec, republikán Marc Short sdělil CNN, že krok první dámy je „sice nevídaný, zůstane ale ojedinělý“. První dáma se podle něj do politiky rozhodně víc zapojovat nebude.

„Domnívám se, že jde o zcela výjimečnou situaci, nelze pochybovat o tom, že první dáma k tomuto rozhodnutí měla pádné důvody,“ prohlásil Short.

Vyhazov pro hádanou poradkyni

Několik zaměstnanců Bílého domu se nechalo slyšet, že spolupráce s Ricardelovou je dost složitá. „Vyhledávala spory. Ano, pokud jste našli společnou řeč, je v práci efektivní, ale jinak? Těžko se s ní vychází,“ charakterizovali bezpečnostní poradkyni. Pravidelně se dostává do konfliktů i s ministrem obrany Jamesem Mattisem a pracovníky Pentagonu.

Ricardelová se k situaci zatím nevyjádřila. Prezident se podle posledních zpráv z Bílého domu rozhodl vyhovět přání své ženy. Přestože se Trump ve své reality show proslavil větou: „Máte padáka!“, zaměstnance Bílého domu osobně nevyhazuje, ale dává jim čas, aby si „vyklidili stůl“.

Ricardelová tak zatím v Bílém domě zůstává, ale brzo z něj odejde. Má za sebou bohaté zkušenosti, pracovala také ve vládě George Bushe mladšího. Podle politologů by si rychle měla najít jinou práci.

Zobrazit celou diskusi