Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vítejte, váleční zločinci.“ Na Trumpovu kolonu vyběhla v Paříži polonahá aktivistka

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2018
11:10

 Při vzpomínkových ceremoniích u příležitosti stého výročí konce první světové války panují v Paříži přísná bezpečnostní opatření. Na bezpečnost desítek zahraničních státníků včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa dohlíží na 10.000 policistů, nasazena byla i armáda. Přesto se do blízkosti Trumpovy kolony mířící po třídě Champs-Élysées k Vítěznému oblouku podařilo přes uzávěru proniknout třem aktivistkám hnutí Femen. Média původně psala o jedné nebo dvou aktivistkách.

Podle agentury AP měla jedna z nich na obnažených prsou nápisy, které obsahovaly slova fake (podvrh, falešný) a peace (mír) a křičela „fake peace makers“ (falešní mírotvorci). Podle francouzského ministra vnitra Christopha Castanera bezpečnost průvodu ani Trumpa samého neohrozily, policie proti nim rychle zakročila. Trojice žen z Femenu s nápisem na prsou Welcome War Criminals (Vítejte váleční zločinci) protestovala již v sobotu u Vítězného oblouku, policie je ale obratem zadržela. Hnutí Femen podle agentury DPA na twitteru uvedlo, že jeho záměrem bylo odsoudit „pokrytectví“ vzpomínkových akcí.

Incident se stal cestou na pietu k Vítěznému oblouku na náměstí Charlese de Gaullea, které se zúčastnily desítky zahraničních státníků. Kromě Trumpa přijel i ruský prezident Vladimir Putin či německá kancléřka Angela Merkelová. Ceremoniál byl vrcholem připomínky dne, kdy v roce 1918 začalo platit příměří.

Náměstí je přitom s navazujícím bulvárem Champs-Élysées klíčovou dopravní tepnou, takže jeho uzávěra ještě více komplikovala již tak náročnou dopravní situaci. Omezen je od rána také provoz metra, uzavřeno bylo z bezpečnostních důvodů vícero stanic včetně Charlese de Gaullea, kde se kříží několik linek podzemní dráhy. Uzávěry byly původně hlášeny od 8:00 SEČ, platit ale začaly zhruba o hodinu dříve.

Okolí Vítězného oblouku bylo obehnáno mobilním plotem a vstup za bariéru střežila policie. Na místě hlídkovali také vojáci s automatickými zbraněmi. V ulicích jsou rovněž příslušníci bezpečnostních sborů se psy cvičenými na vyhledávání výbušnin.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008 a proslulo akcemi svých polonahých aktivistek nejen na Ukrajině a v Rusku, ale také v západní Evropě. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem "úplného vítězství nad patriarchátem", ale nepovažuje se za feministické. Své členky označuje za „extremistky“.

dragomira ( 11. listopadu 2018 16:47 )

Na světě vždy vyhravalo zlo ,vždy a všude bude a vítě proč??Protože 90% lidí je bližší lež a svuj prospěch!!Vlezdořitství šefum,politikum,zbabělost a nenažranost!!!!Pravda je pro ně pouze slovo a ještě k tomu zatracované!!!Hnuj vladne.Stydim se za to že žiju v teto době a že jsem člověk!

hejhej ( 11. listopadu 2018 15:20 )

Aktivistka- to je kdo ????? Bláznivá ženská - psychopatka, zralá na léčbu na psychatrii stejně jako její " kolegyně".

return ( 11. listopadu 2018 14:03 )

To je ta Milošova děva?

fotrpjotr ( 11. listopadu 2018 13:56 )

Aktivisty nemám rád,ale tentokrát souhlasím.

Miloslav123 ( 11. listopadu 2018 13:08 )

Smutnou skutečností je, že drtivá většina lidí na celém světě považuje za samozřejmost, že se vlády všech států buď připravují na válku nebo vedou válku. Válka vedená podle pravidel dohodnutých v Ženevských úmluvách je většinově chápaná podobně jako sportovní utkání, ale válka je především zlo spočívající v maření lidských životů a ničení vytvořených hodnot. Jsem toho názoru, že je nejvyšší čas tuto skutečnost změnit, a to především vzhledem k existenci neustále zdokonalovaných jaderných zbraní. Válka s použitím jaderných zbraní by měla katastrofální následky nejen pro celé lidstvo. Jaderná válka by ohrozila existenci všech živých organizmů na celém světě. Všichni rozumní lidé na světě by se mněli spojit a prosadit nastolení trvalého míru na celé planetě. Jednu možnou cestu k dohodě o nastolení trvalého míru na celém světě popisuje článek: OTEVŘENÝ DOPIS POLITICKÝM STRANÁM VE VŠECH STÁTECH SVĚTA - http://miloslav7.blogspot.com/2018/04/otevreny-dopis-politickym-stranam-ve.html

Zobrazit celou diskusi