Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za bomby pro kritiky Trumpa může útočník dostat až 48 let. Dopadli ho díky DNA

Autor: peb, ČTK - 
26. října 2018
22:27

V americkém státě Florida zatkli v pátek muže, jehož policie považuje za hlavního podezřelého v případě zásilek s výbušninami adresovaných předním představitelům Demokratické strany. Byl obviněn z pěti trestných činů a v případě odsouzení mu hrozí až 48 let vězení, uvedla mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti. Opravila tak předchozí vyjádření ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který hovořil o maximálním trestu ve výši 58 let.

„Správné číslo je až 48 let,“ citovala agentura Reuters mluvčí Sarah Isgurovou Floresovou. Ministr Sessions předtím potvrdil předchozí zprávy médií, že zatčeným je 56letý Američan Cesar Sayoc.

Šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Chris Wray informoval, že zásilky obsahovaly funkční výbušná zařízení a že vyšetřovatelé pachatele dopadli díky stopám DNA a otiskům prstů, které na jedné zásilce zanechal.

Americké vyšetřovací orgány od úterka našly už celkem 12 podezřelých zásilek, dvě z nich policie zajistila dnes. Ty byly určeny demokratickému senátorovi ze státu New Jersey Corymu Bookerovi a bývalému řediteli amerických tajných služeb Jamesi Clapperovi.

Bombu v poště měl Obama i Clintonová

Balíčky obsahující výbušné zařízení v podobě podomácky vyrobené trubkové bomby v minulých dnech dorazily například na adresy exprezidenta Baracka Obamy, bývalého viceprezidenta Joea Bidena, neúspěšné demokratické kandidátky na prezidenta Hillary Clintonové či bývalého ministra spravedlnosti v Obamově vládě Erika Holdera.

Podle stanice CNN zadrželi podezřelého muže příslušníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve městě Plantation na jihu státu Florida. Muže identifikovala jako Cesara Sayoca, který je registrovaným republikánem a má kriminální minulost. Infromoval o tom web Fox New. CNN dále uvedla, že muž s bydlištěm ve floridském městě Aventura poblíž Miami má i vazby na New York. Agentura Reuters s odvoláním na dva činitele blízké vyšetřování identifikovala zadrženého jako muže jménem Cesar Sayoc s rokem narození 1962.

Právě na Floridě dnes tým pyrotechniků prohledával budovu nedaleko Miami, kde se třídí pošta. Našel se tam balíček určený pro senátora Bookera.

Zobrazit celou diskusi