Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Pekelné stroje“ vyvolaly poprask: Měly zabít De Nira, Sorose či Obamu, nebo vyděsit?

Autor: ČTK, simao - 
26. října 2018
12:10

V USA se naplno rozběhlo vyšetřování série pokusů o pumový atentát, jehož oběťmi se měli stát mj. i Barack Obama či Hillary Clintonová, newyorská redakce televize CNN či herec Robert De Niro. Rozsáhlou pátrací akci zahájilo FBI ve spolupráci s prezidentskou ochrankou USSS a policií ve čtyřech státech USA. Kvůli výbušninám prohledávají i budovu pošty v Miami. Již dříve zadrželi jednu ze zásilek na poště v Los Angeles.

Tým pyrotechniků nyní u Miami prohledává budovu, kde se třídí pošta. Děje se tak v souvislosti s balíčky s výbušninami, jež tento týden došly na adresu čelných představitelů a podporovatelů Demokratické strany včetně exprezidenta Baracka Obamy. S odvoláním na floridskou policii o tom dnes informovala televize CNN.

Jedna zásilka byla zachycena v třídírně pošty v Los Angeles. Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová řekla televizi Fox News, že přinejmenším některé z výbušných zásilek byly odeslány z Floridy.

Deset trubkových bomb

V budově, která se nachází ve městě Opa-locka na Floridě, jsou pyrotechnici i psi, uvedla policie. Na místě jsou podle policie také vyšetřovatelé, kteří se zabývají případem deseti trubkových bomb, jež byly zaslány vysoce postaveným představitelům Demokratické strany a které byly rovněž doručeny newyorským kancelářím CNN.

V USA pokračuje vyšetřování balíčků s trubkovými bombami, které někdo odeslal politikům z řad Demokratů i dalším lidem V USA pokračuje vyšetřování balíčků s trubkovými bombami, které někdo odeslal politikům z řad Demokratů i dalším lidem | Reuters

Nálož, uložená v 15 cm dlouhé plastové trubce obalené černou páskou, byla ve všech sedmi případech naplněna střepy skla a napojena na malou baterii.

Balíček mířil i k Sorosovu či De Nirovi

Balíčky byly zaslány mimo jiné Baracku Obamovi, Hillary Clintonové a dalším čelným politikům Demokratické strany. Mezi cíly se však objevili i dárce Demokratů George Soros či herec Robert De Niro.

Dva balíčky byly zaslány demokratické člence Sněmovny reprezentantů Maxine Watersové z Kalifornie, která - podobně jako další adresáti - patří ke kritikům prezidenta Donalda Trumpa. Ten ji svého času označil za „osobu s výjimečně nízkým inteligenčním kvocientem“, s intelektem zastydlým  „někde v půli 60. let“, připomněla agentura AP.

I herec De Niro přitom platí za Trumpova kritika. Při udílení divadelních cen Tony letos se tenhle hlasitý odpůrce republikánů vyjádřil jednoznačně. „Chci říct jediné: Fuck Trump,“ zvolal. „Už dávno nejde o to říct pryč s Trumpem, ale je třeba poslat Trumpa do …,“ bouřil De Niro.

Vyšetřovatelé se také pokoušejí vystopovat zásilku, o které se domnívají, že byla adresována Obamově viceprezidentovi Joe Bidenovi, uvedla agentura Reuters.

Měly „pekelné stroje“ šířit hlavně strach?

Někteří experti upozorňují, že žádná z výbušnin neexplodovala, nebyly ani sestaveny tak, aby byly po otevření zásilky aktivovány. List The New York Times napsal, že odborníci zjišťují, zda trhavina obsažená v balíčcích vůbec mohla vybuchnout.

Američtí vyšetřovatelé si tak podle agentury AP lámou hlavu, zda primitivnost zařízení je výsledkem práce amatéra, nebo zda trhavina neměla svým adresátům způsobit žádnou újmu. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní analytiky napsala, že jednoduchá konstrukce pekelných strojů svědčí o tom, že měly spíš šířit strach, než zabíjet.

Policie nicméně případ vyšetřuje jako terorismus, protože trhavina uvnitř byla ve všech případech skutečná. Newyorský starosta Bill de Blasion v rozhovoru pro televizi CNN prohlásil, že „tady máme seriálového pumového útočníka a teroristu“.

Prochází záznamy videokamer

Zásilky byly opatřeny šesti známkami a zpáteční adresou floridské kongresmanky Debbie Wassermanové Schultzové. Balík adresovaný bývalému ministru spravedlnosti Eriku Holderovi měl chybnou adresu a na adresu Wassermanové se vrátil. Zásilka zjištěná v poště pro newyorskou redakci CNN obsahovala obálku s bílým práškem. Analýza ukázala, že byl neškodný.

Policie prochází záznamy venkovních videokamer ve snaze zjistit, kdo přinesl balíček do budovy společnosti Time Warner na Manhattanu, kde CNN sídlí. Zásilky zachycené v New Yorku a Washingtonu a ve státech Florida a Kalifornie teď studují experti laboratoří FBI ve Virginii.

Expert: Pachatele by musel být mimořádně mazaný

Podle osob zasvěcených do vyšetřování se na balíčcích zjišťují otisky prstů a stopy DNA ve snaze identifikovat pachatele. Agenti FBI pátrají po místě, odkud byly odeslány, analyzuje se jejich obsah. Podle expertů je vysoce pravděpodobné, že nějakou stopu vyšetřovatelé najdou. Agentura AP dnes citovala policejní odborníky, podle nichž jsou balíčky nepochybně „pokladnicí forenzních důkazů“.

I ten nejopatrnější atentátník prý po sobě zanechává biologické stopy. Protože žádná z bomb neexplodovala, bude možné je rozebrat a pátrat po původu komponentů. Zkoumání roznětky ukáže stupeň profesionality pachatele podle toho, zda jde o časový spínač nebo ovládání na dálku. Amatérské trubkové bomby bývají podle expertů spíš primitivní, lze je za pár dní sestavit s využitím informací na internetu.

„Není to nesplnitelný úkol,“ zhodnotil šance na dopadení pachatele odborník na výbušniny Jimmie Oxley z univerzity ve státě Rhode Island. „Důkazů je spousta. Pokud nejde o skutečně mimořádně mazanou osobu, vyšetřovatelé pachatele najdou,“ ujistil novináře.

Trump ujišťuje: Chceme mír a harmonii

Prezident Donald Trump odsoudil hrozbu politického násilí, vybídl k větší zdvořilosti v politice a vyzval média k ukončení nepřátelství.  „Chceme, aby všechny strany vycházely společně v míru a harmonii,“ prohlásil na volebním shromáždění ve Wisconsinu. Vybízení k harmonii nicméně podle AP poněkud neladilo s prohlášeními prezidenta, který opakovaně líčil své politické soupeře jako zločince a obviňoval je, že zničí zemi, pokud za dva týdny ovládnou Kongres.

Úřady zatím neuvedly žádný motiv odesilatele balíčků, nicméně okamžitě vzplály debaty, nakolik drsná a osobní rétorika nepřispěla k potenciálně nebezpečnému politickému ovzduší. Trumpovi kritici vyčítají prezidentovi jeho tón. Prezident ale žádnou odpovědnost nepřipustil. To média podle něj „musí zastavit nekonečné nepřátelství a neustálé negativní a často falešné útoky a příběhy“.

Trump často označuje příběhy, které se mu nelíbí, za falešné, a novináře za „nepřátele lidu“. Politické soupeře, kteří se snažili zabránit jeho kandidátovi stát se soudcem nejvyššího soudu, označil za „zlo“, připomněla AP. Ve Wisconsinu se nicméně Trump podle ní zdržel své obvyklé litanie urážek. Namísto toho s davem žertoval: „Normálně křičím, že chtějí socialistické převzetí!“ prohlásil. „Teď říkám, že chtějí socialistické převzetí,“ dodal profesorským tónem. „Snažím se být hodný,“ vysvětlil.

Jarabak ( 26. října 2018 10:12 )

Kdo je chtěl zabít? Asi nikdo. Kdyby je chtěl někdo zabít, tak by alespoň některá z těch bomb vybuchla. Spíš to vypadá, že si to rozesílají sami, nebo nějaký jejich pošahaný volič, protože už nevědí, co by ještě na Trumpa vytáhli.

sazava ( 26. října 2018 08:29 )

to je uplne jednoduchy,staci si precist adresu odeilatele, je to PUTIN na to by prisla i Majova

Nezadat ( 25. října 2018 12:08 )

To tedy těm policajtům nezávidím,než vyslechnou všech 90% lidí na planetě země co je nenávidí uteče hodně vody.

stacho ( 25. října 2018 11:54 )

Už se ničí ??????

Zobrazit celou diskusi