Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Atentát na Obamu a Clintonovy: Útočník jim poslal bombu

Autor: ČTK, Mii - 
24. října 2018
16:30

Série podezřelých balíčků obsahujících výbušniny, která byla adresovaná významným americkým politikům, se ve středu objevila v Americe. Výbušninu v poštovní schránce našla policie v rezidenci manželů Clintonových a v poště pro exprezidenta Baracka Obamu. Podezřelý balíček také obsahovala korespondence televizi CNN a mediální společnost Time Warner. Bomba byla v pondělí nalezena i v poště pro miliardáře George Sorose. Dřívější zprávy o nebezpečném balíku pro Bílý dům se podle agentury Reuters nepotvrdily.

Všechny výbušné zásilky policie bezpečně zlikvidovala. Obama, Hillary a Bill Clintonovi ani Soros nebyli v přímém ohrožení, zásilky se jim nedostaly do rukou. Zařízení, zřejmě podomácku vyrobené, bylo zachyceno při obvyklé bezpečnostní kontrole všech zásilek, které Clintonovi a Obama dostávají. Podobnou kontrolou prochází i pošta pro Sorose.

Výbušné zařízení určené Sorosovi bylo objeveno v pondělí, trhavina zaslaná Clintonovým v úterý večer a pekelný stroj pro Obamu byl nalezen ve středu ráno místního času (po poledni SELČ). Zhruba ve stejné době byla vyklizena budova Time Warner. Soros a Clintonovi bydlí na předměstí New Yorku, Obama bydlí s rodinou ve Washingtonu. Přímým adresátem v případě Clintonových byla bývalá ministryně zahraničí a kandidátka na prezidentský úřad Hillary Clintonová.

Uvakuace a zásahy policie

Bílý dům v prohlášení sérii pokusů a útok trhavinou odsoudil. „Tyto teroristické akty jsou ohavné a kdokoli je za ně odpovědný, bude potrestán v plném rozsahu práva,“ prohlásila prezidentská mluvčí Sarah Sandersová. „Tajná služba Spojených států a další policejní složky věc vyšetřují a nasadí všechny síly k ochraně kohokoli, kdo by byl těmito zbabělci ohrožen,“ uvedla.

V případě zásilek pro Clintonovou a Obamu nebezpečnou poštu odhalili agenti Tajné služby Spojených států (USSS), kteří mají na starosti ochranu hlavy státu. Služeb ochranky ze zákona využívají i bývalí prezidenti a jejich manželky či manželé.

Redaktoři televize CNN, kteří sídlí v manhattanské budově Time Warner, zachytili podezřelý balík v poštovní podatelně, uvedla agentura Reuters. Celá budova, která je součástí rozlehlého komplexu na jižním okraji Central Parku, byla evakuována. Newyorská policie prý věří, že má „v tuto chvíli“ situaci pod kontrolou.

O okolnostech nálezů podle listu The New York Times zatím nejsou bližší informace. Policie novinářům sdělila, že v pokusu o atentát na Sorose a Clintonovy a zřejmě i v případě trhaviny pro Obamu šlo o trubkovou bombu asi 15 centimetrů dlouhou, napěchovanou výbušnou látkou. Zatím není jasné, zda šlo i v případě CNN stejnou bombu. Nikdo se k odpovědnosti nepřihlásil, takže o motivech se zatím nic neví, uvedl newyorský list.

Útoky na kritiky republikánů?

List The New York Times spekuluje, zda atentátník dva týdny před kongresovými volbami nemíří na cíle spojené s americkou demokratickou opozicí. Výbušná zařízení byla určena právě osobám vystaveným v poslední době tvrdé kritice amerických pravicových kruhů. 

Soros byl nedávno v konzervativních médiích lživě obviněn, že financuje karavanu migrantů, která ze středoamerických států míří k americkým hranicím. Clintonovi se v těchto dnech zapojili do kampaně před blížícími se kongresovými volbami a objíždějí volební shromáždění demokratických kandidátů. Demokraty kandidující v listopadových volbách aktivně podporuje i Obama.

Soros patří k velkým sponzorům amerických demokratů, kterého republikánský poslanec Matt Gaetz před nedávnem lživě obvinil, že financuje pochod středoamerických migrantů do USA. Zásilka pro newyorskou redakci CNN byla údajně adresována bývalému šéfovi CIA Johnu Brennanovi, který po odchodu z funkce s CNN spolupracuje a Bílý dům tvrdě kritizuje.

Trump letos v létě vyvolal skandál, když Brennanovi odebral bezpečnostní prověrku. Bývalý šéf CIA po červencovém rusko-americkém summitu v Helsinkách obvinil Trumpa bezmála z velezrady. Sama televize CNN patří k nejčastějším terčům kritiky z úst prezidenta, který ji zařazuje mezi "nepřátele lidu" a zdroje falešných zpráv.

Viceprezident Mike Pence ve středu nicméně na twitteru pokusy o útok na Obamu, Clintonovy, CNN „a na ostatní" důrazně odsoudil. Jeho stanovisko pak „z celého srdce“ podpořil Trump.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

5nastolevceskych ( 24. října 2018 21:22 )

Zemanoidům prostě něco nevyšlo.

ja-stana ( 24. října 2018 19:25 )

No však tam Putina viděli. Měl montérky a táhnul za sebou dvě lešeňový trubky.

orlus ( 24. října 2018 18:32 )

A sakra zas ten Putin. Teď se zjistí, že takové bomby umí vyrobit jenom v Rusku

kuniksicht ( 24. října 2018 16:59 )

 No, nejaky magor rozesilajici vybusniny na "vsechny" strany aby odpoutal pozornost o koho mu jde opravdu.

ja-stana ( 24. října 2018 16:24 )

A je to tady. Rusové jim posílají roury s výbušninou. Jinak to určitě nebude Copak zase chtějí ti proradní amíci vyvolat za krizi?

Zobrazit celou diskusi