Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Kongu zemřelo za týden 139 lidí na ebolu. Epidemie není zatím závažná, tvrdí zdravotníci

Autor: ČTK - 
17. října 2018
19:54

Epidemie eboly v Kongu zatím nedosáhla takových rozměrů, aby bylo nutné vyhlásit ohrožení na světové úrovni. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO), která na dnešek kvůli situaci v africké zemi svolala expertní skupinu. Ebole v Kongu od srpna podlehlo podle aktualizovaných zpráv 139 lidí.

Schůzka reagovala na rychlý nárůst nových případů nákazy tento měsíc, kdy se počet nakažených více než zdvojnásobil. Většina z nich byla zaznamenána na rušné hranici Konga s Ugandou, takže panují obavy z rychlého šíření v regionu.

WHO oznámila, že situace se bez patřičné odpovědi může zhoršit a je nebezpečí, že se onemocnění objeví také v Ugandě a ve Rwandě. „Chováme určitý optimismus, že tuto epidemii dostaneme v rozumném čase pod kontrolu,“ sdělil šéf expertního týmu Robert Steffen na tiskové konferenci v Ženevě.

Odborníci se dnes shodli, že je třeba „udržet ostražitost“. Podle WHO je „velmi vysoké“ riziko, že se ebola bude šířit v rámci regionu. Pro to, aby WHO vyhlásila globální pohotovost, musí jít podle Reuters „o mimořádnou událost“, kdy hrozí šíření nemoci přes hranici a kdy je třeba začít postupovat koordinovaně.

Naposledy byla globální pohotovost vyhlášena v roce 2016 kvůli viru zika. Jak píše Reuters, tímto opatřením by se mohl zásah proti šíření eboly urychlit, avšak Steffen upozornil, že to s sebou nese také nevýhody, jako jsou cestovní a přepravní omezení. Odborná skupina se shodla, že je důležité taková omezení zatím nevyhlašovat.

Podle nové bilance WHO je nakaženo 215 lidí. V sobotu konžské úřady oznámily, že země čelí druhé fázi epidemie. Ministerstvo zdravotnictví také informovalo, že poprvé je mezi nakaženými člen mise OSN v Kongu. Očkováno bylo přes 16.200 lidí.

V Kongu jde o desátou epidemii eboly, ohlášenou nejprve z provincie Severní Kivu. Nyní je centrum epidemie v Beni na západě země, kde působí ozbrojená skupina Sjednocené demokratické síly (ADF). Ta útočí na civilisty a její akce komplikují práci zdravotníků.

Virus eboly je vysoce nakažlivý, bez preventivních opatření se rychle šíří a úmrtnost na něj je devadesátiprocentní. K symptomům patří horečka, zvracení, průjem, bolest svalů a krvácení

Video  Ebola v Evropě: Nakažená sestra možná infikovala své kolegy!  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 17. října 2018 22:35 )

Závažný to bude až v EU, hned jak sem ti hoši naběhnou. Doufám, že je bude Makrela objímat a vítat!!!

Zobrazit celou diskusi