Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lijáky na jihu Francie zabily nejméně 13 lidi. Z ulic byly divoké řeky

Autor: ČTK, nkov - 
15. října 2018
13:25

Záplavy vyvolané prudkými srážkami, které v noci na dnešek zasáhly jihofrancouzský department Aude, si vyžádaly nejméně 13 mrtvých. V aktualizované předběžné bilanci obětí to oznámil francouzský úřad civilní obrany. Další jeden člověk je nezvěstný, pět lidí pak utrpělo vážná zranění. Podle meteorologické služby Vigicrues zasáhly střední část údolí řeky Aude nejhorší povodně od roku 1891.

„Tehdy (hladina řeky) neměla daleko k sedmi metrům a nyní se této úrovni blížíme,“ uvedla služba Vigicrues. V oblasti stále prší, ale jakmile se „hladina Aude v první části noci velmi rychle zvýšila, nyní už nestoupá a zdá se, že kulminuje,“ citovala agentura AFP zástupce služby Vigicrues.

Podle informací prefekta Alaina Thiriona je jednou z obětí žena, patně řádová sestra, kterou smetla vzedmutá voda ve městě Villardebelle. Nejméně jednoho člověka zastihla velká voda ve spánku. Kromě toho byl se zraněními převezen do nemocnice jeden člověk poté, co se zřítil dům ve městě Cuxac, řekl prefekt televizi BFM-TV.

Nevyjely ani školní autobusy

Tři z mrtvých pocházejí z obcí Villardonnel a Villegailhenc poblíž města Carcassonne. Televize přinesly záběry ulic, které se proměnily v divoké řeky, jejichž rozbouřené vody s sebou braly i automobily. V některých obcích jsou metry vody a do některých se po zemi téměř nedá dostat. Na některá místa byly vyslány vrtulníky.

Na jihu Francie a v západním Středomoří v současné době panuje, na rozdíl od jiných rozsáhlých oblastí Evropy, deštivé počasí a bouře. „Departement (Aude) se potýká s prudkými bouřemi, mnohé silnice jsou odříznuty... Vyhněte se jakémukoli cestování,“ uvedla na Twitteru prefektura departementu Aude. V aglomeraci Carcassonne nevyjely školní autobusy.

Služba Météo France uvedla, že deště sužují oblast mezi regiony Midi-Pyrénées a Roussillon a také východ regionu Languedoc. V některých místech spadlo až 50 milimetrů srážek za hodinu. Celkové dopolední úhrny mohou místy dosahovat odhadem až 350 milimetrů srážek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 15. října 2018 09:36 )

řádová sestra je nadčlověk,že se to tak zdůrazňuje?

Zobrazit celou diskusi