Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Armáda na Sinaji zabila 52 podezřelých ozbrojenců. V Egyptě měli prý i drony

Autor: peb, ČTK - 
8. října 2018
19:45

Egyptské bezpečnostní složky na severu Sinajského poloostrova usmrtily 52 podezřelých ozbrojenců. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informovala egyptská armáda. Káhira letos v únoru zahájila rozsáhlou protiteroristickou operaci nejen na Sinaji, ale také v části delty Nilu a v poušti u hranic s Libyí. Tažení bylo mimo jiné reakcí na útok na mešitu v Bir al-Abdu z loňského listopadu, při němž zahynulo 305 lidí a který je připisován sinajské odnoži organizace Islámský stát (IS).

Podle agentury Reuters včetně nejnovějších úmrtí od začátku protiteroristické operace přišlo o život nejméně 509 údajných islamistických radikálů.

Egyptská armáda v nejnovějším prohlášení označila 52 ozbrojenců za velmi nebezpečné a doplnila, že měli automatické pušky, munici, granáty a drony. Polovina ozbrojenců byla usmrcena ve městě Aríš na severu Sinajského poloostrova. O život při operaci přišli i tři egyptští vojáci.

Sinaj jako bojiště mezi armádou a radikály

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Napětí se znásobilo v roce 2013 poté, co armáda v čele se současným prezidentem Abdal Fattáhem Sísím sesadila egyptského prezidenta Muhammada Mursího, jenž byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které prosazovalo posílení islámu ve společnosti. Nová vláda je ale zakázala a Mursí si odpykává vysoký trest ve vězení. Nynější prezident Sísí, který byl v březnu znovuzvolen a v cestě mu přitom nestála výrazná opozice, se zavázal porazit ozbrojence v Egyptě a nastolit stabilitu.

Kritici Sísího viní z potlačování disentu. Jeho stoupenci naopak tvrdí, že tvrdý postup je zapotřebí k zajištění stability v zemi.

Antonin Blaha ( 9. října 2018 06:57 )

 Meli vycistit cely poloostrov do posledniho obrezance😎

Zobrazit celou diskusi