Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin tančil na svatbě rakouské ministryně. Po veselce vyrazil za Merkelovou

Autor: ČTK, nkov - 
18. srpna 2018
16:25

Ruský prezident Vladimir Putin dnes odpoledne na skok navštívil Rakousko, aby se zastavil na svatbě tamní ministryně zahraničí Karin Kneisslové. Po jeho přistání ve Štýrském Hradci byl uzavřen příjezd na letiště i dálnice A9, informovala agentura APA. V alpské republice se šéf Kremlu krátce zdržel na cestě do Německa, kde ho večer čeká jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ruský prezident Vladimir Putin podle serveru Standard.de Putin předal nevěstě, která ho čekala před vchodem do hostince Tscheppe v obci Gamlitz na jihu Štýrska, kytici. Následně na terase podniku s rakouskou ministryní dokonce tancoval. Krátce po prezidentovi přijel i sbor donských kozáků, který ruský prezident přivezl s sebou.

Manévry kvůli Putinovi

Kvůli příjezdu Putina problěhly v Rakousku i rozsáhlé manévry. Na letišti ve Štýrském Hradci dnes podle APA přistály dva ruské vládní letouny. Krátce po přistání druhého z nich z letiště vyjela dlouhá kolona limuzín a dodávek doprovázená vozidly s modrými majáčky a policejním vrtulníkem. Uzavřen byl příjezd k letišti a v obou směrech i Pyhrnská dálnice A9 mezi obcí Kalsdorf a výjezdem na Vogau, uvedla APA.

„Byla to pěkná cesta,“ řekl Putin před jednáním s Merkelovou. „Byla to soukromá návštěva,“ dodal před novináři.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí  - Reuters
Video se připravuje ...

Kneisslová se dnes provdala za 54letého experta na energetiku Wolfganga Meilingera. Svatba se koná v hostinci uprostřed vinic. Mezi zhruba stovkou hostů byl i rakouský kancléř Sebastian Kurz a šéf koaliční nacionalistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christiana Strache.

Podle agentury Reuters není nic známo o tom, že by Kneisslová, která je odbornicí na Blízký východ, ovládá několik jazyků a není členkou žádné politické strany, měla zvlášť úzké vztahy s Putinem. Do ministerské funkce ale byla nominována právě krajně pravicovou FPÖ, která má dohodu o spolupráci s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Šéf FPÖ Strache dnes nadšeně prohlásil, že se Kneisslová ujala role „budovatelky mostů“. Podle něho mezinárodní pozornost, kterou vzbudila Putinova návštěva, přináší neocenitelnou publicitu. „Nemůže existovat lepší reklama pro Rakousko, jeho nádhernou přírodu, krajinu snů a skutečnou pohostinnost,“ zdůraznil.

Putin trnem v oku

Rakouská opozice přítomnost prominentního ruského hosta na svatbě ministryně ostře kritizovala a hovoří o provokaci a ostudě pro Rakousko. „Jak může rakouské předsednictví EU sehrát roli čestného zprostředkovatele (mezi EU a Moskvou), jak je zamýšleno, když se ministryně zahraničí a kancléř tak jasně staví na jednu stranu,“ řekl šéf poslanců opoziční sociální demokracie (SPÖ) Andreas Schieder.

Jörg Leichtfried z opozičních sociálních demokratů tweetoval, že nynější rakouské předsednictví v Evropské unii se tak ocitlo v obzvláště delikátní situaci vzhledem k napětí mezi Putinem a Západem. Upozornil, nakolik je tímto způsobem symbolické a škodlivé si předcházet ruského prezidenta.

Strana zelených, která se v loňských volbách nedostala do parlamentu, dokonce vyzvala Kneisslovou k demisi. Putin je podle ní „nejagresivnějším protivníkem EU, pokud jde o zahraniční politiku“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl ruským zpravodajským agenturám, že Moskva odmítá jakoukoli kritiku ohledně Putinovy účasti na svatbě.

Theodorakis ( 19. srpna 2018 09:23 )

Video Rakusane a Putin. Delaji to spravne!!! https://www.youtube.com/watch?v=lc2MKSNpYPg

cezar8 ( 18. srpna 2018 18:21 )

Tak to vypadá, že po krátkém období naivních sluníčkářů a ukřičených Kalousků, se do Evropy vrací rozum. Stát se to u nás, tak už bude organizovaná demonstrace. Média a umělci by stokrát opakovali, jak směřujeme na východ. A na vině by byl určitě premiér, jak jinak....

kristinn ( 18. srpna 2018 15:34 )

aj ja by som ho pozvala. Len neviem, či by prišiel...)))

Zobrazit celou diskusi