Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump dal „za uši“ Němcům i Čechům. Merkelovou ale políbil v Bílém domě

Autor: ČTK, kal - 
27. dubna 2018
21:05

Země NATO se musí podílet na společné obraně spravedlivým dílem. Po pátečním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to prohlásil americký prezident Donald Trump. Spojené státy podle něj nepřipustí, aby Írán vyvinul jadernou bombu, a chtějí odstranit obchodní nerovnováhu s Německem. Hostitel Merkelovou na uvítanou políbil, podle agenturních fotografií se zavřenýma očima.

Trump na tiskové konferenci řekl, že s Merkelovou mluvil o bezpečnosti Evropy a o odpovědnosti Evropanů za svou obranu. Dodal, že státy NATO musí odvádět na armádu dvě procenta HDP, jak se aliance dohodla. Tento závazek neplní většina zemí včetně Německa nebo Česka, i jemu tam dal americký prezident „za uši“. Merkelová prohlásila, že Německo se k tomuto cíli postupně přibližuje a že příští rok chce země investovat do obrany 1,3 procenta HDP, což je více než v uplynulých letech.

Spojené státy opakovaně upozorňují na to, že dostatek financí na obranu odvádí jen několik zemí. Česká republika v současné době na armádu vydává kolem jednoho procenta HDP, dvou procent chce dosáhnout do roku 2024.

USA chtějí zabránit Íránu získat jadernou zbraň

Státníci také řešili Írán. Donald Trump mezinárodní jadernou dohodu s ním dlouhodobě kritizuje, Merkelová v této souvislosti připustila, že ujednání s Teheránem není dostatečné. Kancléřka ale zdůraznila, že je pro Evropu důležitá, neboť tato země je součástí regionu, který s Evropou sousedí.

Jeden z novinářů položil Trumpovi dotaz, zda je připraven použít vojenskou sílu, aby Teheránu zabránil získat jadernou bombu. „Nebudu mluvit o tom, zda bych použil armádu, nebo ne, není to vhodné,“ odpověděl Trump a dodal: „Mohu vám ale říci toto, jaderné zbraně vyrábět nebudou. To je vše, co vám řeknu.“

Trump Merkelovou uvítal u vchodu do Bílého domu, poté společně odešli jednat do Oválné pracovny. Ještě před příjezdem kancléřky Trump upozornil na to, že oba mají nabitý program, což jejich setkání omezuje. Pro pracovní debatu bylo vyhrazeno třicet minut, následoval společný oběd a tisková konference.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 28. dubna 2018 03:57 )

Políbil ji - a stal se z ní krásný princ....

majojo ( 28. dubna 2018 03:54 )

Od homouše nebo od komouše?

Dannero ( 27. dubna 2018 21:55 )

nevím o jaké společné obraně to mluví, ale nás nikdo neohrožuje, asi tedy myslel podílet se na společné okupaci světa, zvyšovat napětí a nákup zbraní od USA.

kombucha ( 27. dubna 2018 19:45 )

Fuj,až jsem se oklepala hnusem..

agfor ( 27. dubna 2018 19:12 )

3x zleva a 3x zprava ? Tak dělal Gustík s Brežněvem, ale lepší pusa od homouše než od Merkelové. To se musel Donaldovi zvednout kufr.

Zobrazit celou diskusi