Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump chtěl poslat rakety i na ruské základny. „Povede to k válce,“ odrazoval ho tým

Autor: Darina Jíchová - 
17. dubna 2018
12:50

Původní plán protiúderu v Sýrii byl mnohem více zničující. Americký prezident Donald Trump zvažoval zhruba „třikrát větší“ útok, zasaženy měly být i základny s ruským protivzdušným obranným systémem. Od toho ale prezidenta odradil jeho ministr obrany James Mattis, napsal deník The Telegraph.

Pentagon Trumpovi předložil tři možnosti, jak odpovědět na chemický útok v Dúmě, při kterém v sobotu 7. dubna zahynulo 75 lidí a stovky jich byly zraněny. První z nich byla nejopatrnější a jednalo se čistě o útok na sklady chemických zbraní, druhá varianta k tomu zahrnovala bombardování vojenských základen.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim.  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Třetí z navržených řešení by bylo pro syrského prezident Bašára Asada a jeho vojenské síly zcela zdrcující. Zásah by nebyl veden jen proti jeho vojenským základnám, ale také proti těm ruským, které jsou v zemi situované a které jí poskytují protiraketovou ochranu. Takový útok by byl třikrát větší než ten, který Spojené státy, Francie a Velká Británie v sobotu 14. dubna podnikly.

Ruské a íránské cíle

Západní státy dlouho o chystané protiakci jednaly a plánovaly ji. Podle zdrojů chtěl prezident Trump zasáhnout i ruské a íránské cíle, tedy Asadovy největší spojence. Prezident za podpory Nikki Haleyové, americké velvyslankyně při OSN, trval na masivním útoku. Nakonec bylo na Sýrii vypáleno 105 střel a zasaženy byly syrské základny a sklady jejich chemického arzenálu.

Ministr obrany Mattis totiž vyzval k opatrnosti, napadení Rusů a Íránců by podle něj vedlo k rychlé eskalaci a válce, popsal novinářům situaci z poradních sněmů jeden z jejich zdrojů. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová se otázkám na úder proti ruským a íránským cílům vyhýbala. „Projednávalo se několik možností. Podrobnosti dalších navrhovaných řešení s vámi nebudu rozebírat,“ sdělila tisku.

„Všechny plány zůstávají na stole, pokud Sýrie a její ruští a íránští spojenci neukáží snahu situaci zlepšit, přistoupíme k nim,“ uvedla Sandersová. „Nemůžu vám říct víc než to, že všechny naše cíle byly zasaženy,“ dodala.

Všechny rakety zasáhly všechny cíle

Rusko a Sýrie trvají na tom, že většinu ze 105 raket se jim podařilo sestřelit. Trump to ale odmítá. „Vystřelili jsme přes 100 střel, žádnou nesestřelili. Jejich vojenské vybavení moc nefunguje, jak byste jinak vysvětlili, že jsme všechno zasáhli?“ prohlásil americký prezident.

 

terezkaterka33333 ( 20. dubna 2018 21:09 )

Americký pošahaný vypatlanec je debil a zločinec, ktorý vraždí nevinných ľudí po celej zemeguli.

suov ( 17. dubna 2018 17:57 )

To je, ale potom jsou fašistické to slavné OSN,RB,bílé přilby a ta různa pakáž ze západu a všechny státy co jsou v NATO, u nás komedianti a hav loidi a všichni co chtěji válku,,,

suov ( 17. dubna 2018 17:52 )

Já jsem chtěl *** Trumpovi na hlavu, ale pak jsem si to rozmyslel, když vidím ten jeho ksicht, tak vidím Kalouska a Langšádlovou, a jiné zrůdy,

ivoadler ( 17. dubna 2018 17:32 )

„Všechny plány zůstávají na stole, pokud Sýrie a její ruští a íránští spojenci neukáží snahu situaci zlepšit, přistoupíme k nim,“ uvedla Sandersová. Tak Syřani, Rusové i Iránci, koukejte se polepšit, jinak vás budeme bombardovat. Ať už s chemickým útokem nebo bez něj. To použití chemických zbraní byla stejně jen záminka, pokud k němu vůbec došlo.

sores ( 17. dubna 2018 16:43 )

Nepovede to k válce, ta bude!!! Je to jen otázka času!

Zobrazit celou diskusi