Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliardář Musk poslal do vesmíru mrtvolu? Odpálení rakety nabudilo konspirátory

Autor: Mii - 
9. února 2018
18:51

Svět žasl, jak se vizionářskému miliardáři Elonu Muskovi, snícím o kolonizaci Marsu, takřka na koleni podařilo založit vesmírnou společnost SpaceX. A následně úspěšně odpálit nejsilnější raketu světa Falcon Heavy, skupina konspirátorů v tom však pozorovala nekalé úmysly. Na webu začali šířit bizarní teorie, že panák ukrytý ve skafandru elektromobilu Tesla, s kterým raketa letěla, je ve skutečnosti mrtvola, a navíc je objekt kontaminovaný bakteriemi, které zamoří vesmír. Svůj názor na celou akci mají také příznivci teorie ploché Země.

Byl to historický moment, shodují se vědci a technici po celém světě. SpaceX se v úterý večer podařilo odstartovat nejsilnější raketu světa, Falcon Heavy, a zajistit návrat dvou ze tří jejích nosičů. Kdyby se zachránil i třetí, mluvilo by se o totálním úspěchu.

Jelikož se jednalo o testovací start, raketa, která je schopna unést až 64 tun nákladu, vezla jen elektromobil Tesla Roadster. V něm seděl panák postavy Starmana, oděný do skafandru SpaceX, dřímající vzkaz pro případné vesmírně civilizace – „Vyrobeno na Zemi lidmi“.

Video  První Start Falconu Heavy  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Šlo jen o vtípek Muska, žádnou reálnou funkci panák nemá. Někteří konspirátoři na internetu se ale domnívají, že je to celé ve skutečnosti jinak. Vyhození Tesly s panákem do vesmíru byl podle nich jen sofistikovaný způsob, jak se zbavit mrtvoly. Ve skafandru totiž nemá být plastový panák, ale mrtvý člověk.

Konspirátoři dokonce mají jasno, koho měl Musk zavraždit. Obětí se mu měl stát šéf firmy Amazon Jeff Bezos, který taktéž založil vesmírnou společnost. Jmenuje se Blue Origin a SpaceX přímo konkuruje. Problém s touto teorií ale je, že zmizení ředitele největšího internetového obchodu na světě by si již někdo všiml, a navíc Bezos chvíli před startem Falcon Heavy přál Elonu Muskovi hodně štěstí.

Kontaminace vesmíru bakteriemi

Další námitka k misi není tak kriminálního rázu, ale řeší ekologickou stopu rakety. Server The Conversation píše, že je sice chvályhodné, že provoz Falcon Heavy je výrazně levnější než raket NASA, diskutabilní ale může být palivo. Falcon Heavy totiž používá vysoce rafinovaný RP-1 s 34procentním obsahem uhlíku. V raketovém nosiči bylo asi 440 tun petroleje. Jako okysličovadlo se používá tekutý kyslík, takže při spalování paliva vzniká hodně oxidu uhličitého.

„Takové množství uhlíku je ve srovnání s celosvětovými emisemi kapkou v oceánu, ovšem uskutečněním plánů SpaceX na start rakety každé dva týdny by se z uhlíku stal velmi rychle velký problém,“ napsal portál. Vypočítal, že roční uhlíková stopa, tedy suma vypuštěných skleníkových plynů nejčastěji uváděná v ekvivalentu oxidu uhličitého, by v takovém případě byla 4000 tun.

Video  Falcon Heavy Animation  - VTM
Video se připravuje ...

Jako ekologický problém vidí The Conversation i vyslání Tesly do vesmíru, neboť není zcela jasné, co se s autem stane. „Od každé moderní kosmické mise se vyžaduje, aby po sobě uklidila,“ poznamenal web. V této souvislosti poukázal na fakt, že oběžná dráha kolem Země je zanesena množstvím trosek a předmětů, které mise v kosmu komplikují. Někteří vědci varují, že další zanášení orbity by mohlo v budoucnu zcela znemožnit lety do kosmu.

Tesla se ale nepohybuje kolem Země, vydala se po heliocentrické dráze kolem Slunce. Zde, jak odborníci uvádějí, auto nepředstavuje prakticky žádný bezpečnostní či ekologický problém.

The Conversation přesto ještě jeden možný problém vidí – sterilnost nákladu. „Existuje riziko, že po kolizi Tesly by se mohly solárním systémem šířit bakterie ze Země,“ poznamenal server s tím, že budoucí nález takových bakterií mimo Zemi by vnesl v rámci pátrání po mimozemském životě nejasnosti do jejich původu, neboť by lidstvo nemělo jistotu, zda je na místo nálezu samo nezavleklo.

Někteří lidé na internetu se poznámky rychle chytli a začali uvažovat, že Musk chce vesmír kontaminovat schválně.  

Teslu doprovázejí mimozemšťané

Mimozemský život je nicméně možná blíž, než se na první pohled zdá. Tvrdí to další skupina konspirátorů, kteří start rakety sledovali. Na záznamu celého odpalu zpozorovali tečku, která je podle nich dost možná mimozemskou civilizací. Velkou rychlostí se pohybovala nad Zemí.

Údajní mimozemšťané na záběrech ze startu rakety Falcon Heavy Údajní mimozemšťané na záběrech ze startu rakety Falcon Heavy | SpaceX

„Myslím si, že je vesmírné plavidlo, které může skákat atmosférou, ale nejsem si jistý,“ napsal jeden uživatel. „Co to je? Jedině mimozemšťané!!!!“ přispěl do bizarní diskuze další.

Objevili se ale také lidé, kteří jejich nadšení utlumovali. Podle nich se jedná o obyčejné vesmírné smetí, kterého se nad Zemí objevují tuny. Připomínají i, že s každým odpalem rakety se najdou lidé, kteří v každé tečce ze záznamu vidí UFO.

Divadlo vytvořené na počítači?

Jestli ovšem někomu Falcon Heavy hnul žlučí, pak to byli příznivci teorie ploché Země. Celá akce je pro ně jen další pokus o maskování skutečné pravdy, a to té, že Země není kulatá, ale placatá.

„Lidé, kteří věří, že Země je kulatá jen kvůli tomu, že viděli v televizi auto ve vesmíru, jsou jako lidé, kteří věří věcem jen proto, že jsou v televizi. Je to špatný argument,“ napsal na Twitter Flat Earth Society, největší americký spolek příznivců této teorie. „Proč bychom měli věřit, že soukromá firma nám řekne pravdu,“ dodala skupina.

Flat Earth Society věří, že Muskovo představení bylo celé vytvořené na počítači pomocí technologie CGI. Nikdy se nestalo, není skutečné a žádná raketa Falcon Heavy neexistuje. Důkazem má být mimo jiné nedostatek hvězd na fotografiích Tesly ve vesmíru nebo fakt, že to z videí vypadá, že Země se nehýbe.

Elon Musk má s příznivci teorie ploché Země historii. V prosinci se s nimi na Twitteru dostal do diskuze, proč když existuje spolek pro vyznavače ploché země, neexistuje jeden i pro vyznavače plochého Marsu. A vůbec, zda jsou ploché všechny planety, nebo jenom Země. Spolek mu na to odpověděl, že Mars je dle pozorování jasně kulatý, čímž popřel sám sebe.

newworldorder ( 9. února 2018 22:17 )

Fake news.Je to stejný jako přistání amíku na Měsíci..Made in HOLYWOOD Vyrobeno v GOLYWUDU. láska a pravdy vždy zvítězí nad UFONEM MUSKEM

Zobrazit celou diskusi